Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19255

    Liczysz z Socho i Starym Rynkiem oraz ew. Zapanbrat?

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4449

      Tak. Właśnie ten ostatni browar liczę jako ewentualnie dwudziesty ósmy.

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4449

        Zamiast Zapanbrat mamy Librantową. A 23 grudnia otwiera się Białystok, informacja jest już podana, a piwa uwarzone, więc to ostatni nowy browar w tym roku i więcej niespodzianek chyba nie będzie, czyli stanęło na liczbie 28.

        Comment

        • Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4449

          Gzub melduje, że jest tuż, tuż od startu.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
            czyli stanęło na liczbie 28.
            29. Zapomniałeś o reaktywacji Niechanowa.

            1. Niechanowo
            2. Maryensztadt
            3. Vrest (początkowo jako Stary Maneż)
            4. Browar Kociewski
            5. Browar Zakładowy
            6. Port Gdynia
            7. Browar Markowy
            8. Osowa Góra
            9. Wirtuozeria
            10. BeerLab
            11. Palatum
            12. Wiatr
            13. Browar Węgrzce Wielkie
            14. Piwnica Gawronów
            15. Browar Łańcut
            16. Browars
            17. Ziemia Obiecana
            18. Eureka
            19. Czarna Owca
            20. Piekarnia Piwa
            21. Cztery Ściany
            22. Largus
            23. Ułan Browar
            24. Stary Kraków
            25. BroWarka
            26. Mazurski Browar
            27. Browar Sądecki
            28. Socho
            29. Stary Rynek

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              A nawet 30. Przecież jeszcze Bytów.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19255

                A zauważyliście, że tylko 6 to restauracyjne? Wydaje mi się, że proporcja w ostatnich latach zmieniła się na korzyść rzemieślniczych.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  Zdecydowana zmiana. Tak jak i na całym świecie, gdzie szaleje piwna rewolucja.
                  Na moich mapach coraz bardziej dominuje kolor pomarańczowy, co oznacza mały browar - zazwyczaj rzemieślniczy.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • slawekkazek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.01
                    • 550

                    Zapanbrat warzy dziś pierwsze warki (piątek 23 grudzień 2016 r.). Dalsze zaplanowane są między Świętami a Nowym Rokiem, tak więc należy doliczyć ich do "tegorocznych" browarów.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19255

                      Wydaje mi się, że za "start" uważa się wyjście z piwem poza browar, czyli sprzedaż. Będzie zatem już w 2017.

                      Comment

                      • slawekkazek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.01
                        • 550

                        Tu bym się nie zgodził. Jeśli przyjmujemy jakieś kryteria, którymi opisujemy start nowego browaru, to wymieniłbym takie: uzyskanie wszystkich niezbędnych pozwoleń, wykonanie pierwszej warki (a to się wiąże z zakupem surowców, zatrudnieniem ludzi, etc.), powstaniem obowiązków wobec Państwa (wszelkie możliwe daniny) - mamy koniec roku i te będą płacone dość szybko. Czy skierowanie piwa do sprzedaży coś zmienia? Formalnie nic. A jeśli browar będzie warzył jedynie porter bałtycki, leżakowany przez dwanaście miesięcy, czy to będzie oznaczało, że zacznie działalność dopiero po roku od swojego faktycznego otwarcia? Raczej nie.

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          Żaden browar do tej pory nie warzył tylko porteru. I nie będzie.
                          Ja przyjąłem za start wypuszczenie piwa na rynku.
                          Czemu tak?
                          1) Zbyt często informacje o uruchomieniu warzenia są tajne i nie docierają do publicznej wiadomości. O niektórych browarach wiemy niemal wszystko, nawet o zakupie ziemi pod budynek, a o innych nie wiemy nic nawet w momencie startu. Pojawienie się piwa na rynku jest jakimś dowodem.
                          2) Podajmy informacje wg Twojego podejścia - działa już jakiś browar restauracyjny - tylko na co komu taka informacja, skoro nie może pójść do takiego otwartego dla wszystkich zakładu? Tylko by to myliło.
                          Informacją ważną dla klienta jest to, że może już kupić piwo z danego browaru.

                          Chętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.

                          W obecnej sytuacji uważam, że pod względem statystycznym, że przyjęcie za start wypust piwa na rynek jest bardziej jednoznaczne, żeby nue powiedzieć "sprawiedliwe"
                          Last edited by Pendragon; 2016-12-23, 15:02.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19255

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                            Chętnie zmienię metodologię, ale to dopiero wtedy gdy wszelkie informacje o powstających browarach będą jawne. Np. gdyby powstał jakiś obowiązkowy rejestr wzorem producentów spirytusu. Gdy będą jawnie podawane do informacji publicznej informacje o uzyskanych zezwoleniach i pierwszych warzeniach, to czemu nie.
                            Sprawiedliwe byłoby traktowanie startu jako rozpoczęcie płatności podatku akcyzowego, gdyż wiąże się to z pierwszą komercyjną warką, czyli faktycznym rozpoczęciem działalności. Takiego ogólnodostępnego rejestru nie ma. Zarówno KRS jak i rejestr decyzji GUM czy rejestr podmiotów posiadających pozwolenie na sprzedaż piwa (które są publiczne) nie jest wiarygodnym źródłem informacji.
                            Last edited by e-prezes; 2016-12-23, 16:11.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19255

                              Niemniej jednak nie jestem pewien czy dostęp do informacji publicznej o decyzjach UC, w tym wydanych zezwoleniach (np. na prowadzenie składu podatkowego) nie jest właśnie publiczny wedle Ustawy o dostępie do informacji publicznej. Tyle, że wydanie zezwolenia na prowadzenie składu nie jest równoznaczne z rozpoczęciem działalności.

                              Comment

                              • oberzine
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2012.02
                                • 228

                                no to start to rozpoczęcie działalności czy piwo w sklepie na półce ?
                                Last edited by oberzine; 2016-12-23, 22:27.

                                Comment

                                Przetwarzanie...