A co to jest pijalność?
Collapse
X
-
Comment
-
A może by tak wprowadzić nowe określenia?
"żłopalność" - można pić hektolitrami
"delektowalność" - można się zachwycać kompleksowością
"uniwersalność" - można pić do wszystkiego
itd.
"Pijalność" jest potworkiem językowym, ale w świecie blogerów piwnych jest jak najbardziej zrozumiałe. Nowe znaczenie tego słowa jeszcze nie trafiło do słowników, ale jest normalnym efektem rozwoju języka. Jakich słów Ty będziesz używał, zależy tylko od Ciebie.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
A propos pijalności. Mam kumpla, który potrafi w sobotę z 12 żubrów skosztowaćA przecież to piwo jakie jest, większość z nas wie.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
"Opublikowano następującą definicję pojęcia „pijalność”:
Ogólnie pod pojęciem tym rozumiana jest cecha napoju, która powstrzymuje u konsumentów poczucie nasycenia i pozwala na spożycie kolejnej szklanki tego produktu"
Z tego wynika, ze picie najbardziej pijalnych piw konczy sie utrata przytomnosci z zatrucia alkoholem.
To ja juz wole te mniej pijalne, ale szybciej dajace satysfakcje z ich wypicia.5515 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Kurcze, pamiętam jak w swoim pierwszym poście na b.biz napisałem, że moim ulubionym piwem jest m.in. ŻubrNo, ale było minęło, jakoś się z tego wyrosło.
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Mógłbym sobie pożartować, ale skoro już występuję w roli poważnego "purysty", to odegrajmy, po Gombrowiczowsku, tę rolę do końca i na przykład odnieśmy się do zarzutu niestosowności puryzmu językowego na forum piwnym.
Gdyby stworzyć statystykę, okazałoby się zapewne, że większość forumowiczów to puryści piwni, nietolerujący bubli w postaci kiepskich i masowych produktów. Dlaczegóż więc język miałby być przedmiotem mniejszej troski niż to, co pijemy?
Nie o to chodzi, by odwracać hierarchię na "hobbystycznym" forum, ale dlaczego, widząc jakiś rodzaj doskonałości czy przyjemności związanej z piwem, nie komunikować tego za pomocą doskonałego i sprawiającego rozkosz języka?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerJęzyk jest żywym organizmem, co chwilę się zmienia, wchodzą nowe okreslenia. Ktoś kto walczy z tym jest albo.... albo ma małą wiedzę ogólną.
Przecież nikt nie walczy ze zmianami jako takimi, a jedynie tymi, które uważa za niewłaściwe. Oczywiście niektóre z nich się zakorzeniają pomimo wysiłków, ale póki to nie nastąpi, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę powalczyć, zamiast bezrefleksyjnie je akceptować. A przynajmniej porozmawiać na ten temat, tylko może z mniejszym ciśnieniem, niż to się tu odbywa. Powiedz Polakowi, że masz zastrzeżenia do tego czy innego słowa, to cię wyśle na forum polonistów, wyzwie od Miodków lub powie, że się nie znasz.
PS Jestem za "żłopalnością"Comment
-
A złopalność nie jest ściągniete w znaczeniu z drinkability?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerczyste - czystość, pitne - pijalność. Bardzo podobna konstrukcja słów.Comment
-
PS ktoś, kiedyś mi mówił, że czasami na browar.biz panuję "specyficzny" poziom dyskusji, chyba powoli zaczynam to rozumiećComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dzięki
Trochę nie spodziewałem się, pisząc recenzję piwa i używając słowa które, może jest kalką językową ale wg mnie, w sposób bardzo celny opisuję pewne cechy piwa, że zostanę dwukrotnie zaatakowany. W tym za drugim razem już typowo ad personam.
No cóż o tempora o mores...
Myślę jednak, że dam temu forum jeszcze szansęComment