Czy browar restauracyjny 50l ma jakis sens ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zlotywielbiciel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 5

    #31
    Szkoda, że tworzenie legalnego browaru w mikro skali jest w tym Kraju tak kłopotliwe i czasochłonne.
    konsultant ślubny warszawa tobedziepieknyslub.pl/oferta

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19309

      #32
      Podobnie jak każdą produkcję spożywczą, która jest obwarowana wieloma przepisami. Chyba widzisz różnicę pomiędzy firmą która składa długopisy lub zajmuje się aranżacją wnętrz a zakładem produkującym żywność.

      Comment

      • GreenFox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 273

        #33
        Hmmm z tą produkcją spożywczą to chyba nie tak do końca? W sensie jeżeli porównać np. do wyrobu domowego wina (które można legalnie sprzedawać), albo innych przetworów opartych na płodach rolnych?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox
          Hmmm z tą produkcją spożywczą to chyba nie tak do końca? W sensie jeżeli porównać np. do wyrobu domowego wina (które można legalnie sprzedawać), albo innych przetworów opartych na płodach rolnych?
          Od kiedy to można sprzedawać wino domowe? hę?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19309

            #35
            I to legalnie?

            Comment

            • GreenFox
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.12
              • 273

              #36
              Ok - trochę poczytałem, zmądrzałem i przepraszam za szerzenie fałszywej propagandy Ot po prostu wydawało mi się, że winiarze mają nieco łatwiej, a tu widzę, że takie same kłody pod nogi jak i piwowarzy.

              Comment

              • Penguin
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2014.10
                • 44

                #37
                Chciałbym przeczytać ten artykuł Artezana o otwieraniu mnibrowaru, ale link chyba wygasł. Można to jeszcze gdzieś znaleźć?

                Comment

                • dryx
                  † 1966-2017 Piwosz w Raju
                  • 2002.04
                  • 1735

                  #38
                  Warzelnię 50 l. ma minibrowar Lovac w Siroki Brijeg w Bośni. Robią tylko 2 piwa na potrzeby własnego pubu.
                  Te dwa pozostałe w Bośni mają niewiele większą warzelnię:
                  The Brew Pub w Sarajewie
                  Olbridż w Mostarze obecnie
                  i w zeszłym roku znacznie mniejsza warzelnia
                  Czyli można na początek ? Można, zwłaszcza jeśli jest to domowa produkcja.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19309

                    #39
                    Domowa czy przybrowarna, bo to jest różnica. Dość istotna.

                    Comment

                    • dryx
                      † 1966-2017 Piwosz w Raju
                      • 2002.04
                      • 1735

                      #40
                      Chodziło mi o to, że sprzęt piwowarski to typowa domowa manufaktura i produkcja

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Penguin
                        Chciałbym przeczytać ten artykuł Artezana o otwieraniu mnibrowaru, ale link chyba wygasł. Można to jeszcze gdzieś znaleźć?
                        Bardziej dogłębnie zostało to wydane drukiem w bodajże jesiennym i zimowym numerze Piwowara z 2012 r. Archiwalne numery na pewno są jeszcze dostępne w sprzedaży w PSPD.

                        Comment

                        • Penguin
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.10
                          • 44

                          #42
                          Dzięki, zaopatrzę się.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19309

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                            Bardziej dogłębnie zostało to wydane drukiem w bodajże jesiennym i zimowym numerze Piwowara z 2012 r. Archiwalne numery na pewno są jeszcze dostępne w sprzedaży w PSPD.
                            Z aktualizacją dot. decyzji środowiskowej?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19309

                              #44
                              Otwieranie takiego mikrusa dla samej satysfakcji jest dla właściciela na pewno ogromnie budujące, ale nadal uważam, że otwieranie takiego, czy nawet ciut większego browaru jest nieekonomiczne. Choć w ten sposób można do już istniejącego lokalu ściągnąć nową grupę konsumentów. Niemniej jednak 50 litrów to jest zwyczajnie za mało. Co to jest ~100 kufli miesięcznie...?

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swaroga
                                Czyli każdą 50l warkę będę musiał rejestrować ile ma ona plato ? Taki supermini browar to około 50hl rocznie a planuje mieć prawie każdą warkę inna.
                                A mi wyszło 833 kufle miesięcznie czyli parę tysi miesięcznie zysku
                                Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2015-07-29, 23:22.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 12:26
                                • dadek
                                  Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                                  dadek
                                  Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                                  2019-09-27, 05:46
                                • dadek
                                  Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
                                  dadek
                                  W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
                                  Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
                                  2019-09-03, 05:00
                                • dadek
                                  Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
                                  dadek
                                  24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
                                  2020-03-13, 04:58
                                • dadek
                                  Suwałki, Noniewicza 42, Browar Północny (restauracyjny od 2017 roku)
                                  dadek
                                  Podobnie jak w Grudziądzu, również w Suwałkach żal patrzeć na zgliszcza zabytkowego Browaru Północnego z 1888 roku. Analogicznie w obu tych miejscach pod koniec 2017 (tu otwarcie 9.12.2017) powstały browary restauracyjne nawiązujące do długich tradycji piwowarskich swoich miast. W Suwałkach...
                                  2018-03-12, 22:46
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...