Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgłoszenie nowego piwa wyprodukowanego w Polsce

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie no, e-prezesie halo! Czy naprawdę uważasz, że lepiej dodać piwo byle gdzie byle by było? Bo ja uważam, że lepiej nie dodawać wcale jak ma być burdel.
    Inną sprawą jest zaangażowanie chłopaków, które należy docenić, jednak chyba baza piw ma czemuś służyć, a nie być tylko radosną twórczością.
    PS: Też uważam, że Kaczka116 i Dyczkin powinni mieć możliwość dokonywania zmian w tych kwestiach, spytam ARTa czy coś by się dało zrobić.
    Mnie również zależy, by było poprawnie dodane. Ale pomimo zgłoszeń przez dodających i moich po tej dyskusji nadal nic nie zostało zrobione. Temat uprawnień modów nie jest od wczoraj i szczerze wątpię, by Twoja rozmowa z adminem coś dała.

    Poza tym jeśli podmiot nie poda lub poda błędną informację o miejscu warzenia to takich kwiatków się nie uniknie. Czyżbyś uzurpował sobie prawo do tego, by być jedynym który zatwierdza wpisy? Może chcesz być modem, będzie Ci na pewno łatwiej.

    Comment


    • Ja ogólnie jestem za tym, żeby oddzielić kontrakty i wtedy po problemie. Teraz pytałem się Deer Bear gdzie powstały 2 ich nowości to olali sprawę, to samo Hopito (dziwi mnie różnica 2 piw, czyli 2 różne rodzaje butelek), ktory też olał. I co mamy olać i nie dodawać tych piw? Dajmy po prostu możliwość zmiany browaru i nazwy i wtedy będzie mniej takich błędów. Nawet jeśli na początku doda się do innego niż powinno się dodać browaru i będziemy mieli możliwość podmiany wtedy szybsza będzie nasza reakcja.

      Zdarza się, że browar warzy praktycznie w 1-2 browarach, a jednak gdzieś indziej coś uwarzy przykład Harpaganów (którzy także olali jak zapytałem się, gdzie uwarzona nowość, ale już wiem, że gryf bo miałem butelkę w rekach).

      Coraz więcej browarów pisze "wyprodukowano w Polsce" a warzy w więcej niz 1 browarze i zaczynają się schody jeśli, a. nie ma charakterystycznego datownik, b. charakterystycznego wykrojnika etykiet, c. stylu butelki.

      Już nawet Brokreacja przestaje takich informacji używać bo jak twierdzą "warzą w Szczyrzycu a dzięki temu mniej miejsca na etykiecie wykorzystują". Bull shit warzą w Gryfie i Marysi, a te 2 zdania wiele nie zmieni.

      Ja postuluje za wydzieleniem kontraktów lub jeżeli browar warzy w wielu miejscach a takiej informacji nie pisze na etykiecie a olewa pytania (funky fluid, sancti Lucas, itp) to zróbmy może miejsce gdzie będziemy wrzucac do folderu/wirtualnego browaru o nazwie "Wyprodukowano w PL" i problem z głowy, a później sukcesywnie przenosić do odpowiedniego miejsca.

      Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
      Nie mów hop zanim nie nachmielisz
      Untappd

      Comment


      • To wszystko i tak rozbija się o dwie kwestie:
        - dostep moderatorów do większych uprawnień edycyjnych;
        - przyjęcia jakiejś systematyki (którą zaaprobuje admin) w przypadku kontraktów i piw o nieustalonym miejscu warzenia.
        To pierwsze jest wałkowane od lat, bez skutku. To drugie w pewnym sensie jest. Wypracowano już taką formułę, tylko trzeba się jej trzymać. browar, [nazwa/y podmiotu/ów] nazwa piwa. Przy czym w nawiasie kwadratowym jest wolna amerykanka z tego co widzę. A niemieszczące się nazwy piw nikt nie edytuje. No bo niby kto ma, jak tylko admin może i kólko się zamyka.
        Last edited by e-prezes; 18-12-2018, 18:34.

        Comment


        • Proszę o dodanie

          browar: Brovaria
          nazwa piwa: Coffee Milk Stout
          ekstrakt (jeśli jest podany): 14,5
          alkohol: 4,8%

          Comment


          • Oraz

            browar: Gzub
            nazwa piwa: Easy
            ekstrakt (jeśli jest podany): 7
            alkohol: 2,8%
            gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy): Lekkie żytnie ale

            browar: Gzub
            nazwa piwa: Raspberry Knockout
            ekstrakt (jeśli jest podany): 10
            alkohol: 4,1%
            gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy): Malinowe pszeniczne ale

            browar: Gzub
            nazwa piwa: Niewyspany Org
            ekstrakt (jeśli jest podany): 12
            alkohol: 5,1%
            gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy): Stout owsiany

