Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Jak zostać Kiperem ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

    #16
    Poza tym, czu ktoś po jakiś śmiesznych kursach na których pokazują że piwa trzeba też słuchać, jest osobą na tyle kompetentną aby oceniać piwo? Małe browary jeśli już kogoś by przujmowaly to kogoś z pasją, kto sam warzy piwow domu, siedzi w tym, ma jakieś kursy BJCP itp. Raczej nie kogoś po korpo kursach który warzy chmiel, słucha piwa, złototrunkuje i smakuje eurolagery. Tz to moje zdanie, jak to dokładnie jest w małych browarach, nie wiem.

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
      Chyba trzeba rozdzielić dwie sprawy - romantyczną wizję takiej pracy, którą mają miłośnicy piwa, i rzeczywistość, która jest chyba dużo bardziej prozaiczna
      To dokładnie taki sam temat jak z marzeniem każdego gracza: testerem gier komputerowych. Wydaje się taka zajebista, cały dzień gram w gry. A jak przychodzi raportowanie błędów, formularze do wypełniania, sugestie pochodzenia tych błędów to już nie jest tak kolorowo

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19360

        #18
        Po wizycie w brzeskim browarze wiem, że tam jest to osoba zajmująca się badaniami laboratoryjnymi w browarze, a dodatkowo po szkoleniach sensoryką. Szkolenie jakie przechodzą piwowarzy domowi jest bardzo pomocne, bo w gruncie rzeczy daje podstawę do testowania piwa. Wydaje mi się jednak, podobnie jak w enologii ważne są predyspozycje, a nie kursy. Te ostatnie są pomocne, bo potrafią skonkretyzować to co się czuje, ale zmysł jest ważny. Czy łatwo dostać taką pracę? Pewnie nie koniecznie, choćby z w/w powodów.

        Comment

        • oberzine
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.02
          • 228

          #19
          w takiej pracy to najważniejsze to są znajomości, a nie predyspozycje, kursy itp.
          Ostatnia zmiana dokonana przez oberzine; 2014-05-28, 16:36.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19360

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine
            w takiej pracy to najważniejsze to są znajomości, a nie predyspozycje, kursy itp.
            Jak w każdej pracy

            Comment

            • krzysioz210
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.06
              • 52

              #21
              Strasznie to skomplikowane. Jak dla mnie piwo albo jest smaczne albo nie. Czyzby na tych kursach uczyli , ze to niesmaczne tez jest dobre? I znaczy ten kipper ma przekonac o tym innych coby kupowali.

              Comment

              • AdrianR
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.04
                • 62

                #22
                Przegladajac forum na tapatalku przeczytalem ten temat: "jak zostac kopyrem?"
                http://adrianpijepiwo.blogspot.com/
                https://www.facebook.com/adrianpijepiwo
                http://instagram.com/adrianpijepiwo

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • zgroza
                  Browar Leżajsk ma zostać zamknięty
                  zgroza
                  Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
                  Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.
                  2023-02-07, 18:23
                • etman
                  Piwowar nr 52
                  etman
                  Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                  Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                  Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                  W numerze 52 :
                  • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                  ...
                  2025-03-13, 09:16
                • darekd
                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                  darekd
                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                  2024-06-04, 03:20
                • abelincoln
                  Punta Arens, Armando Sanhueza 1042, Birra! Cerveza & buena mesa
                  abelincoln
                  Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się używać dzwonka, by zostać wpuszczonym do piwiarni...
                  A w środku solidny wybór piw z Chile i z Patagonii. Plus jedzenie, troche lokalnych potraw oraz pizza i burgery. Jako że miałem ochotę na coś znajomego po kilku dniach lokalnej diety, to zamówiłem...
                  2025-11-24, 20:09
                • Serokomlak
                  Szwecja, Olandia, Rälla, Idrottsvägen 2, Fireside Brewery
                  Serokomlak
                  Olandia (137 km długości i od 5 do 16 km szerokości) to druga co do wielkości wyspa (o powierzchni 1342 km²) Szwecji, którą zamieszkuje nieco ponad 26 tys. osób. Jest to także jedna z najpopularniejszych w kraju letnich destynacji. Mimo to działają tu jedynie dwa browary. Oba niewielkie....
                  2025-09-29, 21:43
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...