Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dave Miller - "Domowy wyrób piwa"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Dave Miller - "Domowy wyrób piwa"

    Nowa pozycja, wydana w lutym br. przez gliwickie wydawnictwo CKA (które na czerwiec / lipiec zapowiada kolejną pozycję "Katechizm domowego piwowara")
    Dość spora pozycja - 400 stron, dużo tekstu, mało ilustracji, zero zdjęć. Autor jest mistrzem piwowarstwa w browarze restauracyjnym w Nashville i jest autorytetem w USA w dziedzinie domowego piwowarstwa. Prowadzi stałą rubrykę w czasopiśmie "Brewing Techniques".

    Spis treści:
    1 – Wprowadzenie 1
    2 – Jak warzy się piwo 5
    3 – Pierwsze kroki domowego piwowara 11
    4 – Słody, dodatki i cukry 31
    5 – Woda i jej przygotowanie 53
    6 – Przegląd metod zacierania 75
    7 – Sprzęt do wytwarzania brzeczki 81
    8 – Co dzieje się w kadzi zaciernej 95
    9 – Zacieranie i filtrowanie 115
    10 – Chmiel 129
    11 – Kotły, chłodnice brzeczki i reszta sprzętu 141
    12 – Co dzieje się w kotle i podczas chłodzenia 147
    13 – Warzenie, oddzielanie osadu i ochładzanie 155
    14 – Drożdże 161
    15 – Namnażanie i hodowla drożdży 169
    16 – Metody fermentacji 179
    17 – Sprzęt do fermentacji i leżakowania 187
    18 – Co dzieje się podczas fermentacji 195
    19 – Napowietrzanie i nastawianie brzeczki drożdżami 209
    20 – Prowadzenie fermentacji 217
    21 – Dojrzewanie i leżakowanie 223
    22 – Klarowanie piwa 227
    23 – Sprzęt do filtracji i klarowania 233
    24 – Metody klarowania i filtracji 243
    25 – Nasycanie dwutlenkiem węgla 249
    26 – Metody karbonatacji piwa 257
    27 – Piwa kondycjonowane w butelkach i beczułkach 265
    28 – Sprzęt do nalewania piwa 273
    29 – Konstrukcja i działanie systemów do rozlewu 279
    30 – Butelkowanie i piwo w butelkach 285
    31 – Mycie i dezynfekcja 293
    32 – Środki i urządzenia czyszczące i odkażające 297
    33 – Procedury mycia i dezynfekcji 303
    34 – Ocena piwa 311
    35 – Rozwiązywanie problemów 321
    36 – Rodzaje piwa 337
    37 – Schemat receptury 349
    38 – Receptury 357
    Słowniczek 381
    Dodatek 390
    Skorowidz 393
    Bibliografia z komentarzem 400


    Tytuł oryginału: Home Brewing Guide
    Autor: Dave Miller
    Przekład na język polski: Janusz Mrzigod
    Wydawnictwo: CKA (http://wydawnictwocka.pl)
    Wydanie: pierwsze luty 2009
    Format: 145x232
    Ilość stron: 416
    ISBN-13: 9788360206850
    Cena detaliczna: 59,90 PLN (Jak na tak drogą pozycję to papier dość niskiej jakości).
    Attached Files
    Last edited by Pendragon; 24-03-2009, 10:20.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

  • #2
    Tutaj można przeczytać recenzję.
    blog.kopyra.com

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Tutaj można przeczytać recenzję.
      Heh, no tak, każda sroczka swój ogonek.. lansuje

      A tak na poważnie - szkoda, że nie czytałeś Vogela (wyczytałem na forum piwo.org.), bo jestem ciekaw recenzji tej pozycji, a nigdzie nie miałem okazji by ją naocznie obadać.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Tutaj można przeczytać recenzję.
        Autor stawia pod pręgierzem tłumacza, a sam na bakier z przecinkami jest.

        Napisałeś do wydawcy o tym babolu ze str. 333? Przydałaby się errata...
        na to wylata z bufetu dama
        pierwś jej z biusthaltra wytryska
        mówi że ze mnie jest kawał chama
        i grabe w oko mnie wciska

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Autor stawia pod pręgierzem tłumacza, a sam na bakier z przecinkami jest.
          Jeśli idzie o interpunkcję, to zawsze to była moja syzyfowa pięta.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          Napisałeś do wydawcy o tym babolu ze str. 333? Przydałaby się errata...
          Jeszcze nie, ale jak nie zapomnę, to mam zamiar to uczynić.
          blog.kopyra.com

          Comment


          • #6
            Bardzo przyjemna książka, spędziłem z nią te święta. Jestem konswerowym nowicjuszem, więc nie była jakoś dramatycznie przydatna, ale wyjaśniła mnóstwo rzeczy, które wcześniej robilem bo "tak było w instrukcji". Jedyny minus to fakt, że autor jest z USA i pisze dużo o piwowarstwie z tamtejszej perspektywy, wolałbym coś bardziej europejskiego.

            Comment

            Working...
            X