Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pankracy
    replied
    Browar Słodowy Dwór ponoć też nie działa. To jednak trzeba byłoby zweryfikować na miejscu w Harasimowiczach lub po sklepach w Białymstoku.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    - Browar Czarter zdaje się zakończył działalność w zeszłym roku.
    - Zastanawiająca jest sytuacja Browaru Largus? Właśnie wystawili warzelnię na sprzedaż.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Tylko, że piwo wtedy a dziś to dwa różne światy. Nikt im nie odmawia dobrego podejścia do biznesu, ale piwem powinien zajmować się ktoś kumaty, kto widzi w produkcie, który sprzedaje trochę więcej niż ciecz do popicia jedzenia.

• Pancernik
    replied
    Cóż, gościom z Syrii (tylko dlatego, że są z Syrii ) nie odbierał bym prawa do sensownego prowadzenia biznesu.
    Również związanego z piwem, zdaje się, że z Syrii do Mezopotamii, skąd pochodzi piwo, jest bliżej, niż z piastowskiego Gniezna

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    A co można spodziewać się po miejscówce, gdzie obsługa to Azjaci ("skośnoocy"), a właściciele to Syryjczycy. Piwo jednak nadal tam jest. Produkcja utrzymuje się mimo, że wokół lokalu nieciekawie ostatnio dzieje się.

• beerek62
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper

Royal Wilanów a w zasadzie chyba powinniśmy nazywać go Restauracja Azja bo tak się nazywa lokal w jakim jest brewpub (Royal Wilanów to chyba raczej nazwa całego budynku w ktorym jest wiele lokali w tym ten) warzy 3 własne piwa Royal Beer Pilzner , Royal Beer IPA i Royal Beer Weizen. Piwa dostępne tylko na miejscu z kija. Podobno nie ma na wynos a tym samym żadnych etykiet. Podstawek brak ale za to jest minimum 1 wzór szklanki w typie angielskiej z logiem Royal Beer. Niestety nie chcą sprzedać.

Na ich profilu FB jest informacja, że mają "kraftowe piwo z własnej gorzelni".

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    W woj. mazowieckim od 2024 roku działa jeszcze jeden browar. W zeszłym roku ruszył z warzeniem Browar Maryensztadt w Sycynie-Kolonii. Na razie zrobiono kilka piw. Nie ma też ten zakład na razie pełnych mocy produkcyjnych.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2025-01-23, 16:44.

• Pankracy
    commented on 's reply
    I majstrów na fajrancie pod daszkiem 😉

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Odnośnie Browar Forteczna, który od kilku miesięcy nie dawał znaku życia. Jak więc z nim jest.

W zeszłym roku było zrobione pierwsze piwo. Na jesieni 2024 roku oferowali swój wyrób na wspomnianej wrocławskiej imprezie gospodarczej. Aktualnie zakład jest można powiedzieć "na postoju". Doszlifowują instalację, domykają sprawy związane z marketingiem, dystrybucją i lokalnymi punktami sprzedaży. Na wiosnę 2025 roku powinni ruszyć.
    Nawet goglowskie Street View dostrzegło warzelnię w Podolinie

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Odnośnie Browar Forteczna, który od kilku miesięcy nie dawał znaku życia. Jak więc z nim jest.

W zeszłym roku było zrobione pierwsze piwo. Na jesieni 2024 roku oferowali swój wyrób na wspomnianej wrocławskiej imprezie gospodarczej. Aktualnie zakład jest można powiedzieć "na postoju". Doszlifowują instalację, domykają sprawy związane z marketingiem, dystrybucją i lokalnymi punktami sprzedaży. Na wiosnę 2025 roku powinni ruszyć.

