Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pankracy
    replied
    Browar Niechanowo.
    Browar w Niechanowie.

Pojawiły się informacje o sądowym postępowaniu rozwiązania tych spółek. Jaka jest aktualna sytuacja zakładu nie wiem. Piwo Gnieźnieńskie jest cały czas na rynku. Czy jednak nadal jest produkowane przez Lech-Pol w Niechanowie nie udało się na razie ustalić.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Browar Łąkomin
    Pacjent twierdzi, że żyje.
    To w sumie dobrze dla pacjenta Dzięki za dobre wieści.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Łąkomin 12 maja był zarośnięty i zamknięty na głucho.
    Browar Łąkomin
    Pacjent twierdzi, że żyje.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Na jesieni rusza montaż minibrowaru na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Lokal na Chmielnej to nie jedyna ich miejscówka w Warszawie. Mieli jeszcze punkt na Nowym Świecie. Słyszałem, że dostarczali piwo gdzieś na Mokotów i na Bemowo. Robili też private label dla sklepów. Spotkałem się z taką jedną marką w zeszłym roku.
    Cooper zbiera ich etykietki to pewnie wie najwięcej o ich działaności.
    No faktycznie siedzę całymi dniami i układam ich dochodzące mi ety Raz jako jedynemu kolekcjonerowi udało mi się trafić bodajże 4 różne sztuki jakie wydrukowane były na jakieś testowe partie dla klientów i tyle. Byłem tam lącznie dobrych kilka razy i właścicielka już nigdy żadnych et nie miała i o samej produkcji powiedziała mi mniej więcej to samo co napisałeś. Może niebawem znów tam podjadę zapgrejtować sytuację ale na nic nie liczę.

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    Browar Geneza i Browar Biały działają jako dwa odrębne podmioty.

• Prusak
    replied
    Gmina Tykocin przejęła teren dawnego browaru Glogera w Starym Jeżewie i ma plany dotyczące tego browaru, Ale to pieśń odległej przyszłości.
    Dla porządku daję link z lokalnej prasy:
    https://poranny.pl/czas-przywrocic-s.../c1p2-29184411

Leave a comment:

• Kolesław
    replied
    Pod adresem Wojska Polskiego 46 R, 18-500 Kolno można znaleźć piwa browaru Pełne Kufle. Przed tygodniem rozmawiałem tam z właścicielami browaru - braćmi Tomaszem i Piotrem Pikulińskimi. Zaczynali jako kontrakt, ale teraz warzą na własnych garach, na wsi koło Kolna. Tak twierdzili. Zabrakło mi zimnej krwi, by dopytać, gdzie konkretnie.

Leave a comment:

• woosaa
    replied
    Byłem w Sobótce.Piwa z browaru Wieżyca kupione.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Warkota to chyba można łatwo sprawdzić w centrum Łodzi

Anders był z (na pewno swoimi) piwami w Szczecinie w maju.
    Anders działa. Tak jak piszesz w sezonie uaktywnił się ze stoiskiem objazdowym.

Browarnia Muczne działa. Z tym, że najprawdopodobniej poza swoimi wyrobami ma w ofercie piwa z innego browaru, które sprzedaje pod swoją marką.

Warkot jest otwarty, ale tylko w weekendy. To jest właściwie teraz sala koncertowa. Grają tam rózne kapele metalowe.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Łąkomin 12 maja był zarośnięty i zamknięty na głucho.
    Warkota to chyba można łatwo sprawdzić w centrum Łodzi

Anders był z (na pewno swoimi) piwami w Szczecinie w maju.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2026-07-12, 11:52.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Na liście Pankracego następujące browary dostały gwiazdkę, czyli nie wiemy czy działają:
    Click image for larger version Name:	obraz.png Views:	0 Size:	2,7 KB ID:	2355326
    Na mojej mapie większość z nich jest wśród czynnych, oprócz: Muczne, Prost, Słodowy Dwór i Średzka.
    Browar Słodowy Dwór działa. Nawet sobie radzą. Znaleźli swoją niszę wokół komina. W kompleksie po szkole mają agroturystykę (konie). Jest restauracja "Zakręcone Widelce". Kupili beczkowóz i robią objazdy po festynach gminnych w okolicy. Świadczą też usługi cateringu i organizacji eventów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2026-07-12, 10:49.

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    To teren dawnego folwarku dworskiego. W PRL przejęty na rzecz RSP. Spółdzielnia została rozwiązana, a budynki ludzie starają się zagospodarować we własnym zakresie. Trwa we wsi zabezpieczenie i częściowa odbudowa zamku celem rozruszania lokalnego ruchu turystycznego.

• Prusak
    replied

Budynek taki sobie, ale przynajmniej ma trochę lat, a nie jest zwykłą PRL-owską kostką albo czymś w rodzaju garażu.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Browar Izerski

ul. Kasztelańska 19
    58-512 Stara Kamienica

Minibrowar na podzamczu dawnej podjeleniogórskiej warowni rycerskiej rodu Schaffgotschów.
    Jaki to będzie i kiedy będzie zakład piwowarski czas pokaże.

Leave a comment: