Hannibal napisał(a) Jestem zdania, że trzeba skończyć z tymi lamentami nad Browarem Warszawskim. Ile może trwać ta żałoba?
Dziwię się szczególnie warszawiakowi, że pisze takie słowa, pewnie dla Ciebie to tylko piwo Królewskie (i nie ważne skąd) oraz kilka budynków na Woli, dla mnie jednak to coś więcej, lamentować nie ma już nad czym, ale żal i złość zostaje.
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2004-07-06, 12:18.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Choć nie byłem jakoś specjalnie związany z tym browarem, to jednak szanuję uczucia innych. Chodzi mi tylko o umiar.
Ja np. byłem bardzo związany z minibrowarem Soma, bo tam po raz pierwszy poznałem smak prawdziwego piwa i spędziłem tam sporo czasu. Ale żeby tym epatować?
Hannibal napisał(a) Choć nie byłem jakoś specjalnie związany z tym browarem, to jednak szanuję uczucia innych. Chodzi mi tylko o umiar.
Ja np. byłem bardzo związany z minibrowarem Soma, bo tam po raz pierwszy poznałem smak prawdziwego piwa i spędziłem tam sporo czasu. Ale żeby tym epatować?
Nie wiem, jak możesz porównywać Somę i Browar Warszawski? Soma produkowała nieżle piwo - fakt, ale browar warszawski to setki lat tradycji, to historia! A soma istniala kilka lat, i co tu ukrywać - zawsze była dla mnie miejscem dla snobujących małolatów. Królewskie (czy też wcześniej jasne pełne) piłem przez 20 lat (ostatnio, po zmianie receptur dość rzadko). I tu nie chodzi o to, czy mi smakowało czy nie, bo o gustach się nie dyskutuje, ale a to, że ktoś zabiera nam możliwość wyboru.
pułaś
--------------------------------- "(...)W kącikach flechtów wieczór już Lśni jak porzeczka krwawa Ukradkiem z rdzy wycieram nóż I między bajki wkładam"
macmon napisał(a) 1. Co każe Ci wątpić w warszawskość Legii? CWKS Legia jest obecna w Warszawie już prawie 90 lat, stadion Legii przy Łazienkowskiej stoi tu od lat dwudziestych XX wieku, a Ty wątpisz w warszawskość Legii? Jeśli coś piszesz, to najpierw zastanów się, czy nie propagujesz nieprawdy.
I oczywiście caaała drużyna to rodowici Warszawiacy
slavoy napisał(a) I oczywiście caaała drużyna to rodowici Warszawiacy
chodzi o klub, a nie o zawodników
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Hannibal napisał(a) Jestem zdania, że trzeba skończyć z tymi lamentami nad Browarem Warszawskim. Ile może trwać ta żałoba?
Żałoba i pamięć po śp. trwa tyle ile pamięć o NIM tkwi w umysłach ludzkich.
Biorąc pod uwagę JEGO ponad 160-letnią tradycję, a 158-letnią tradycję od czasów "H i S" włączając w to przeplatające się historie miasta i browaru oraz ludzi, których ten zakład był żywicielem to mamy o CZYM mówić......
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
becik napisał(a) chodzi o klub, a nie o zawodników
Bogiem a prawdą - Legia to klub wojskowy, a nie warszawski. Chciałem tylko przypomnieć, że nie został założony w Warszawie, tylko został do Warszawy przeniesiony.
pułaś
--------------------------------- "(...)W kącikach flechtów wieczór już Lśni jak porzeczka krwawa Ukradkiem z rdzy wycieram nóż I między bajki wkładam"
pulas napisał(a) Bogiem a prawdą - Legia to klub wojskowy, a nie warszawski. Chciałem tylko przypomnieć, że nie został założony w Warszawie, tylko został do Warszawy przeniesiony.
Czyli jednak ten prawdziwy warszawski klub to Polonia (muszę szwagrowi to przypomnieć ).
pulas napisał(a) Bogiem a prawdą - Legia to klub wojskowy, a nie warszawski. Chciałem tylko przypomnieć, że nie został założony w Warszawie, tylko został do Warszawy przeniesiony.
A jaki, może wołyński??? Dla przypomnienia wojskowy dlatego że został załozony przez żołnierzy Legionów na Wołyniu jako Drużyna Sportowa Komendy Legionów Polskich - Legia (1916 rok).
W następnym roku został przeniesiony do Warszawy gdzie juz rozegrali swój pierwszy mecz.
Dla Ciebie Legia może być wołyńska czy aztecka, dla mnie Legia jest warszawska.
ps. a jak wojskowy to nie może już być warszawski???
Wracajac do tematu, udało mi sie dziś dokupić na zimne wieczory porterka z Grzybowskiej, są juz z ostaniej partii (listopad 04)
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2004-07-06, 16:48.
Pogoniarz napisał(a) Tak i to,że kibice Legii mieszkają na peryferiach miasta i w okolicznych miejscowościach,a na mieście rządzi tylko Polonia
Pogoniarz nie wypisuj takich bzdur bo jeszcze ktoś pomyśli że to prawda.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
Pierwsza pisemna...
Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...
Kalmar to miasto portowe (40 tys. mieszkańców) nad Cieśniną Kalmarską, znane z historii z Unii Kalmarskiej z 1397 r., wiążącej Szwecję, Danię i Norwegię unią personalną. W jej następstwie, na zamku w Kalmarze, koronowano władcę tych trzech królestw skandynawskich - Eryka Pomorskiego...
Comment