            Comment


            • Piwa z kontraktowców, którzy nie podają miejsca warzenia po prostu nie piję. Jeśli w bazie mamy dodawać piwa to tylko po faktycznym miejscu warzenia, a nie nazwie kontraktowca. Propozycja wydzielenia kontraktowców bez uściślenia faktycznego miejsca produkcji piwa - od czapy. Bo np, piwo Cwaniak Warszawski było warzone zarówno w Wąsoszu jak i jakimś nieokreślonym bliżej browarze w Bawarii. I co, dwa zupełnie inne smakowo piwa (bo chyba to nie ulega wątpliwości) mamy oceniać jako jeden i ten sam produkt? Bądźmy poważni i rzetelni, a nie cześkami, którym jest wszystko jedno skąd i co.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment


              • Myślę, że nikt poważny nie kwestionuje tej systematyki. Tylko jak sprawnie z niej korzystać? Vide brak informacji o miejscu warzenia a kwestia DP? Czy sprawnej zmianie w bazie błędnie podanych danych? Tu jest kluczowa kwestia!

                Comment


                • browar: Stary Rynek
                  nazwa piwa: Belgijski Blond
                  ekstrakt (jeśli jest podany): 15* Plato
                  alkohol: 6,5 % obj,

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi

                    Poza tym jeśli podmiot nie poda lub poda błędną informację o miejscu warzenia to takich kwiatków się nie uniknie. Czyżbyś uzurpował sobie prawo do tego, by być jedynym który zatwierdza wpisy? Może chcesz być modem, będzie Ci na pewno łatwiej.
                    Dlatego uważam, że skoro "podmiot" nie podaje miejsca warzenia, to nie należy mu tego miejsca losowo wybierać i po prostu nie umieszczać danego piwa w bazie do czasu konkretnej informacji.
                    Ja niczego sobie nie uzurpuję, nie rozumiem zupełnie tego przytyku e-prezesie. Nigdy nie pokusiłem się o zgłoszenie jakiegokolwiek piwa nie znając browaru, z którego pochodzi. A akurat w przypadku Harpagana widuję się z chłopakami co jakiś czas (Ty e-prezesie znasz ich równie dobrze) i sami mi przekazali nieprawidłowości, które zamieściłem celem sprostowania. Nawet mi przez myśl nie przeszło, że tak Cię to wzburzy...

                    Comment


                    • Oburzam się, że kilknaście postów wyżej gdy próbowałem zwrócić uwagę na obcinanie/skracanie nazw piw mało komu to przeszkadzało. Tymczasem gdy moderator dodał piwa z miejscem warzenia zamieszczonym na etykiecie (czyli w dobrej wierze) ty widzisz dopiero burdel. Tego pierwszego nie.

                      Comment


                      • Browar: Piwne Podziemie
                        Nazwa: [Piwne Podziemie] [Palatum] Mr. Happy
                        Ekstrakt: 18,5% wagi
                        Alkohol: 8,6% objętości
                        Styl: Tropical Double IPA

                        Browar: Piwne Podziemie
                        Nazwa: Ice Tea Berliner
                        Ekstrakt: 10,5% wagi
                        Alkohol: 4,2% objętości
                        Styl: Earl Grey Tea Lemon&Zest Berliner Weisse

                        Browar: Palatum
                        Nazwa: [Palatum] [Piwne Podziemie] Victoria
                        Ekstrakt: 15,5% wagi
                        Alkohol: 6,4% objętości
                        Styl: Tropical Sour IPA passionfruit & papaya

                        Browar: Piwne Podziemie
                        Nazwa: Mimoza Brut IPA
                        Ekstrakt: 12,9% wagi
                        Alkohol: 6,6% objętości
                        Styl: Orange Brut IPA

                        Comment


                        • Sir Beer
                          [Browar Jastrzębie] Jastrzębskie Świąteczne
                          E: 16 Blg
                          A: 6,8 % Obj.
                          Christmas Ale

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
                            Browar: Piwne Podziemie
                            Nazwa: [Piwne Podziemie] [Palatum] Mr. Happy
                            Ekstrakt: 18,5% wagi
                            Alkohol: 8,6% objętości
                            Styl: Tropical Double IPA
                            Oni to w Janie uwarzyli, już od dawna jest

                            Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
                            Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                            Untappd

                            Comment


                            • Proszę o dodanie

                              browar: Niechanowo
                              nazwa piwa: [Gorzka Prawda] GAPA
                              ekstrakt (jeśli jest podany): 12
                              alkohol: 4,5%
                              gatunek (jeśli nie wynika on wprost z nazwy): Gruszkowa APA

                              Comment


                              • Oraz

                                browar: Kamionka
                                nazwa piwa: [Colberg] Colberg IPA
                                ekstrakt (jeśli jest podany): 15,5
                                alkohol: 6,3%

                                browar: Kamionka
                                nazwa piwa: [Colberg] Colberg Pszeniczne
                                ekstrakt (jeśli jest podany): 12,1
                                alkohol: 5,3%

                                browar: Kamionka
                                nazwa piwa: [Colberg] Colberg Pils
                                ekstrakt (jeśli jest podany): 10
                                alkohol: 4,2%

                                Comment

                                Working...
                                X