Isoekstrakt chmielowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sienioo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.12
    • 177

    #1

    Isoekstrakt chmielowy

    Witam,

    W składzie Svijanskiej 10 znajduje się, oprócz ekstraktów chmielowych, również isoekstrakt chmielowy. Co to jest? Czy ktoś potrafi opisać czym są ekstrakty chmielowe i isoekstrakty. Z góry
  • moracz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.11
    • 121

    #2
    Po pierwsze jesteśmy w Polsce, więc izoekstrakt chmielowy.

    Izoekstrakt od ekstraktu różni się tym, że uzyskuje się go ze zwykłego ekstraktu chmielowego (etanolowego lub CO2) poprzez dalsze jego przetworzenie, a więc izomeryzację zawartych w ekstrakcie alfa-kwasów do izo-alfa-kwasów, a więc do związków o dużo większej rozpuszczalności i nadające większą goryczkę. Dzięki temu ekstrakt zizomeryzowany może być oddany do brzeczki niemalże w dowolnym momencie (nie trzeba dodawać go przed gotowaniem, bo zawiera już zizomeryzowane alfa-kwasy), dzięki czemu można teoretycznie skorygować goryczkę w brzeczce po warzeniu, albo idąc dalej w gotowym młodym piwie, czy podczas/po leżakowaniu. Nie jest to nic trującego, od tego się nie umiera. Takie 'wysublimowane' preparaty chmielowe mają tą zaletę, że są trwalsze od chmielu w szyszkach czy od granulatu i pozwalają na większą kontrolę nad dawkowaniem chmielu. Minusem oczywiście jest ich nieco większy koszt ze względu na wysoki stopień przetworzenia.

    A sam ekstrakt - jest to produkt chmielowy otrzymywany przez wymywanie (ekstrakcję) substancji zawartych w chmielu (m.in. lupuliny, olejków eterycznych, żywic chmielowych, alfa-kwasów, beta-kwasów, ksantohumolu, itd.) z wykorzystaniem odpowiednich rozpuszczalników. W praktyce rozdrabnia się wysuszone szyszki chmielowe, ekstrachuje się z nich w/w związki za pomocą nadkrytycznego CO2 przy nadciśnieniu rzędu 70 bar w temperaturze pokojowej lub etanolu (70-80%) w nieco podwyższonej temperaturze, po czym taki ekstrakt zagęszcza się na wyparkach próżniowych i mamy gotowy ekstrakt, który można użyć zamiast chmielu w szyszce czy w granulacie, odpowiednio przeliczając dawkowanie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez moracz; 2013-07-30, 22:31. Powód: jeszcze o samym ekstrakcie

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Orzech1988
      XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
      zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
      XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


      Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
      2020-01-15, 18:07
    • darekd
      Moon Lark, Casual
      darekd
      West Coast Pale Ale.


      https://moonlark.pl/beers/casual

      Skopiowane ze strony:

      Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
      ...
      2024-01-03, 20:29
    • Prusak
      Browary Radomskie, EL Chmielowe
      Prusak
      Alk . 4, 7 %. Nie ma informacji o ekstrakcie ani o użytych chmielach.
      Barwa jasnożółta, lekko przymglona, Piana dość obfita, ale szybko opadająca, zostawia ślady na szkle, W zapachu wonie chmielowo-kwiatowe,
      W smaku piwo kojarzy się z górniakiem i pewnie nim jest. Ma być chmielowe,...
      2024-08-02, 22:51
    • darekd
      ? [Hop Brook], Traveler
      darekd
      Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?

      Australian Hazy IPA,
      6% alk

      Chmiele : Vic Secret, Galaxy, Ella

      Aromat - chmielowy ze słodszymi cytrusami (pomarańcza), odrobina brzoskwini
      Piana - wyższa, średnia trwałość, trochę zostaje do końca...
      2025-09-09, 18:19
    • Prusak
      Dziki Wschód, Chmielowy Klasyk
      Prusak
      E: 10, A: 4,0%
      Nie wiem, co poszło nie tak w tym kolejnym klonie lekkiego piwa o tych samych parametrach od Dzikiego Wschodu.
      Kolorek jasny, słomkowy i piana O. K.
      W zapachu wyraźnny chmiel ziołowo-pikantny z niepokojącymi akcentami siarki i cebuli.
      W smaku również dominuje...
      2025-09-01, 21:22
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...