Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Słuszna uwaga, choć zauważ, że praktyka jest inna, na przykład dwa lata zapowiedzi na fb i na pprowizorycznej stronie internetowej i nieustannie przesuwane terminy plus podgrzewanie atmosfery i (zazwyczaj) głupawa reklama. Oczywiście, są wyjątki.Comment
-
A tu to kolejny browar, który jakoś głośno się nie zapowiadał...Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Ponieważ sam przypomniałem przy okazji Domatora browar Polonea to chciałbym i tu poruszyć jego temat. Z informacji na Piwo.org i od Pankracego wynika, że był tam montaż sprzętu. W prospekcie emisyjnym mówi się o dwóch istniejących wtedy (2014) piwach: o zaw. alk. 6,2 i 7,2% oraz planach wprowadzenia 5,2%. Na puszkach piwa była informacja o dwóch lokalizacjach puszkowni (Polonea i Połczyn) zatem może ten browar działa, a my ignorujemy go od 4 lat.Comment
-
Comment
-
Dziś rozmawiałem z Danielem - byłym piwowarem z Piwnicy Gawronów i sprawa przedstawia się następująco:
Daniel zakończył pracę 31.08.2017, knajpa funkcjonowała jeszcze około 2 tygodnie, potem nastąpiło jej opróżnienie z wyposażenia. Ostatni okres otwarte było max 3 dni w tygodniu bez czynnej kuchni, a piwa wyprzedawano nawet po 3,50 zł! Odchodząc z pracy Daniel zostawił 3 pełne tanki piwa (w tym APA i Saison, żałuję że nie spróbowałem). Powodem rozstania było ogólnie zupełny brak pomysłu właściciela co do prowadzenia biznesu, nieznajomość kosztów i nakładów pracy w browarze, a tym samym szukanie oszczędności tam gdzie się ich nie dało robić. Daniel przyznał, że pracując sam w browarze "padał na twarz", podobnie było z innym personelem, a nie przekładało się to zupełnie na zarobki (wręcz odwrotnie). Dobrzy piwowarzy są obecnie poszukiwanymi pracownikami więc gdy dostał konkretną propozycję, jasnym jest że postanowił zmienić miejsce pracy.
Właściciel całkowicie zrezygnował z działań w gastronomii, podobno już komuś lokal wynajął lecz nie będzie on powiązany z browarem - piwa będą ogólnie od wuja Huinekena. Na razie nie wiadomo czy będzie zmieniona nazwa lokalu.
Browar również jest do wynajęcia na cele produkcyjne na zewnątrz, czyli możemy się spodziewać jakiegoś kontraktowca.
Tak więc obecnie trwa stan zawieszenia, coś podobnego jak w Mieszczańskim w Cieszynie.
Właśnie uwarzyli swe pierwsze piwo o nazwie Aborygen, którego można się napić w Zelterze w Bytomiu. Link http://zelter.ontap.pl/
Nie wiem czy traktować ich jako kontrakt czy też browar należy do nich. Sprawa myślę rozwojowa. W każdym razie browar działaComment
-
Może czekali jak piwo zachowa się w butelkach, a może czekali na koncesję? Nie wiem.
Co do refermentacji - wg etykiety Bohemie Amber Ale jest refermentowane w butelceComment
-
Ponieważ sam przypomniałem przy okazji Domatora browar Polonea to chciałbym i tu poruszyć jego temat. Z informacji na Piwo.org i od Pankracego wynika, że był tam montaż sprzętu. W prospekcie emisyjnym mówi się o dwóch istniejących wtedy (2014) piwach: o zaw. alk. 6,2 i 7,2% oraz planach wprowadzenia 5,2%. Na puszkach piwa była informacja o dwóch lokalizacjach puszkowni (Polonea i Połczyn) zatem może ten browar działa, a my ignorujemy go od 4 lat.Comment
Comment