Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zostać Kiperem ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • merkacio
    Junior
    • 05-2014
    • 4

    Jak zostać Kiperem ?

    Ktoś z was próbował ? Gdzie w okolicach Wrocławia można by było załapać się na taką 'Fuchę"
    natchnął mnie art, który przeczytałem http://menstream.pl/wiadomosci-na-se....html?rfguidfo
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    Nigdzie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Komar_Pafnucy
      Senior
      • 08-2005
      • 1114

      #3
      "W Polsce kurs na zawodowych kiperów piwnych zdali nieliczni"

      O jaki kurs chodzi? Jakieś panele robione dla koncernów przez FlavorActiv?

      Multitap Crawl
      Multitap Crawl na Facebook

      "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

      Comment

      • oberzine
        Senior
        • 02-2012
        • 228

        #4
        z tego artykułu:
        [....]Początkowo mimo skończonych studiów i tytułu inżyniera pracował fizycznie poznając tajniki warzenia chmielu.
        hmnm pewnie miało być ważenia chmielu

        Comment

        • tristan_tzara
          Senior
          • 12-2007
          • 1038

          #5
          Złocisty trunek, złocisty trunek, złocisty trunek, rzyg. To jedno z najglupszych określeń piwa ever. Stosowane w nadmiarze nawet przez niby specjalistów gazetowych.

          Comment

          • Komar_Pafnucy
            Senior
            • 08-2005
            • 1114

            #6
            A o powielaniu, przez piwowara z "Leszka", błędnej teorii o rozmieszczeniu kubków smakowych na języku nikt nie wspomni?

            Multitap Crawl
            Multitap Crawl na Facebook

            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

            Comment

            • Petitpierre
              Senior
              • 01-2014
              • 2560

              #7
              Nikt nie chciałby kupować piwa, które smakuje każdego tygodnia inaczej
              patrzcie Państwo, a z Grand Prix się udało.

              Artykuł nudny i znowu powtarzany jak mantra stereotyp, że sommelier wino wypluwa.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • tristan_tzara
                Senior
                • 12-2007
                • 1038

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Komar_Pafnucy Wyświetlenie odpowiedzi
                A o powielaniu, przez piwowara z "Leszka", błędnej teorii o rozmieszczeniu kubków smakowych na języku nikt nie wspomni?
                Nawet nie doczytałem, ale to jeden z większych i często powielanych mitów dotyczących sensoryki. Widać jakich specjalistów mają browary, a egzaminy takie trudne, ojoj, elita. Poza tym na czym ma polegać taka praca? Na sprawdzaniu czy dzisiaj żubr smakuje tak jak żubr? No, świetna robota dla wielbicieli piwa

                Comment

                • merkacio
                  Junior
                  • 05-2014
                  • 4

                  #9
                  Hahe, ale panowie zhejtowli nic w tym art nie ma ciekawego ? dla mnie był całkiem całkiem

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Senior
                    • 01-2014
                    • 2560

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                    czy dzisiaj żubr smakuje tak jak żubr?
                    Idą tropem amerykańskich ekspertów od wódki, jest flavourless, odourless, tasteless, wódka! I pewnie taki ma być eurolager, taki nijaki, nijaki taki; bez smaku, bez aromatu, bez niczego.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • merkacio
                      Junior
                      • 05-2014
                      • 4

                      #11
                      Żubry calsbergi i inne lech mają mieć podobny do siebie smak żeby smakowały masom - wszystkim ...

                      Comment

                      • tristan_tzara
                        Senior
                        • 12-2007
                        • 1038

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika merkacio Wyświetlenie odpowiedzi
                        Żubry calsbergi i inne lech mają mieć podobny do siebie smak żeby smakowały masom - wszystkim ...
                        No i chciałbyś tak codziennie próbować żubra? Przecież te stanowiska istnieją tylko w koncernach a tam robią co robią

                        Comment

                        • merkacio
                          Junior
                          • 05-2014
                          • 4

                          #13
                          Raczej bez tragedii . W mniejszych nie ma osób dbających o jakość ?

                          Comment

                          • tristan_tzara
                            Senior
                            • 12-2007
                            • 1038

                            #14
                            Są, najczęściej główny piwowar, właściciel czy tam inna osoba, która dzieli obowiązki między kontrolą jakości a czymś innym. Raczej ktoś tylko od sensoryki nie funkcjonuje. Choć patrząc na niektóre wypusty różnych browarów to jakością nie zajmuje się nikt ;D
                            Last edited by tristan_tzara; 28-05-2014, 15:28.

                            Comment

                            • franekf
                              Senior
                              • 06-2004
                              • 944

                              #15
                              Chyba trzeba rozdzielić dwie sprawy - romantyczną wizję takiej pracy, którą mają miłośnicy piwa, i rzeczywistość, która jest chyba dużo bardziej prozaiczna A w małych browarach - patrząc przez pryzmat wypustów - kontrolą jakości albo nie zajmuje się nikt, albo ma bardzo mało do powiedzenia.
                              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                              Piwny Janusz bez Teku

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