Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Wzorem browarów kontraktowych udostępniam plik ze spisem polskich browarów - tych działających i zamkniętych. Plik nie pozwala na edycję. Na temat wykrytych błędów zapraszam do dyskusji tutaj PS - mi wyszło 301 czynnych.
https://docs.google.com/spreadsheets...f=true&sd=trueComment
-
Comment
-
Pomijając fakt, jak szybko spis stanie się nieaktualny na skutek epidemii zamykania browarów (nie chcę rozwijać tematu, bo narzekanie nic nie da), wyszło mi 300, bo Niechanowa chyba już nie należy liczyć. W Witnicy jeszcze warzą, ale czy na przykład w "dużej" Kościerzynie też?
Na dziś pozostaje do wyjśnienia sytuacja takich np. kwiatków:
- Dom Piwny - na początku jesieni składali nieśmiało deklarację, że ruszają z warzeniem na przełomie listopad-grudzień;
- Krajcar Węgierska Górka - nie wiadomo czy piwa oferowane są jeszcze z Żywca czy już z Węgierskiej Górki. Nie chwalą się. Nie odpowiadają;
- Starkraft - premiera pierwszych piw miała być na początku grudnia;
- Średzka Manufaktura - mieli zacząć warzyć u siebie na przełomie listopad-grudzień;
- Uście - w 2021 r. jeden piwowar tam był, potwierdził mi, że zakład był szykowany do startu na ww. rok. Do dziś oficjalnie jednak nie przyznają się czy coś wyprodukowali komercyjnie.Last edited by Pankracy; 2022-12-06, 21:40.👍 1Comment
-
-
Browar Kościerzyna można uznać za nieczynny.
Na dziś pozostaje do wyjśnienia sytuacja takich np. kwiatków:
- Dom Piwny - na początku jesieni składali nieśmiało deklarację, że ruszają z warzeniem na przełomie listopad-grudzień;
- Krajcar Węgierska Górka - nie wiadomo czy piwa oferowane są jeszcze z Żywca czy już z Węgierskiej Górki. Nie chwalą się. Nie odpowiadają;
- Starkraft - premiera pierwszych piw miała być na początku grudnia;
- Średzka Manufaktura - mieli zacząć warzyć u siebie na przełomie listopad-grudzień;
- Uście - w 2021 r. jeden piwowar tam był, potwierdził mi, że zakład był szykowany do startu na ww. rok. Do dziś oficjalnie jednak nie przyznają się czy coś wyprodukowali komercyjnie.Comment
-
Czarny Kogut (Cieszyn) - wiosna 2023 ?
Krajcar (Węgierska Górka) - nie wiadomo jak z tym minibrowarem będzie, zmarł jeden ze wspólników
Lesieniec - styczeń-luty 2023 ?
Starkraft - rozpoczął sprzedaż👍 1Comment
Comment