Przedwczoraj piwa z Harasimowicz zostały wysłane w Polskę. Pytanie w jakim sensie rozumiesz pojęcie sprzedaży?
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Tak jak pisałem w poprzednich postach. Jakakolwiek forma otwartej, legalnej sprzedaży (chodzi o dostępność dla "osób postronnych", np nie degustacje dla znajomych, czy próbowanie piwa przed wpuszczeniem go do jakiejś formy handlu) : w sklepie przy browarze, lane w minibrowarze, butelki w sklepach, premiera choćby w jednym pubie.
A dokąd to w Polskę poszły te piwa: do konkretnych lokali, sklepów specjalistycznych?
No to, powiedzmy, mamy 118 browarów.Comment
-
Witam
Nie bardzo moglem znalezc wlasciwy watek wiec zapytam tutaj.
Czy uda się w browarze rzemieslniczym w jednym pomieszczeniu polaczyc warzelnie z fermentownia? (Czy Sanepid to zaakceptuje?). Moze ktos sie orientuje jak sprawa zostala rozwiazana w nowym browarze Artezan? Jeszcze na jesieni zarowno warzelnia jak i fermentownia byly w jednej hali. Moze ktos zna dokladne przepisy Sanepidu w tym aspekcie?
W nowoczesnych browarach fermentacja i leżakowanie są nie tylko w jednym pomieszczeniu ale i w jednym tanku.Comment
-
Tak jak pisałem w poprzednich postach. Jakakolwiek forma otwartej, legalnej sprzedaży (chodzi o dostępność dla "osób postronnych", np nie degustacje dla znajomych, czy próbowanie piwa przed wpuszczeniem go do jakiejś formy handlu) : w sklepie przy browarze, lane w minibrowarze, butelki w sklepach, premiera choćby w jednym pubie.
A dokąd to w Polskę poszły te piwa: do konkretnych lokali, sklepów specjalistycznych?
No to, powiedzmy, mamy 118 browarów.
Dlaczego pytałem o definicję? Załóżmy, że browar sprzedał w sensie prawnym piwo do hurtowni, ale ta z jakiś przyczyn nie wprowadziła piwa dalej do obrotu - to czy to będzie sprzedaż? Jak rozumiem chodzi ci o klienta końcowego...Comment
-
Nie będzie z tym problemu, sanepidowi chodzi tylko o rozdzielenie części "brudnej" od "czystej" . Piwo i fermentujące i leżakujące są "czyste", więc mogą być przemieszane.
W nowoczesnych browarach fermentacja i leżakowanie są nie tylko w jednym pomieszczeniu ale i w jednym tanku.
Jak to dziala na swiecie to wiedzialem ale krazy duzo mitow na temat odniesienia sie do takiej sytuacji polskiego SanepiduComment
-
Comment
-
Kamionka warzy i wypuściła najprawdopodobniej swoje piwa. Kwestią godzin jest dodoanie jej do listy.
Kameralna powinna wylecieć do zamkniętych - zgłaszałem to
Hotel Płock - nikt nic nie wie
Kołobrzeg- to chyba do wywalenia, fałszywy alarm, ale wolałbym mieć potwierdzenie.
Jamrozowa Polana - póki ktoś tam nie pojedzie, to danych piw nie będzie, bo browar nei udziela się medialnie. Ale działa
Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.
A tutaj nei masz racji. Już ci wyjaśniam czemu. Kto inny wprowadza browary, a kto inny piwa do bazy. Lepiej zgłosić wcześniej browar i w momencie gdy pojawią się piwa drugi moderator ma możliwość szybkiej reakcji. W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązanirm jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.
Skąd wziąłeś te 114? U mnie jest 119, gdyby usunąć Kołobrzeg, to byłoby 118. No i Bazyliszek jest nieco na wyrost, ale nie chciałem usuwać Natolina, by za chwilę znowu go dodawać. Zresztą jeśliby usunąć Bazyliszka, to równie dobrze należałłoby usunąć Artezana, bo chyba jeszcze nic nie uwarzył w Błoniu, a co najmniej niczego stamtąd nie wypuścił.Comment
-
Kamionka warzy i wypuściła najprawdopodobniej swoje piwa. Kwestią godzin jest dodoanie jej do listy.
Kameralna powinna wylecieć do zamkniętych - zgłaszałem to
Hotel Płock - nikt nic nie wie
Kołobrzeg- to chyba do wywalenia, fałszywy alarm, ale wolałbym mieć potwierdzenie.
Jamrozowa Polana - póki ktoś tam nie pojedzie, to danych piw nie będzie, bo browar nei udziela się medialnie. Ale działa
Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.
A tutaj nei masz racji. Już ci wyjaśniam czemu. Kto inny wprowadza browary, a kto inny piwa do bazy. Lepiej zgłosić wcześniej browar i w momencie gdy pojawią się piwa drugi moderator ma możliwość szybkiej reakcji. W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązanirm jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.
Skąd wziąłeś te 114? U mnie jest 119, gdyby usunąć Kołobrzeg, to byłoby 118. No i Bazyliszek jest nieco na wyrost, ale nie chciałem usuwać Natolina, by za chwilę znowu go dodawać. Zresztą jeśliby usunąć Bazyliszka, to równie dobrze należałłoby usunąć Artezana, bo chyba jeszcze nic nie uwarzył w Błoniu, a co najmniej niczego stamtąd nie wypuścił.Comment
-
Co do Kamionki, to dostałam jakiś czas temu od nich zdjęcia tanków z włączonymi lampkami (na dowód, że warzą). A ze względu, że nie wiadomo co, gdzie, a etykiety Konstancina z adresem z Konstancina, w dodatku piwa takie sobie, to odmówiłam im obecności na Festiwalu Dobrego Piwa w tym roku (taki tam offtop).
Comment
-
Na stronie hotelu i browaru Jamrozowa Polana odnalazłem informację z lutego, ze cztery piwa są warzone i dostępne. Co prawda nic na temat szczegółów dotyczących piw, ale potwierdza się chyba to, co pisał jeden z forumowiczów.
Zatem 118 browarów.
Czy komuś wreszcie udało się coś dopaść ze Słodowego Dworu?Comment
Comment