Jest sprzęt to jest browar. A jak zaczną za 2 miesiące to co znów będzie trzeba dodawać?
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Dziś rozmawiałem z Danielem - byłym piwowarem z Piwnicy Gawronów i sprawa przedstawia się następująco:
Daniel zakończył pracę 31.08.2017, knajpa funkcjonowała jeszcze około 2 tygodnie, potem nastąpiło jej opróżnienie z wyposażenia. Ostatni okres otwarte było max 3 dni w tygodniu bez czynnej kuchni, a piwa wyprzedawano nawet po 3,50 zł! Odchodząc z pracy Daniel zostawił 3 pełne tanki piwa (w tym APA i Saison, żałuję że nie spróbowałem). Powodem rozstania było ogólnie zupełny brak pomysłu właściciela co do prowadzenia biznesu, nieznajomość kosztów i nakładów pracy w browarze, a tym samym szukanie oszczędności tam gdzie się ich nie dało robić. Daniel przyznał, że pracując sam w browarze "padał na twarz", podobnie było z innym personelem, a nie przekładało się to zupełnie na zarobki (wręcz odwrotnie). Dobrzy piwowarzy są obecnie poszukiwanymi pracownikami więc gdy dostał konkretną propozycję, jasnym jest że postanowił zmienić miejsce pracy.
Właściciel całkowicie zrezygnował z działań w gastronomii, podobno już komuś lokal wynajął lecz nie będzie on powiązany z browarem - piwa będą ogólnie od wuja Huinekena. Na razie nie wiadomo czy będzie zmieniona nazwa lokalu.
Browar również jest do wynajęcia na cele produkcyjne na zewnątrz, czyli możemy się spodziewać jakiegoś kontraktowca.
Tak więc obecnie trwa stan zawieszenia, coś podobnego jak w Mieszczańskim w Cieszynie.Comment
-
Comment
-
No to "stan zawieszenia", sprzęt jest, pytanie, czy zarówno w Cieszynie jak i Ustce, Bytomiu, Połczynie znów zacznie się warzenie i kiedy. Oczywiście, na to pytanie chyba nikt nie jest w stanie teraz odpowiedzieć.
Sam nie wiem, czy można uznać te browary za "istniejące"...Comment
-
z tego co kojarzę co pisali na FB to będą mieli własne piwa (zapewne jasne,ciemne i pszeniczne od biedy) czyli zestaw od producenta sprzętu
Sami też się chwalą, że "tutaj powstają piwa wg czeskiej receptury" czyli będzie bez szału.Comment
-
Sprzęt tam już jest, ale zapewne na miejscowe piwo trzeba będzie poczekać kolejnych kilka miesięcy.Comment
-
Browar Manufaktura Rzeszów - Otwarcie 5-go października
z tego co kojarzę co pisali na FB to będą mieli własne piwa (zapewne jasne,ciemne i pszeniczne od biedy) czyli zestaw od producenta sprzętu
Sami też się chwalą, że "tutaj powstają piwa wg czeskiej receptury" czyli będzie bez szału.Comment
-
-
-
Pod linkiem jest tylko zegar pokazujący że strona (browar?) wystartuje za około 30 godzin. Czy mam rozumieć że okolice soboty wieczór to premiera ich browaru/piw ?Last edited by Cooper; 2017-09-29, 09:46.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Last edited by e-prezes; 2017-09-29, 09:50.Comment
Comment