Leave a comment:

• pebejot
    replied

Royal Wilanów a w zasadzie chyba powinniśmy nazywać go Restauracja Azja bo tak się nazywa lokal w jakim jest brewpub (Royal Wilanów to chyba raczej nazwa całego budynku w ktorym jest wiele lokali w tym ten) warzy 3 własne piwa Royal Beer Pilzner , Royal Beer IPA i Royal Beer Weizen. Piwa dostępne tylko na miejscu z kija. Podobno nie ma na wynos a tym samym żadnych etykiet. Podstawek brak ale za to jest minimum 1 wzór szklanki w typie angielskiej z logiem Royal Beer. Niestety nie chcą sprzedać.
    Bastion Blizne jak się okazało jedynie zmienia lokalizacje. Podobno w lato ma pojawić się w innej tak więc póki co przerwa w działalności.

No i tu kolejna ciekawostka.
    W multitapie "Uwaga Piwo" na Warszawskim Norblinie są na kranach trzy piwa: Uwaga Pils, Uwaga Pszenica i Uwaga IPA.
    Gdy zapytałem, czy oni warzą swoje, potwierdzili że to ich piwa warzone kontraktowo właśnie w Wilanowie...

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Royal Wilanów nie byłem tam od paru lat. Postaram się na dniach tam podjechać i dopytać czy nadal jest tak jak Pendragon napisał. Bastion muszę zapytać właściciela o jedną rzecz bo jak się okazało sprawa CHYBA nie jest taka zero-jedynkowa.
    Bastion Blizne jak się okazało jedynie zmienia lokalizacje. Podobno w lato ma pojawić się w innej tak więc póki co przerwa w działalności.

Leave a comment:

• Shedao
    replied
    Bierhalle (Alan Hugs > Bar A Boo) - moja wiedza jest sprzed kilku miesięcy, ale jeśli nic się nie zmieniło, to jest to browarniczo martwe.

Z Kolwina niedawno piłem jakieś piwo w puszce, więc chyba dycha.

Leave a comment:

• zgroza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    KUJAWSKO-POMORSKIE - DZIAŁAJĄ:
    1. Browar Grodecki - tu mam wątpliwości czy działa
    2. Stara Owczarnia
    3. Wyspa Młyńska (Warzelnia Piwa 2) - dawna Osowa Góra

KUJAWSKO-POMORSKIE - ZAMKNIĘTE (OD 2019):
    1. Osowa Góra > potem Wyspa Młyńska
    Mam wątpliwości czy projekt Wyspy Młyńskiej wypalił. Jedna wiadomość z maja 2024 i potem cisza. A może Warzelnia Piwa przeniosła całą produkcję właśnie tu?
    Browar Grodecki był widziany w butelce jesienią 2024.
    Raczej Warzelnia na Osowej Górze działa - na pewno jest ruch w budynkach browaru, muszę podejść i zerknąć co mają na kranach obecnie.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    No dobrze, proponuję zebrać naszą wiedzę. Ja ze swej strony uczynię to etapami (województwami) i jestem ciekaw Waszych komentarzy. Co się zgadza, co nie, co przegapiłem, o czym nie wiem...

Na start Warszawa i województwo mazowieckie

WARSZAWA - DZIAŁAJĄ:[LIST=1][*]Royal Wilanów / Azia Restaurant (d. Bierhalle Wilanów)

MAZOWIECKIE - DZIAŁAJĄ:
    1. Wehikuł - wątpliwości
    2. Polewany Kraft - wątpliwości
      [
    3. Bastion
    Polewany jest tak jak napisał Pankracy , potwierdzam. Wehikuł warzy tak jak warzy od początku. Kolesie warzą przeważnie raz w tygodniu , bez napinki , bardzo małe ilości ale jednak regularnie. Jakoś tak w listopadzie czy grudniu byłem u nich. Royal Wilanów nie byłem tam od paru lat. Postaram się na dniach tam podjechać i dopytać czy nadal jest tak jak Pendragon napisał. Bastion muszę zapytać właściciela o jedną rzecz bo jak się okazało sprawa CHYBA nie jest taka zero-jedynkowa.

Leave a comment: