Marża w knajpach na piwa butelkowe
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
pozwolę sobie odwrócić pytanie kolegi: jaki jest sens chodzenia do knajpy i kupowania w niej piwa butelkowego a następnie chowanie go do plecaka i transportowanie do domu? Czy jest to zjawisko normalne? Czy to tylko widzimisie klienta czy okrutna patologia?Comment
-
pozwolę sobie odwrócić pytanie kolegi: jaki jest sens chodzenia do knajpy i kupowania w niej piwa butelkowego a następnie chowanie go do plecaka i transportowanie do domu? Czy jest to zjawisko normalne? Czy to tylko widzimisie klienta czy okrutna patologia?
Chciałem tego uniknąć, żeby nie być posądzonym o złośliwość i robienie "czarnego PR" tej knajpie - którą skądinąd bardzo lubię i cenię za to, że przetarła właściwy piwny szlak w okolicy. Po prostu trochę mnie zbulwersowały te ceny piw butelkowych (zrozumiałbym 1-2 zł drożej, ale nie 6-8 zł więcej za butelkę 330 ml). Wychodzi jednak na to, że jestem naiwny i urwałem się z choinki...Ostatnia zmiana dokonana przez Chmielnicki; 2012-11-01, 21:28.Comment
-
-
Zaraz ktoś napisze ze za 2,5 € za butelkę i tak sporo zarobili ale chodzi mi po prostu o pokazanie ze można sprzedawać piwo w knajpach w opcji konsumpcji na miejscu i w opcji na wynosLPComment
-
Właśnie wróciłem z Irlandii. Piwo butelkowe w knajpie kosztuje ok. 5 euro ale piwo butelkowe w tej samej knajpie w opcji z konsumpcja w domu kosztuje już np 2,5€ wiec nie taki ten świat straszny.
Zaraz ktoś napisze ze za 2,5 € za butelkę i tak sporo zarobili ale chodzi mi po prostu o pokazanie ze można sprzedawać piwo w knajpach w opcji konsumpcji na miejscu i w opcji na wynos
Osobiście nie przeszkadza mi jak w knajpie piwo z butelki jest droższe od beczkowe (pod warunkiem że nie chodzi o koncerny), a poza tym trochę obyty piwosz w ostateczności za dychę to raczej kupi butelkę Pinty niż Ciechana
I ciekawi mnie co to za piwa było po 16-20 w knajpie, a po 10-14 w sklepie.Ostatnia zmiana dokonana przez legart; 2012-11-01, 22:03.Comment
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jeszcze nie spotkałem knajpy, gdzie piwo byłoby tańsze niż w sklepie. Tak było, jest i będzie. Składa się na to kilka czynnków:
1. Knajpy zazwyczaj są umiejscowione w atrakcyjniejszych miejscach, co powoduje, że czynsz jest większy.
2. Wyposażenie knajpy jest znacznie droższe, niż wyposażenie sklepu.
3. Piwo w knajpie zazwyczaj wlewasz do jakiegoś szklanego naczynia, które też właściciel musi kupić, a po Twoim wypiciu umyć, co daje nam punkt 4,
4. Musi opłacić media, takie jak woda, których sklep nie opłaca,
5. Musi opłacić barmana, niejednokrotnie kelnerkę, etc. W swoim sklepie może pracować sam i tak często się dzieje.
6. Musi zapewnić takie rzeczy jak toaleta dla klientów, co też wiąże się ze zużyciem wody i innych rzeczy związanych z higieną człowieka.
no i jeszcze kilka innych spraw, którymi właściciel sklepu sobie nie zaprząta głowy.Comment
-
Nie zapominaj o tym że, nalewak i chłodziarkę dostaniesz od browaru, konserwacją też zajmie się browar, szklanki też dostaniesz, wyposażenie (meble) też bardzo często użycza browar, dodatkowo będzie bonus za zrealizowany target itd... koszty prowadzenia sklepu o takim samym metrażu jak knajpy na pewno nie będą 5x wyższe (analogicznie do marży) pamiętajmy, że gastronomia teoretycznie ma trochę mniej czasu w tygodniu niż sklep na stukanie przychodu... zresztą, w knajpie spędza się sympatyczne chwilę i tak wydasz kasę na to piwo i tak, więc czemu nie mieć na piwie 250% ?Ostatnia zmiana dokonana przez lucifuge; 2012-11-01, 22:28.Comment