Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • e-prezes
    commented on 's reply
    Z tego co wiem, a nie są to najświeższe wiadomości to, że warzą/warzyli tylko dla kontraktów. Nic swojego. Mieli markę dla Białej Podlaskiej i z niej też zrezygnowali. Być może browar ma przestoje, ale zasadniczo piwo nie pojawia się w okolicy pod swoją marką. Kontrakty jadą w Polskę.

  • Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

    Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
    A propos BroVcy: to jak to w końcu jest z tym browarem? Jeszcze niedawno dementowano wieści o zamknięciu.

    Leave a comment:


  • Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza

    Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.
    Tak, większa ilość browarów szczególnie na prowincji rozwiązałaby problem tego rodzaju; Jadę do jakiejś mniejszej miejscowści (z wyboru albo z obowiązku, mniejsza o to) i chcę się napić dobrego piwa niekoniecznie Hazy IPA tylko dolniaka i mam do wyboru klasykę koncernową w sklepach z dwoma czy trzema kwiatkami do kożucha. Miejscowy mały browar zaopoatrujący pzynajmniej kilka sklepów i lokali byłby jak znalazł. Poza tym opowieści o dostępności można pomiędzy bajki włożyć. Jeśli w takim mieście jak Lublin asortyment jesr mocno ograniczony i trzeba trochę pobiegać, by dostać coś ciekawego, to co dopiero na głębokiej prowincji,

    Co do liczby 300 browarów osiągnięcie tego przez następne co najmniej kilka lat wydaje mi się mało prawdopodobne. Więcej się jednak zamyka niż otwiera. Poza tym dwie sprawy: rosnące ceny i kłody pod nogi browarnictwa plus odchodzenie klienteli od bardziej niszowej produkcji robią swoje. Było 300, jest wg, moich wyliczeń uwzględniających najnowsze doniesienia 289.

    Ktoś tu pisał, że Czarter działa? Chyba w bardzo, bardzo głębokim podziemiu....
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2025-03-20, 01:31.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    No ja często podróżuję pomiędzy Białą a Warszawą/Krakowem, ale to nie jest wystarczające. Kiedyś sklepy online były dostępne. Za PIS się pozamykały. Zresztą nie o to chodzi... chodzi o piwo "wokół komina" - lokalne, kraftowe i dla prosumentów (jak to kiedyś mawiał Kopyr), a nie dla frajerów (jak obecnie).

  • zgroza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

    Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
    W Bydgoszczy też się pogorszyło (właściwie już nie ma krafciarni w mieście), ale to nie dlatego że w Polsce jako całości brakuje browarów. Sklepy specjalistyczne mocno przetrzebił płytko dostępny kraft (w Lidlu, Żabce czy czy gdziekolwiek coś trafisz), gastronomia jak nie umiała w kraft tak nie umie w nową falę (w ąę knajpie w Bydgoszczy, gdzie pewnie mają własnego sommeliera, do wyboru był lany Żywiec i Krajan z butelki). Jak się jednak postaram to mam co pić.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    commented on 's reply
    A na dokładkę zacytuję zdanie "Kurczenie się rynku, jakie obserwujemy w Polsce od kilku lat, przekłada się negatywnie również na jego otoczenie gospodarcze, więc jakiekolwiek działania ograniczające funkcjonowanie branży mają też swoje konsekwencje w innych sektorach – podkreśla Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie"

  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza

    Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.
    Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2025-03-17, 21:03.

    Leave a comment:


  • zgroza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Czy ktoś jeszcze uważa, że w obecnej koniunkturze możliwe jest przekroczenie liczby 300 działających fizycznych browarów? Nie to że sieje defetyzm, ale przed pandemią już było to mało realne... No dobra było, ale nie ekonomicznie uzasadnione. Liczba kontraktów też rośnie i maleje, ale nie zmienia to faktu, że rynek jest wysycony (w niektórych miejscach bardziej, innych mniej) - czytaj bliski wysyceniu.
    Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.

    Leave a comment:


  • Petrus
    replied
    Browar Czarter jeszcze działa jeszcze dziś miał stoisko na jarmarku w Gliwicach.

    Leave a comment:


  • Pankracy
    commented on 's reply
    W karcie są cztery piwa: pils, marcowe, pszeniczne i APA.

  • e-prezes
    commented on 's reply
    A uważasz, że przed pandemią te 300 utrzymałoby się na dłużej? Jeszcze przed były zamknięcia. Ja liczyłem, że coś się zmieni w moim regionie i jaka bryndza była 10 lat temu taka jest dziś.

  • Pankracy
    commented on 's reply
    Właśnie w okresie pandemii magiczne 300 zostało przekroczone. Niestety od tego czasu trochę zakładów posypało się. Powód. Koszty produkcji i utrzymania drastycznie wzrosły. A producenci nie byli w stanie odrobić w tak krótkim czasie poniesionych przez lockdown strat.

  • Pankracy
    replied
    Okazuje się, że wczoraj bez fajerwerków został otwarty Browar bez Kultury w Ostrowcu Świętokrzyskim. Myślałem, że trochę więcej czasu to potrwa.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Czy ktoś jeszcze uważa, że w obecnej koniunkturze możliwe jest przekroczenie liczby 300 działających fizycznych browarów? Nie to że sieje defetyzm, ale przed pandemią już było to mało realne... No dobra było, ale nie ekonomicznie uzasadnione. Liczba kontraktów też rośnie i maleje, ale nie zmienia to faktu, że rynek jest wysycony (w niektórych miejscach bardziej, innych mniej) - czytaj bliski wysyceniu.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Rock Browar Jarocin - kończy działalność.
    .
    Czyli w Wlkp dwa padły i dwa powstały

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...