Ryż do piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    #1

    Ryż do piwa?

    Właśnie wróciłem z rodzinnych wakacji w Bogacsu. W tamtejszej restauracji zamówiliśmy z żoną lanego weizena (Hofbrau, żeby nie było wątpliwości). Kelner, przyniósł nam wraz piwami cytrynę (coś takiego widziałem w CK Browarze) oraz dwie łyżeczki z suchym ryżem. Czy ktoś wie do czego i po co się tego ryżu używa, pijąc weizena
    Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2014-08-10, 19:12.
  • Mastermind1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 248

    #2
    Obstawiam, że to ryż na szczęście, czyli powinien posłużyć do obsypania nim osoby towarzysząceji, Taki rytuał nie związany z weizenem.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Ja tylko dodam jako mały off-topic, że plasterek cytryny jest w tym przypadku nie mniej na miejscu jak i ten ryż. Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...

      Zawsze byłem zwolennikiem stosowania nazwy weizen zamiast pszeniczne/pszeniczniak. I jak pokazuje czas to byłaby lepsza koncepcja bo pomogłaby uniknąć mylenia stylów piw pszenicznych i tego podobnych pomyłek, które w różnych miejscach zdarzają się dość często.

      Comment

      • Czapayew
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1966

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...
        Pamiętam plasterki cytryny podawane do pszeniczniaka w CK Browarze. Wtedy myślałem, że to jakiś CK-zwyczaj.

        Comment

        • PiwnicaZamkowa
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.05
          • 805

          #5
          Na początku działalności Piwnicy Zamkowej odwiedził nas gość z Niemiec i pokazał nam sposób podawania pszeniczniaka. Do przelanej zimną wodą szklanki nasypał kilka ziarenek ryżu i dopiero wtedy nalał piwo z butelki. Wg jego słów miało to zmniejszyć pienienie piwa przy nalewaniu. Chyba przez pół roku stosowaliśmy ta metodę. Odeszliśmy od niej ze względu na kłopotliwość i małe efekty. Może nie chodziło o pienienie a o całkiem coś innego. Tego nam się nigdy nie dało dowiedzieć. :-)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Wittichenauer, Bio Weizen
            darekd
            Piwo z górnołużyckiego browaru w Saksonii należącego do rodziny Glaab, który odzyskała go po reprywatyzacji w l. 90.

            Ekstr. 12,5%
            Alk. 5,1%

            Chmiel Perle

            Aromat - zbożowo-bananowy, ciut kwaskowych owoców (agrest)
            Piana - wysoka, średnia trwałość,...
            2025-10-15, 22:05
          • darekd
            Insel, Hiddensee Weizen
            darekd
            Kraftowy browar z Rugii znany z różnych nowofalowych piw, które opakowuje w gustowny papier stworzył również klasyczną markę swoich piw obejmującą Hell, Weizen i Pils.

            https://insel-brauerei.de/Hiddenseer/hiddenseer-biere/

            Alk. 5.6%

            Aromat - dominują mocno dojrzałe,...
            2025-07-27, 23:19
          • Javox
            Berliner-Kindl-Schultheiss, Herren Weizen
            Javox
            Weizen z alko 5.5%

            Piana - sporo na dłużej.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
            Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
            Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...
            2023-10-28, 21:27
          • Javox
            Arriaca, Trigo Spanish Weizen
            Javox
            Piwo pszeniczne z Hiszpanii na Mosaic'u.
            Zawartość alko 4.7%, IBU 16,

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony pomarańczowy.
            Aromat - lekko jakby po belgijsku, niezła owocowość, trochę...
            2025-08-12, 19:26
          • Javox
            AleBrowar, Bałtycki Dziad Weizen
            Javox
            Widziałem że to piwo miało wcześniej 5.3% alko a na market widzimy 4.8% przy tym samym ekstrakcie czyli 12*

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo ładnego.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
            Aromat - rześkie...
            2025-06-02, 10:50
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...