Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pankracy
    replied
    Browar Colberg - Kołobrzeska Fabryka Piwa
    ul. Sienkiewicza 15a
    78-100 Kołobrzeg

Trwają prace wewnątrz lokalu.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Na początku września zostanie ponownie otwarty Browar Haust w Zielonej Górze.
    Haust rozpoczął warzenie piwa.

Leave a comment:

• ART
    replied
    Możliwe że już było - na gratka.pl od łaścicieli Browaru Bartek ogłoszenie o sprzedaży browaru. 2mln bez wyposażenia lub 2,4mln z wyposażeniem gotowym do ponownego urchomienia.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2026-09-18, 17:41.

Leave a comment:

• pegie23
    replied
    Browar Sami Swoi przed chwilą ogłosił na FB że się zamyka. Pozostaje tylko restauracja a swoje piwo zastępują Litovelem.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Stary Browar Kościerzyna (ul. Słodowa/Miodowa) ma ponoć nowego właściciela. Coś tam nawet już dzieje się w temacie ponownego uruchomienia minibrowaru.
    Lokal z minibrowarem został ponownie otwarty 16 września 2026 roku. Restauracja nazywa się "Browarowa". Czy mają własne piwo? Tego nie wiem.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Napisałem wyraźnie "właściciel marek". To znaczy, że ww. firma ma zastrzeżone te nazwy i zapewne ma co do nich jakieś plany. Z piw z takimi znakami towarowymi do sprzedaży trafiła o ile mi wiadomo tylko Beka. Była dostępna przez pewien czas w Biedronkach. Miejsca produkcji nie udało mi się ustalić. Podejrzewam Czechy.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Ponownie pojawiła się oferta sprzedaży browaru w Kościerzynie. Tego dużego, pod adresem ul. Browarna 1. Przy czym nadal obowiązuje umowa dzierżawy zakładu z 2024 roku, którą syndyk zawarł z Tradepol Group (właściciel marek piwa Casubia, Wielgus i Beka).
    Te marki to raczej tylko na lokalnym rynku są dostępne? Bo nigdzie takich piw nie widziałem. Może wykażę się straszną niewiedzą, ale one są warzone w Kościerzynie?

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Stary Browar Kościerzyna (ul. Słodowa/Miodowa) ma ponoć nowego właściciela. Coś tam nawet już dzieje się w temacie ponownego uruchomienia minibrowaru.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Ponownie pojawiła się oferta sprzedaży browaru w Kościerzynie. Tego dużego, pod adresem ul. Browarna 1. Przy czym nadal obowiązuje umowa dzierżawy zakładu z 2024 roku, którą syndyk zawarł z Tradepol Group (właściciel marek piwa Casubia, Wielgus i Beka).

Leave a comment:

• ART
    commented on 's reply
    Taka karma... może beka z BrowarBizu i groźby pozwami nie były dobrymi fundamentami zdrowego biznesu

• e-prezes
    replied
    Też nie wiem jakie są motywy, ale jakkolwiek by się nie powtarzała sytuacja to zawsze chodzi o władzę i pieniądze

Marek Puta to w pewnym sensie kamień-fundament polskiego kraftu. Już tego dojrzałego, choć nie mniej zaskakującego. Czas dać szansę młodym...

Leave a comment:

• zasada
    commented on 's reply
    Nie mam wiedzy insiderskiej, tylko jakieś przesłuchy więc obraz mam niepełny i zamglony. Jakkolwiek by jednak nie było, to jako dla łodzianina mieszkającego rzut beretem od pierwszego sklepu Piwoteki, pierwszej lokalizacji Piwoteki Narodowej, konsumenta pierwszego Dziadka Mroza z butelki jeszcze bez etykiet (bo nie dojechały) etc., etc. to jest bardzo smutna wiadomość w wymiarze symbolicznym.
    Jak mówię, o biznesowej podbudowie mam żadną wiedzę a rozumiem, że w tym tkwi sekret.

• Pankracy
    replied
    Marek Puta pożegnał się z Piwoteką. Nie ma z nią już nic wspólnego. Na ten czas raczej będzie szukał dla siebie miejsca poza branżą browarniczą.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Na razie tylko restauracja, browar jak "urzędnicy wrócą z wakacji"

Leave a comment:

• Pankracy
    replied

Leave a comment: