Miejscowość: Melk
Adres: Schrattenbruck 6, 3390 Melk, Austria
Nazwa: Braustall
Braustall to niewielki browarek gospodarstwa rolnego położony w miejscowości Schrattenbruck, kilka kilometrów od historycznego centrum Melku. Okolica słynie przede wszystkim z wpisanego na listę UNESCO regionu Wachau oraz monumentalnego opactwa benedyktynów Stift Melk, jednego z najpiękniejszych barokowych klasztorów Europy. Browar znajduje się tuż przy zjeździe z autostrady A1, w otoczeniu pól uprawnych należących do gospodarstwa, na których uprawiany jest również jęczmień browarny wykorzystywany do produkcji piwa.
Wpadliśmy tu przejazdem w sobotnie południe. Pogadałem chwilę w piwowarem Georgiem (nawet znając niemiecki trzeba się mocno wczuć żeby skumać co mówi
), wymieniliśmy się piwkami i wzięliśmy kilka na wynos. Ja głupia c.. nie miałem telefonu przy sobie i nie zrobiłem żadnych zdjęć. Lokal jest niewielki (salka plus ogródek w palącym słońcu).
Coś lanego rotacyjnie jest z kilku kranów i lodówka z wynosami. Z 4 piwek wziętych ze sobą w butelce tylko Pale Ale przekonało nas. Reszta miała niestety taką lekuchną kiszonkową naleciałość, która utrudniała dobry odbiór. Być może kwestia bardzo miękkiej wody i charakternego jęczmienia
, że lagerki były wszystkie z tą samą przeszkadzajką smakową.
Najbliższy przystanek komunikacji zbiorowej:
Melk Abzweigung Schrattenbruck – przystanek autobusów regionalnych, ok. 500 m od browaru.
Godziny otwarcia (stan na 07.2026):
Strona WWW:
Facebook:
Instagram:
Untappd:
https://untappd.com/w/braustall/540054
Mapa Google:
OpenStreetMap:
Oferta piw / krany:
Adres: Schrattenbruck 6, 3390 Melk, Austria
Nazwa: Braustall
Braustall to niewielki browarek gospodarstwa rolnego położony w miejscowości Schrattenbruck, kilka kilometrów od historycznego centrum Melku. Okolica słynie przede wszystkim z wpisanego na listę UNESCO regionu Wachau oraz monumentalnego opactwa benedyktynów Stift Melk, jednego z najpiękniejszych barokowych klasztorów Europy. Browar znajduje się tuż przy zjeździe z autostrady A1, w otoczeniu pól uprawnych należących do gospodarstwa, na których uprawiany jest również jęczmień browarny wykorzystywany do produkcji piwa.
Wpadliśmy tu przejazdem w sobotnie południe. Pogadałem chwilę w piwowarem Georgiem (nawet znając niemiecki trzeba się mocno wczuć żeby skumać co mówi
), wymieniliśmy się piwkami i wzięliśmy kilka na wynos. Ja głupia c.. nie miałem telefonu przy sobie i nie zrobiłem żadnych zdjęć. Lokal jest niewielki (salka plus ogródek w palącym słońcu). Coś lanego rotacyjnie jest z kilku kranów i lodówka z wynosami. Z 4 piwek wziętych ze sobą w butelce tylko Pale Ale przekonało nas. Reszta miała niestety taką lekuchną kiszonkową naleciałość, która utrudniała dobry odbiór. Być może kwestia bardzo miękkiej wody i charakternego jęczmienia
, że lagerki były wszystkie z tą samą przeszkadzajką smakową. Najbliższy przystanek komunikacji zbiorowej:
Melk Abzweigung Schrattenbruck – przystanek autobusów regionalnych, ok. 500 m od browaru.
Godziny otwarcia (stan na 07.2026):
- Poniedziałek: -
- Wtorek: –
- Środa: –
- Czwartek: –
- Piątek: 13:00 – 18:00
- Sobota: 09:00 – 13:00
- Niedziela: -
(możliwe wizyty po wcześniejszym umówieniu telefonicznym)
Strona WWW:
Facebook:
Instagram:
Untappd:
https://untappd.com/w/braustall/540054
Mapa Google:
OpenStreetMap:
Oferta piw / krany:
- Melker Lager – niepasteryzowany lager warzony ze słodu z własnych pól,
- Hofbier – jasne piwo górnej fermentacji,
- Pale Ale – chmiele Mosaic i Citra, wielokrotnie nagradzane,
- Weizen,
- Stout,
- Bock,
- sezonowe piwa specjalne (m.in. Krummnussbier).
Na miejscu organizowane są zwiedzanie browaru, degustacje prowadzone przez dyplomowanego piwnego sommeliera Georga Schwameisa oraz warsztaty piwowarskie. Piwa można kupić bezpośrednio w sklepie przy browarze oraz zamówić z instalacją do piwa beczkowego na imprezy.