Chciałbym poeksperymentować z leżakowaniem (choćby dla samego lepszego ułożenia piw). Na dzień dzisiejszy oprócz różnych porterów bałtyckich leżakuję dubla Czesława Dziełaka z Cieszyna, Imperatora z Pinty, dubla z Komesa, Cornelius Triple Blond, Faro z Lindemans'a, Hadesa z Olimpu. Czy warto w lochać potrzymać takie rzeczy, jak np. Duvel, piwa z Leffe, wyroby od Trapistów? Ew. które z "belgów" jeszcze się nadają na leżak? Z góry dziękuję za fajne propozycje, bo wiem że nawet kilka miesięcy potrafi znacznie polepszyć smak i pijalność porteru bałtyckiego.
O leżakowaniu nie tylko porterów
Collapse
X
-
To faro z lindemansa spokojnie możesz sobie wypić już teraz. Słodzone lambiki nie zyskują nic. A wiem co mówię bo piłem 25 letnie slodzone gueuze z belle vue
-
RISy, koniecznie RISy!
Z belgów leżakowałem wspomnianego przez Ciebie Triple Blonda (moim zdaniem fajnie się ułożył), Wetliner Bukowe Berdo (według mnie jeden z bardziej niedocenianych polskich "belgów"), Jopen Doubting Thomas - bardzo irytujący mnie w świeżym egzemplarzu alkohol po 3 latach zdecydowanie zelżał. Bawiłem się też w leżakowanie Komesów, ale to była loteria. Np. jeden dubel z komesa potrafił mi skwaśnieć, a inny stać się bardzo fajnym piwem. Dubbel od Czesława też warto schować do piwnicy. Imperator według mnie lepszy był świeży.
Leżakowałem też wcześniej popularne belgi typu Duvele czy Leffe, ale to było w epoce przed rejestracją na browar.bizie, więc nie miałem motywacji, by prowadzić notatki. Z tego, co pamiętam (ale to było kilka lat temu, więc i pamięć moja może mnie zwodzić), quadruple fajnie się starzały, z triplami bywało różnie. Blondy warto było.Comment
-
To ja dodam trochę kontrowersyjną propozycję, ale wypróbowałem, więc polecam.
Belgijski trapista Orval.
Piwo jak na Belgię w miarę lekkie. Jednak po dacie terminu zapach jest nie końskiej derki, tylko wręcz konia wraz z wszystkimi jego zapachami, również odchodami
W smaku ułożone, mnie wytrawne.
Leżakowałem to piwo tylko rok, ale polecam. Nie wydaje mi się, że za trzy lub cztery lata po terminie to piwo coś zyska, raczej skwaśnieje.
Jednak rok i dwa można przetrzymać i z przyjemnością wypić.Comment
-
Dlaczego kontrowersyjna? To klasyka piwa do leżakowania. Będąc w Antwerpii w Kulminatorze można nawet kupić butelki 20letnie. Piwo się fajnie zmienia w czasie. Piłem prawie 10 letniego Orvala i naprawdę warto. Oczywiście nie skwasił się. Choć przed kupieniem większej ilości do leżakowania, warto kupić kilka dat aby sprawdzić które będzie najlepiej dojrzewać.Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-10-07, 19:32.Comment
-
One przede wszystkim. Ale nie tylko czyste, bo gueuze czy nawet dobre faro (takie bardziej z Cantillon niż lindemansa) również. Każde piwo fermentowane z użyciem Brettanomyces bedzie przejawiało takie aromaty. Może brzmieć to dziwnie, ale smakują one wybornie.
Oczywiście każdy prawdziwy, czyli nieslodzony, lambik nadaje się swietnie do leżakowania, nawet długoletniego. Jego charakter będzie się odczuwalne zmieniał z wiekiem.Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-10-07, 19:39.Comment
-
W 2009 znajomy Belg przywiózł do Szwajcarii na festiwal nie-piwny 2 x 0,33 Orval'a, jeden paromiesięczny, drugi bodajże 20-letni i na potem parę Rochefort'ów, 8kę pamiętam, 10tki już nie, choć jak się obudziłem puste butelki zostały w moim pokoju akurat
. Pierwszy raz piłem tak złożone piwa, teraz może bym przed nimi nie klękał, ale ten stary Orval wyśmienicie był ułożony, choć nadal dawał stajnią, oborą
, no i kolor mu się zmienił, pierwsze zdjęcie jest ten młody, na drugim jest ten starszawy.
Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
W lezakowaniu orvala głównie chodzi o to aby ułożył się alkohol, bo w młodych potrafi byc dosyć gryzący. Podbija też owoce i wytrawność. Stajnia musi być
Comment
-
Tym lepszym rodzajom Leffe: Royale, Vieille Cuvee, Radieuse, leżakowanie nie zaszkodzi. Do bock'ów nie mam przekonania, trzymałem długi czas Aventinus'a lodowego i po otwarciu i tylu latach się najzwyklej rozczarowałem, ale może tak mi po prostu nie podszedł, mimo że to ikona stylu.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-10-07, 19:59.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Niby można, tylko po co? Myślę że jeśli już leżakować to piwa z dużym potencjałem na dojrzewanie lub takie które są nieułożone. Jak już coś wsadzić do dziury na długi czas, to fajnie jeśli są to piwa tego godne. Z Belgii to praktycznie wszystko można, choć najlepiej sprawdzą się abt/quad/belgian Strong ale, wszelkie dzikie i kwaśne piwa, triple, dubble.Comment
Related Topics
Collapse
-
Szukam polskich porterów z lat 90+ np dojlidy,lech,tyskie strzelec itp
jezeli ktoś posiada to chętnie kupię lub zamienię-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-01-13, 16:07 -
-
poszukuje całych piw typu porter takich jak np: dojlidy tyskie okocim pelikan elbląg. chętnie odkupię lub zamienię za coś-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Nie tak dawno było lekka szydera (czyt. konstruktywna krytyka) w związku innym ich piwem:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...gon-sprau-aipa
Panowie poszli za ciosem. Wypuścili Oatmeal stouta. Zapewne nie macie pojęcia co to za styl....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Zaczyna się powoli sezon na portery, bo chłodna za oknem...
Abordaż to E: 21 i alk. 9,2%.
W zapachu przeważa paloność, lekkie rodzynki, obok nuta jakby stoutowa.
Barwa od spodu ciemnorubinowa, w górnych partiach brunatna.
PIana jak na portera po nalaniu obfita i dość...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-02, 23:32 -
-
Nowość, większość belgów odkopała receptury na Enkel, co śmielsi uwarzyli bezalkoholowe trapisty i GD też poszedł w temat, więc mamy lekką, a na pewno lżejszą odmianę smoka. 17 blg i tylko 8vol. W zapachu dużo chmielu korzennego lekko prażone jabłka, pieprz, nuta dolna mocno chmielowa...-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment