Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Skoro nowy browar uznajecie jako "nowy" w momencie pojawienia się jego piw na rynku, to analogicznie browar zamknięty powinien być uważany za takowy po rozlewie ostatniego z piw i puszczeniu go do sprzedaży, a nie w momencie jego uwarzenia.Last edited by Promil03; 2020-05-20, 18:58.Comment
-
Ja takiej metodologi nie uznaje. Dla mnie browar działa gdy uwarzy warke a nie rozpocznie sprzedaz.Comment
-
A nie zgadzam się. Bo jak browar jest komercyjny, to ta warka musi oficjalnie "ukazać się" na rynku. W przeciwnym razie to tylko wersja testowa, prototyp, próba sprzętu itp. W przypadku browarów domowych możemy mówić o fakcie uwarzenia piwa i tyle, ale nie w przypadku browarów komercyjnych. Tym bardziej, że oficjalne uwarzenie warki wiąże się ze zgłoszeniem podatkowym itd.Last edited by skitof; 2020-05-21, 00:09.Comment
-
Masz prawo się niezgadzać. Nic nie poradzę na to. Podobnie jak kwestii browarów kontaktowych. Dla mnie to wydmuszka, która nie ma prawa istnieć, a dla innych uważany jest za rasowy browar. Zapewniam Ciebie, w obu przypadkach, jest mi to totoloto jak ktoś ten stan szufladkuje.
Ps. Aha, jak dla mnie browar w Bartoszycach i Pruszkowie należą już do działających.Comment
-
A nie zgadzam się. Bo jak browar jest komercyjny, to ta warka musi oficjalnie "ukazać się" na rynku. W przeciwnym razie to tylko wersja testowa, prototyp, próba sprzętu itp. W przypadku browarów domowych możemy mówić o fakcie uwarzenia piwa i tyle, ale nie w przypadku browarów komercyjnych. Tym bardziej, że oficjalne uwarzenie warki wiąże się ze zgłoszeniem podatkowym itd.Mniej książków więcej piwaComment
-
Czy ktokolwiek z was posiada wiadomości z browaru Sądeckiego i Czarter?
W obu przypadkach mam bardzo złe przeczucia.Comment
-
Comment
-
Kamień z serca. Browar Sądecki ma się dobrze Aktualnie w ofercie mają American Wheat, Koźlaka, Monachijskie Ciemne, Irish Red oraz Marcowe.
Pozostaje jeszcze kwestia Twigga oraz Czartera.Comment
-
Według Ciebie ten browar powinien być zaliczony do otwartych i potem zamkniętych?Comment
-
Hipotetycznie: nowy browar warzy piwo i przelewa jed na rok do beczek dębowych na leżakowanie. W między czasie wybucha pandemia, browar traci wcześniejszy kontrakt na sprzedaż, piwa nie wypuszcza na rynek, traci płynność finansową i upada.
Według Ciebie ten browar powinien być zaliczony do otwartych i potem zamkniętych?Comment
-
Masz prawo się niezgadzać. Nic nie poradzę na to. Podobnie jak kwestii browarów kontaktowych. Dla mnie to wydmuszka, która nie ma prawa istnieć, a dla innych uważany jest za rasowy browar. Zapewniam Ciebie, w obu przypadkach, jest mi to totoloto jak ktoś ten stan szufladkuje.
Ps. Aha, jak dla mnie browar w Bartoszycach i Pruszkowie należą już do działających.
Pomyślmy przez chwilę: jeśli browar swojego piwa nie wypuścił na rynek, to właściwie nie ma różnicy pomiędzy nim a jakimkolwiek "browarem" domowym.Comment
-
Comment
-
Comment
Comment