Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
-
Jak w wyszukiwarce wpisze się hasło "Browar Harpagan", to wyświetla się okienko "Poznańskie Browary Rzemieślnicze" Kostrzyn, ul. Okrężna 18. Klikając w zakładkę "strona" otwiera się strona browaru Harpagan. Z treści wynika, że PBR to ""Producent rzemieślniczego piwa pod markami Harpagan i poz-naj.". Trochę to skomplikowane... albo nieaktualne. -
Browar Wąsowo - rozpoczęcie sprzedaży piwa planuje na 28 marca 2025 roku.Leave a comment:
-
Z tego co wiem, a nie są to najświeższe wiadomości to, że warzą/warzyli tylko dla kontraktów. Nic swojego. Mieli markę dla Białej Podlaskiej i z niej też zrezygnowali. Być może browar ma przestoje, ale zasadniczo piwo nie pojawia się w okolicy pod swoją marką. Kontrakty jadą w Polskę. -
A propos BroVcy: to jak to w końcu jest z tym browarem? Jeszcze niedawno dementowano wieści o zamknięciu.
Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.Leave a comment:
-
Tak, większa ilość browarów szczególnie na prowincji rozwiązałaby problem tego rodzaju; Jadę do jakiejś mniejszej miejscowści (z wyboru albo z obowiązku, mniejsza o to) i chcę się napić dobrego piwa niekoniecznie Hazy IPA tylko dolniaka i mam do wyboru klasykę koncernową w sklepach z dwoma czy trzema kwiatkami do kożucha. Miejscowy mały browar zaopoatrujący pzynajmniej kilka sklepów i lokali byłby jak znalazł. Poza tym opowieści o dostępności można pomiędzy bajki włożyć. Jeśli w takim mieście jak Lublin asortyment jesr mocno ograniczony i trzeba trochę pobiegać, by dostać coś ciekawego, to co dopiero na głębokiej prowincji,
Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.
Co do liczby 300 browarów osiągnięcie tego przez następne co najmniej kilka lat wydaje mi się mało prawdopodobne. Więcej się jednak zamyka niż otwiera. Poza tym dwie sprawy: rosnące ceny i kłody pod nogi browarnictwa plus odchodzenie klienteli od bardziej niszowej produkcji robią swoje. Było 300, jest wg, moich wyliczeń uwzględniających najnowsze doniesienia 289.
Ktoś tu pisał, że Czarter działa? Chyba w bardzo, bardzo głębokim podziemiu....Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2025-03-20, 00:31.Leave a comment:
-
No ja często podróżuję pomiędzy Białą a Warszawą/Krakowem, ale to nie jest wystarczające. Kiedyś sklepy online były dostępne. Za PIS się pozamykały. Zresztą nie o to chodzi... chodzi o piwo "wokół komina" - lokalne, kraftowe i dla prosumentów (jak to kiedyś mawiał Kopyr), a nie dla frajerów (jak obecnie). -
W Bydgoszczy też się pogorszyło (właściwie już nie ma krafciarni w mieście), ale to nie dlatego że w Polsce jako całości brakuje browarów. Sklepy specjalistyczne mocno przetrzebił płytko dostępny kraft (w Lidlu, Żabce czy czy gdziekolwiek coś trafisz), gastronomia jak nie umiała w kraft tak nie umie w nową falę (w ąę knajpie w Bydgoszczy, gdzie pewnie mają własnego sommeliera, do wyboru był lany Żywiec i Krajan z butelki). Jak się jednak postaram to mam co pić.
Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
Leave a comment:
-
A na dokładkę zacytuję zdanie "Kurczenie się rynku, jakie obserwujemy w Polsce od kilku lat, przekłada się negatywnie również na jego otoczenie gospodarcze, więc jakiekolwiek działania ograniczające funkcjonowanie branży mają też swoje konsekwencje w innych sektorach – podkreśla Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie" -
Tak jak napisałem - w moim rejonie jest bryndza. Jedyny sklep specjalistyczny to dalekie wspomnienie tego co było kiedyś. Raptem jedna lodówka z kraftem. Okoliczne browary pozamykane (Brovca, Craft). Brofaktura nie dociera, Dziki Wschód pojedynczo, bo to nie jest ich target. Żadnej knajpy z kraftem, no poza Osjannem, ale to bardziej restauracyjny z nudnymi piwami i dopiero teraz wprowadzają jakieś zmiany (sezonowe uzupełnienie) w portfolio. Dlatego dla mnie nie jest pod korek i szeroko dostępnych. Dlatego tu nie ma nasycenia, a w Krakowie idąc do specjalistycznego sklepu czy do knajpy mam dylemat co wziąć, bo jest tego tyle.
Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2025-03-17, 20:03.Leave a comment:
-
Czy masz jakiś brak na rynku, który rozwiązałaby większa ilość browarów? Brak dostępności, brak wyboru, nudę? Piw nowofalowych jest po korek, szeroko dostępnych, różnorodnych. Niech browarów będzie tyle, ile się utrzyma - czy 150, czy 650 to już mocno drugorzędne.Czy ktoś jeszcze uważa, że w obecnej koniunkturze możliwe jest przekroczenie liczby 300 działających fizycznych browarów? Nie to że sieje defetyzm, ale przed pandemią już było to mało realne... No dobra było, ale nie ekonomicznie uzasadnione. Liczba kontraktów też rośnie i maleje, ale nie zmienia to faktu, że rynek jest wysycony (w niektórych miejscach bardziej, innych mniej) - czytaj bliski wysyceniu.
👍 1Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni... -
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 17:53 -
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: