Jaki sens ma w ogóle ta dyskusja? Mamy wolny rynek, nikt nikogo nie zmusza do kupowania produktów i usług w danym miejscu. Jeśli komuś wydaje się, że to takie łatwe dobrze zarobić, a jednocześnie oferować niskie ceny to co stoi na przeszkodzie w otworzeniu własnego lokalu? Przecież to prościutki biznes, marże na poziomie kilkuset procent...
Marża w knajpach na piwa butelkowe
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
No, ok, niech będzie kilkadziesiąt tysięcy: to ile trzeba sprzedać butelkowego piwa z marżą sklepową (niech będzie nawet 1 zł) żeby zapłacić czynsz?Piwoteka
www.piwoteka.pl
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Powracając do tematu wiele razy poruszanego już w wielu wątkach.Także i PZ.Mając w ofercie ponad 120 rodzajów piw butelkowych z naszych wyliczeń wynika,że sam koszt magazynowania w tym i schłodzenia oscyluje wokół złotówki na butelce.To tylko jeden składnik ceny! Prowadząc lokal musisz na bieżąco liczyć i jeszcze raz liczyć.Policzysz za mało zbankrutujesz.Za dużo stracisz klientów.Graniczna linia jest bardzo cieńka.W dzisiejszych czasach prowadzenie lokalu to naprawdę nie najlepszy interes.Musisz się b.dobrze wstrzelić w rynek by odnieść sukces.Widać to po znikomej ilości bogatych w ofertę piwną takich lokali w Polsce.
pozdrawiam Krzysztof PZComment
-
To pytanie było głównie skierowane do autora wątku...
A teraz wyobraźmy sobie knajpę, która obsługuje kilkadziesiąt tysięcy klientów żeby zapłacić czynsz i jeszcze kilkadziesiąt, żeby popłacić inne opłaty i zapłacić pracownikom i może na końcu coś zarobić...Piwoteka
www.piwoteka.pl
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaComment
-
Dobrze prawisz, ale zawsze ktoś z zakapslowaną butelką może wyjść i będzie to "na wynos". Wystarczy żeby klient mógł sam odkapslować piwo, a nie dostawać otwarte. Nie jest jasno określone, że trzeba piwo podać otwarte, więc nie koliduje to z prawem, o ile klient ma dostęp do otwieracza.Radical.
Comment
-
To pytanie było głównie skierowane do autora wątku...
A teraz wyobraźmy sobie knajpę, która obsługuje kilkadziesiąt tysięcy klientów żeby zapłacić czynsz i jeszcze kilkadziesiąt, żeby popłacić inne opłaty i zapłacić pracownikom i może na końcu coś zarobić...
Z tym zarobkiem to też nie przesadzajcie - macie zarobić tyle, żeby Wam na życie wystarczyło. W przeciwnym wypadku będziecie pazernymi dorobkiewiczami żerującym na miłośnikach piwa, korzystającymi z monopolu prowadzenia knajpy typu multitap. Niestety, zarabianie pieniędzy, przez znaczną część naszego społeczeństwa, jest uważane za GRZECH CIĘŻKI I NIEWYBACZALNY. Musicie niestety żyć z piętnem wyzyskiwacza albo pójść do pracy - ale broń boże nie w budżetówce (bo to darmozjady) ani w banku czy firmie ubezpieczeniowej (bo będziecie uważani za jeden z bezwładnych i bezmózgich trybików wielkiej korporacyjnej machiny do zarabiania pieniędzy poprzez oszukiwanie ludzi). Pozostaje chyba tylko harówa w jakiejś fabryce.Comment
-
A ja spotkałem, może nie tańsze ale w tej samej cenie. Chociażby ostatnio w Gliwicach - TYskie za 3 zeta w lokalu.
Świetny temat w którym pewnie wiele będzie takich głosów usprawiedliwiających chciwe marże. a prawda jest taka, że piwo w knajpie nie musi być wiele droższe od tego ze sklepu (czego dowodem są chociażby Czechy). Różnica uczciwa powinna wynosić 20/30 procent a nie jak jest wielokrotnie 100% i więcej.Comment
-
No cóż Ci co najwięcej się mądrzą i niejako na teorii prowadzenia biznesu zjedli zęby, po przytoczeniu konkretnych faktów już zamilkli.Comment
-
Fakty i argumenty na dłuższą metę nie mają dla pewnego typu osób wielkiego znaczenia, będą oni narzekać tak samo za 5,10 lat. Taki model i tyle. Będą oceniać knajpy swoimi oczami, że są wyzyskiwani, bo jest drogo, że to w ogóle nieuczciwe, bo jak byłoby uczciwe, to byłoby tanio itd itp. Jak ktoś tu gdzieś napisał, taka KarmaComment