Polskie multitapy - spis

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
    Że przepraszam - o którym chińczyku mowa? Jeśli myślimy o tym samym - znam tylko jednego chińczyka z taką ilością nalewaków - to:

    a) znam droższe
    Z ciekawości zapytam jakie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
    b) z reguły większość jest czynna (nie mówię, że 10, i że z każdego z nich jest podawane wypijalne piwo, ale zawsze 4-5 piw do wypicia jest)
    Niestety nie zawsze większość jest czynna. Poza tym większość to może być np. 6.
    Jedzenie jest tam dobre, jest Artezan, ale czy naprawdę musimy na siłę nazywać ten chiński pawilon multitapem?

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19255

      #77
      To znaczy, że jak będzie drewniana budka z 11 nalewakami świetnego piwa to nie będzie zasługiwać na miano multi-tapa (-u)? Bo klimat nie ten?

      Comment

      • TTOP
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 449

        #78
        no i np taka Chata Wędrowca w Wetlinie? Ma 7 nalewaków z piwem czeskim/słowackim plus 4 koncernowe polskie. Niby jest ich 11, ale jak tam byłem, to ani klimatu, ani - przede wszystkim - wyboru nie miałem jakiegoś kolosalnego..
        Last edited by TTOP; 2013-09-04, 09:16.

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #79
          Definicja powinna być możliwie najprostsza i nie związana z tak subiektywnymi rzeczami jak atmosfera. Prosta piłka - moim zdaniem od 10 nalewaków jest wielokran i nie ma co tu dużo dyskutować.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • TTOP
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 449

            #80
            no to w takim razie trzeba uzupełnić spis o Chatę Wędrowca

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #81
              Dla mnie osobiście multitap to knajpa z szerokim wyborem piwa beczkowego, której największą zaletą jest niezły przekrój piwnych gatunków oraz stosowanie choćby częściowo rotacji na kranach. Dla mnie sprawą trzeciorzędną jest fakt czy knajpa ma 7 czy 10 kranów. Ważniejsze by dbała o równomierne obsadzenie nalewaków (by nie było 5 piw aromatyzowanych i 5 jasnych lagerów, tylko dwa piwa jasne dolnej fermentacji, dwa ciemne, pszenica, piwo aromatyzowane, 2 piwa z angielskim/amerykańskim rodowodem, jeden kran na coś drogiego i pociśniętego i jeden na jakiegoś Belga - taka wersja dla przykładu).
              Last edited by pioterb4; 2013-09-04, 09:27.

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                Definicja powinna być możliwie najprostsza i nie związana z tak subiektywnymi rzeczami jak atmosfera. Prosta piłka - moim zdaniem od 10 nalewaków jest wielokran i nie ma co tu dużo dyskutować.
                Bo 10 nie jest subiektywne wcale a wcale.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nonFelix
                  http://pl.wikipedia.org/wiki/...
                  Skoro już powołujesz się na Wikipedię, to zajrzałem sobie tam do hasła "Multi-tap. I co wyczytałem? Ano to:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wikipedia
                  Multi-tap – rodzaj lokalu, w którym dostępnych jest kilkadziesiąt różnych rodzajów piwa
                  . Definicja ta powołuje się na Michaela Jacksona.

                  A więc nie dziesięć, tylko minimum dwadzieścia kranów, bo nawet dziewiętnaście to nie "kilkadziesiąt"

                  Swoją drogą, zrobiło na mnie ogromne wrażenie powołanie się na źródło, bez jego przeczytania.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19255

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                    Dla mnie osobiście multitap to knajpa z szerokim wyborem piwa beczkowego, której największą zaletą jest niezły przekrój piwnych gatunków oraz stosowanie choćby częściowo rotacji na kranach. Dla mnie sprawą trzeciorzędną jest fakt czy knajpa ma 7 czy 10 kranów. Ważniejsze by dbała o równomierne obsadzenie nalewaków (by nie było 5 piw aromatyzowanych i 5 jasnych lagerów, tylko dwa piwa jasne dolnej fermentacji, dwa ciemne, pszenica, piwo aromatyzowane, 2 piwa z angielskim/amerykańskim rodowodem, jeden kran na coś drogiego i pociśniętego i jeden na jakiegoś Belga - taka wersja dla przykładu).
                    Jestem za!

                    Comment

                    • Komar_Pafnucy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.08
                      • 1114

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      To znaczy, że jak będzie drewniana budka z 11 nalewakami świetnego piwa to nie będzie zasługiwać na miano multi-tapa (-u)? Bo klimat nie ten?
                      Ja o klimacie nic nie pisałem. Ale Złoty Ryż to ewidentnie nie jest piwiarnia. Dla mnie może to być najwyżej china-tap.

                      Ale skoro pytasz, to drewniana budka ma odpowiedni klimat.

                      Multitap Crawl
                      Multitap Crawl na Facebook

                      "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Definicja ta powołuje się na Michaela Jacksona.

                        A więc nie dziesięć, tylko minimum dwadzieścia kranów, bo nawet dziewiętnaście to nie "kilkadziesiąt"
                        Gdzie jest to "kilkadziesiąt", we wspomnianej książce Jacksona? Mówisz o polskim tłumaczeniu?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          Mówię o definicji w Wikipedii, do której podany jest przypis.

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            Jestem za!
                            To jest ocena subiektywna. Definicja ze swej natury musi pozostawiać jak najmniej miejsca na interpretacje. Dla jednego ciekawe piwo to AIPA, a dla drugiego waniliowy Magnus.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              #89
                              Nie wszystko da się zrobić "na sztywno". Jeżeli jedynym wyznacznikiem ma być magiczna liczba 10 kranów to jestem przeciw. Podstawą powinna być rotacja i zróznicowanie w obrębie nie tylko browarów ale i gatunków/kultur piwowarskich.

                              Comment

                              • VanPurRz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 4229

                                #90
                                Wtedy to będzie intuicja, a nie definicja Ewentualnie powiedzmy 10 i więcej nalewaków z których przynajmniej 70% to piwa regionalne/rzemieślnicze i przynajmniej 50% to nie jasny lager dolnej fermentacji. Może w takim kierunku?
                                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                                Comment

                                Przetwarzanie...