Jak zostać Kiperem ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • merkacio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 4

    #1

    Jak zostać Kiperem ?

    Ktoś z was próbował ? Gdzie w okolicach Wrocławia można by było załapać się na taką 'Fuchę"
    natchnął mnie art, który przeczytałem http://menstream.pl/wiadomosci-na-se....html?rfguidfo
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nigdzie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Komar_Pafnucy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.08
      • 1114

      #3
      "W Polsce kurs na zawodowych kiperów piwnych zdali nieliczni"

      O jaki kurs chodzi? Jakieś panele robione dla koncernów przez FlavorActiv?

      Multitap Crawl
      Multitap Crawl na Facebook

      "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

      Comment

      • oberzine
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.02
        • 228

        #4
        z tego artykułu:
        [....]Początkowo mimo skończonych studiów i tytułu inżyniera pracował fizycznie poznając tajniki warzenia chmielu.
        hmnm pewnie miało być ważenia chmielu

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #5
          Złocisty trunek, złocisty trunek, złocisty trunek, rzyg. To jedno z najglupszych określeń piwa ever. Stosowane w nadmiarze nawet przez niby specjalistów gazetowych.

          Comment

          • Komar_Pafnucy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.08
            • 1114

            #6
            A o powielaniu, przez piwowara z "Leszka", błędnej teorii o rozmieszczeniu kubków smakowych na języku nikt nie wspomni?

            Multitap Crawl
            Multitap Crawl na Facebook

            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2637

              #7
              Nikt nie chciałby kupować piwa, które smakuje każdego tygodnia inaczej
              patrzcie Państwo, a z Grand Prix się udało.

              Artykuł nudny i znowu powtarzany jak mantra stereotyp, że sommelier wino wypluwa.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • tristan_tzara
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.12
                • 1038

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy
                A o powielaniu, przez piwowara z "Leszka", błędnej teorii o rozmieszczeniu kubków smakowych na języku nikt nie wspomni?
                Nawet nie doczytałem, ale to jeden z większych i często powielanych mitów dotyczących sensoryki. Widać jakich specjalistów mają browary, a egzaminy takie trudne, ojoj, elita. Poza tym na czym ma polegać taka praca? Na sprawdzaniu czy dzisiaj żubr smakuje tak jak żubr? No, świetna robota dla wielbicieli piwa

                Comment

                • merkacio
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.05
                  • 4

                  #9
                  Hahe, ale panowie zhejtowli nic w tym art nie ma ciekawego ? dla mnie był całkiem całkiem

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2637

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                    czy dzisiaj żubr smakuje tak jak żubr?
                    Idą tropem amerykańskich ekspertów od wódki, jest flavourless, odourless, tasteless, wódka! I pewnie taki ma być eurolager, taki nijaki, nijaki taki; bez smaku, bez aromatu, bez niczego.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • merkacio
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 4

                      #11
                      Żubry calsbergi i inne lech mają mieć podobny do siebie smak żeby smakowały masom - wszystkim ...

                      Comment

                      • tristan_tzara
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.12
                        • 1038

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika merkacio
                        Żubry calsbergi i inne lech mają mieć podobny do siebie smak żeby smakowały masom - wszystkim ...
                        No i chciałbyś tak codziennie próbować żubra? Przecież te stanowiska istnieją tylko w koncernach a tam robią co robią

                        Comment

                        • merkacio
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.05
                          • 4

                          #13
                          Raczej bez tragedii . W mniejszych nie ma osób dbających o jakość ?

                          Comment

                          • tristan_tzara
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.12
                            • 1038

                            #14
                            Są, najczęściej główny piwowar, właściciel czy tam inna osoba, która dzieli obowiązki między kontrolą jakości a czymś innym. Raczej ktoś tylko od sensoryki nie funkcjonuje. Choć patrząc na niektóre wypusty różnych browarów to jakością nie zajmuje się nikt ;D
                            Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-05-28, 15:28.

                            Comment

                            • franekf
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.06
                              • 944

                              #15
                              Chyba trzeba rozdzielić dwie sprawy - romantyczną wizję takiej pracy, którą mają miłośnicy piwa, i rzeczywistość, która jest chyba dużo bardziej prozaiczna A w małych browarach - patrząc przez pryzmat wypustów - kontrolą jakości albo nie zajmuje się nikt, albo ma bardzo mało do powiedzenia.
                              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                              Piwny Janusz bez Teku

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • zgroza
                                Browar Leżajsk ma zostać zamknięty
                                zgroza
                                Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
                                Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.
                                2023-02-07, 18:23
                              • etman
                                Piwowar nr 52
                                etman
                                Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                                Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                                Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                                W numerze 52 :
                                • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                                ...
                                2025-03-13, 09:16
                              • darekd
                                2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                darekd
                                Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                2024-06-04, 03:20
                              • abelincoln
                                Punta Arens, Armando Sanhueza 1042, Birra! Cerveza & buena mesa
                                abelincoln
                                Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się używać dzwonka, by zostać wpuszczonym do piwiarni...
                                A w środku solidny wybór piw z Chile i z Patagonii. Plus jedzenie, troche lokalnych potraw oraz pizza i burgery. Jako że miałem ochotę na coś znajomego po kilku dniach lokalnej diety, to zamówiłem...
                                2025-11-24, 20:09
                              • Serokomlak
                                Szwecja, Olandia, Rälla, Idrottsvägen 2, Fireside Brewery
                                Serokomlak
                                Olandia (137 km długości i od 5 do 16 km szerokości) to druga co do wielkości wyspa (o powierzchni 1342 km²) Szwecji, którą zamieszkuje nieco ponad 26 tys. osób. Jest to także jedna z najpopularniejszych w kraju letnich destynacji. Mimo to działają tu jedynie dwa browary. Oba niewielkie....
                                2025-09-29, 21:43
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...