Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Prusak
    replied
    Ktoś tu pisał swego czasu, że Brovca jednak działa, stąd wątpliwość. Czyli mamy 284.

Leave a comment:

• dadek
    replied
    Brovca na pewno nie działa.
    Wilanów działa z tym samym piwowarem ale pod inną nazwą i właścicielem.
    Domator działa, 2 ich piwa do kupienia na Śląsku o alpażurach nie wspominając

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Miałem chwilę i spróbowałem jeszcze raz zweryfikować liczbę działających browarów. Wyszło mi ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu tylko 285, w tym 7 problematycznych. Czy wiecie coś na temat istnienia bądź nie tych przedsięwzięć:
    Grodecki Wierzbiczany
    Słodowy Dwór Harasimowicze - o tym pisał Pankracy, ale ostatecznie nie wiadomo
    Brovca Cecele
    D. Bierhalle Willanów - instalacja nadal działa?
    Sądecki Librantowa
    Domator - już nie działa?
    Łask Kolwin

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    @ e-prezes
    Może tak być, że firma działa jako private label. Sprzęt w Harasimowiczach nadal jednak jest więc nic nie szkodzi im sezonowo warzyć. Tylko nie ma chętnych naocznie sprawdzić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2026-01-14, 10:07.

• Pankracy
    commented on 's reply
    Wiem doskonale, że zabudowa browaru została zniszczona w okresie II wojny światowej. XIX wieczne artefakty niekoniecznie muszą być związane z produkcją piwa i Tenczynkiem. Trzeba obserwować ogłoszenia krakowskiego syndyka. Może pojawi się informacja czego mają dotyczyć aukcje.

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Jest tam podobno trochę cennych kolekcjonersko rzeczy z XIX i XX wieku. Te nie są objęte wyprzedażą. Mają trafić na aukcję, która zapewne też odbędzie się w budynku browaru.
    .
    XIX wiek ??? Coś mi się nie chce wierzyć że mieili/mają jakieś birrofilia z tego wieku choć może jakieś przedwojenne butelki tak przypożądkowali ale chyba raczej nieco żle je wydatowali o dekadę, dwie.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    No tak, bo tamten w Sycynie był jako w przygotowaniu.

• e-prezes
    commented on 's reply
    To, że mają eventy ze swoim piwem to jeszcze nie dowód, że warzą u siebie.

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Browar Słodowy Dwór ponoć też nie działa. To jednak trzeba byłoby zweryfikować na miejscu w Harasimowiczach lub po sklepach w Białymstoku.
    Browar Słodowy Dwór działa. W zeszłym roku piwa były dostępne. Ostatnio browar zorganizował Sylwestra w Harasimowiczach.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    No mniej nie, bo zamiast niego jest chyba Sycyna, więc bilans wychodzi na zero.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Maryensztadt ogłosił, że placówka na Sportowej już nie działa. 1 browar fizycznie mniej.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Restauracja Soprano
    ul. Mościckiego 6
    33-100 Tarnów

Od miesiąca w tym tarnowskim lokalu stoi warzelnia. Według źródeł urządzenie to ma służyć do produkcji kwasu chlebowego. Jak z perspektywą robienia też w tej restauracji piwa (jest to bowiem de facto minibrowar) jeszcze nie wiem.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Z okazji 1 stycznia zliczyłem raz jeszcze działające browary. Po zamknięciu Krajana jest ich 287. Mimo otwierania nowych widać wyraźną, choć umiarkowaną tendencję spadkową.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Jest to wielce prawdopodobne.
    W 2025 roku przed wakacjami szukali długo kogokolwiek na produkcję. A przed świętami Bożego Narodzenia wyprzedaż towaru była.

Leave a comment: