Nie mam już tej etykiety. Nie robiłem notatek z ety.
Portery bałtyckie z innych państw/górnej fermentacji
Collapse
X
-
Bo w takim przypadku trzeba by u źródła, czyli co autor-browar miał na myśli, bo jeśli jest strona, to tam na pewno coś jest, prawda, kłamstwo, ale zawsze.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiegoComment
-
Zależy czego się szuka. Tych szwedzkich nie przypominam sobie, bym pił. Bałtyckie z "Pribałtyki", Białorusi i Rosji są różne. Jedne lepsze, inne gorsze. Niektóre mocno już osłabiono i odbarwiono na przestrzeni czasu i więcej mają z koźlaków niż z porterów, ale wszystkie, które piłem były dolnej fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-06-15, 19:56.Comment
-
Zgoda. I tak też robię stawiając na komesa, okocimski lub żywiecki(ranga cenowa). Kolega jednakowoż rozpytywał się o inne, a ten jest względnie dostępny, niedrogi i wciąż bardziej obcy, zatem polecam. Nawet nie chodzi o wysublimowany smak a o materiał porównawczy. Polska dobrymi porterami bałtyckimi stoi i nie ma powodu żeby szukać innych, ale z ciekawości warto...Lwowski to ranga GIP lub tych mocniejszych koźlaków.
Mnie nie urzekł (choć był kilka dni przed terminem) i za karę poszedł się przeleżakować jeszcze z rok do piwnicy. Chociaż raczej za wiele mu to nie pomoże.
Moim zdaniem za 4,50zł lepiej kupić coś polskiegoComment
-
Porter Limfjordzki jest pełnokrwistym, dolnofermentacyjnym porterem bałtyckim, nawet jeśli geograficznie mu bliżej Morza Północnego. Poza tym nie ma nic współnego z piwną rewolucją, to piwo z tradycją. Proszę nie szerzyć potwarzy!Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2015-06-15, 23:49.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Skoro to temat o porterach bałtyckich, to mam pytanie. Leżakuję owe portery bałtyckie i RISy w szafce w mieszkaniu w bloku, gdzie temperatura w lecie dochodzi do dużych wartości. I tutaj pytanie, czy takie warunku negatywnie wpłyną na piwa ? czy raczej się nie przejmować ?
Ostatnia zmiana dokonana przez jawlo; 2015-06-17, 20:39.Comment
-
Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
Gugle i czytamy
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
czyli, po co pić przeterminowane piwo. O tym, że picie przeterminowanego piwa nie grozi zejściem śmiertelnym pisałem już dawno temu. Ale żeby świadomie kupować piwo i czekać aż się przeterminuje? C…
Cena domeny: 1650 PLN (do negocjacji). Możliwość dzierżawy za 55 PLN miesięcznie. Możliwość kupna na raty od 44 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]
itp. itd.
idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]
pozdrawiamComment
-
25.5 C to nie mało
Ja tam wolę uważać, bo jak mi się "skasztanią" moje zapasy to nie dość, że będzie żałoba narodowa plus (a dokładnie minus) kilka zł w plecy, to szkoda po prostu setki dobrego piwa.
Zawsze możesz zrobić tak, że jedna butelka z tej samej warki do szafki 25C a inne w chłodniejsze miejsce
Za rok wypij i masz rezultat
Przyjemne z pożytecznym :]Comment
-
Oj takie ciepłe warunki na 99% wpłyną i to nie do końca pozytywnie.
Gugle i czytamy
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
czyli, po co pić przeterminowane piwo. O tym, że picie przeterminowanego piwa nie grozi zejściem śmiertelnym pisałem już dawno temu. Ale żeby świadomie kupować piwo i czekać aż się przeterminuje? C…
Cena domeny: 1650 PLN (do negocjacji). Możliwość dzierżawy za 55 PLN miesięcznie. Możliwość kupna na raty od 44 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Spojrzałem w zakładkę po lewej stronie, gdzie zebrałem wszystkie dotychczasowe wpisy edukacyjne. Okazuje się, że nigdy nie napisałem nic o poprawnym przechowywaniu już kupionego piwa. To ważny aspekt, bo nieodpowiednie warunki mogą bardzo źle wpłynąć na smak i aromat. Odpowiednie zaś robią z piwem takie cuda, o których – jak to mawiał Ferdynand Kiepski – „nie […]
itp. itd.
idealnie to coś pomiędzy 8C a 12C
Nie pamiętam tych widełek. Ale trzymanie w lodówce rok czy w ciepłej szafce może spowodować różne zmiany.
Znajdź kumpla lub kogoś z rodziny z piwnicą lub czymś podobnym i tam wsadź na zapomnienie spory kartonik piw :]
pozdrawiam
dzięki za odpowiedź
poszperałem w domu i znalazłem dwa stare lodówko-pojemniki trzymające temperaturę, a do tego kilka wkładów. Przetestowałem i temperatura utrzymuje się w graniach 10-15 stopni. Jedyny minus to taki, że codziennie muszę wkłady wyjmować i zamrażać przez kilka godzin.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...-
Channel: Czechy
-
-
Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.
Summer Ale
4,9% alk.
20 IBU
Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)
https://neulich.de/bier/original/
Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment