„Sztosy muszą być drogie!!!” – a co są te „sztosy”?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
    Pewnie i taki staroć do czegoś mógłby się przydać, kwestia tylko, co się chce osiągnąć, i czy w ogóle jest jakiś plan, czy raczej idzie się na żywioł
    W Polsce podobno niewiele osób zna się na beczkach i dojrzewaniu, jak się czasami spróbuje jakichś beczkowanych destylatów, to coś w tym niestety jest.
    Ja bym chętnie spróbował jakichś polskich piw, dojrzewających np. w beczkach po słodkich winach. Ale obawiam się, że potrzeba jeszcze trochę czasu, zanim ktoś przeprowadzi taki proces w pełni go kontrolując, i efekt będzie mniej więcej taki, jak założenia. No i pewnie jak już się uda, to cena piwa będzie mało przyjazna
    A żeby ktoś doszedł do wprawy, to najpierw musi próbować, więc będzie potrzebował królików doświadczalnych co najpierw kupią przewielebne "sztosy".

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Uważam, że trzeba wyjść od analizy lingwistycznej [...]
      "Sztos" ma swoje korzenie w języku niemieckim...
      Słowo "Stoss" rozpowszechniło się w czasie I wojny światowej i było powszechnie używane w szkoleniu patriotycznym w szkoleniu żołnierzy Niemiec i Austro - Węgier.
      Attached Files

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4015

        #33
        Sztos
        słowo wyjęte z czeluści mowy "slangowo-grypsiarskiej" przez młodzież
        po "zacnym" czy innym podobnym taki kraft też podłapał SZTOS

        Słowo stare, a znaczenie dorobiono nowe (no chyba, że kilka lat temu w innych regionach kraju znaczyło to samo co niby oznacza teraz w "nowosłowomodzie")

        Na samiuteńkim początku czyli raptem z 2-3 miesiące temu "sztosami" opisujący/recenzujący/degustujący piwa określali bardzo dobre czyli smaczne, dopracowane piwa.
        Po nowym roku słowo zaczęło ewoluować w kierunku: piwo wybitne, trudno dostępne, dobrze się wymieniające z innymi krajami, nabierające przez małą ich ilość kosmicznej wartości na "wymienno-sprzedającym szarym runku".
        Obecnie sztos w młodzieżowym znaczeniu to troszkę coś innego niż kraftosztos.
        Krafto-sztosy powstają poprzez kreowanie tzw. "hajpu". Mała ilość piwa, ciekawy styl, starzenie w beczce "po czymś", lak, folia termokurczliwa, ciekawa butelka czy etykieta, bardzo pochlebne pierwsze recenzje wręcz opiewające dany trunek jak WYBITNY plus pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.

        Bo krafto-sztosem nie może być tylko bardzo dobre piwo, bo to za mało.
        No i sztosowa musi być cena finalna tegoż produktu.

        Pozdrawiam
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9812

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Słowo "Stoss" rozpowszechniło się w czasie I wojny światowej i było powszechnie używane w szkoleniu patriotycznym w szkoleniu żołnierzy Niemiec i Austro - Węgier.
          ...niektórzy oglądali "C.K. Dezerterów"... .

          Comment

          • grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 2899

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI
            A żeby ktoś doszedł do wprawy, to najpierw musi próbować, więc będzie potrzebował królików doświadczalnych co najpierw kupią przewielebne "sztosy".
            Czyli można powiedzieć, że w starzeniu w beczkach dopiero się uczą, ale w biznesie mają już mistrzostwo. Bo efekty swojej nauki, które nie zawsze są wybitne udaje się sprzedać za bardzo dobre pieniądze.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2604

              #36
              Czyli najbliżej teraz do prawdziwego Stossu czyli szarży będzie Scottish Charger z Lidl'a-dostępny jak na razie jednorazowo, parametry wysokie, unikat
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Dukat_WSI
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2015.03
                • 781

                #37
                http://piwolucja.pl/szybki-lyk/piwo-...ie-degustacja/ - słuszna dygresja, że każdy chciał uwarzyć RIS-a i skończyło się wypuszczaniem piw, które na miano RIS-ów z krwi i kości zwyczajnie nie zasługiwały. Autor apeluje, by jak już ktoś będzie podchodził do jopejskiego, to żeby zrobił to z należytym szacunkiem.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #38
                  Dyskusja nie umrze szybko. Nadchodzi Chateau z Artezana

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2604

                    #39
                    A w jakiej cenie i co tym razem? 30zł jak pamiętam, ale bez szału, choć poprawne jak Rodenbach, ale nie grand cru.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #40
                      Dostałem niusa smsem bo nie obsługuję facebooka a tam pewnie już burza...

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2604

                        #41
                        Na razie jest to, a ceny nie podano na razie. Na stronie Artezana mało i burzy i wieści. Ale mimo wszystko, to jest 330ml, a nie 500ml jak wówczas.
                        Attached Files
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • fans
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.04
                          • 195

                          #42
                          Coraz częściej słyszę że browary muszą się bardziej postarać aby sprzedać swoje wyroby,co oznacza że rynek powoli się zapełnia.Zatem to ostatnie chwile żeby zarobić szybko i dużo.Tak sobie wymyśliłem.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19317

                            #43
                            Rynek nie jest jeszcze do końca nasycony. Jak widać browary szukają dla siebie niszy lub bazują na dużym potencjale w dużych centrach. Jest jeszcze miejsce do zagospodarowania dla niszowych produktów i powoli niektóre tak właśnie robią.

                            Comment

                            • Horse1963
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.06
                              • 547

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
                              Dyskusja nie umrze szybko. Nadchodzi Chateau z Artezana
                              Dla mnie to piwo może kosztować i 200 zł. Nie gustuję w takich piwach. Ale wiem że dla paru "znawców" bedzie to super piwo, warte tej kasy, chociaż będzie im wykrzywiać twarz ...i po spróbowaniu stwierdzą że wywalili kasę, a piwo poszło w kanał. Ale oczywiście będą piwo chwalić, bo inni piszą że świetne.
                              Ale to oczywiście moje zdanie i mogę się mylić

                              Comment

                              • Dukat_WSI
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2015.03
                                • 781

                                #45
                                A co do piwnych wymian, to warto pamiętać, że część polskich kraftowców nie utrwala piw i taki sztosik za parę miechów może być bez większej wartości...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 01:37
                                • e-prezes
                                  Nowa Wytwórnia, Hazy APA
                                  e-prezes
                                  Nie jestem obecnie wielbicielem apek srapek, więc mogąc się mylić nie powiem, że hazy apa to dla mnie jakiś wymysł.

                                  Od razu widać skąd nazwa, bo piwo nie jest przejrzyste, ale do "soczków" z półki kraft daleko.Aromat nie jest jakiś mocny, ale od razu czuć z czym...
                                  2021-11-07, 22:24
                                • dadek
                                  Chorwacja, Bilice, ul. 113. šibenske brigade HV-a 169, Pivovara 022
                                  dadek
                                  18.08.2021 nasza ekipa postanowiła odwiedzić Šibenik. Oprócz zamiaru zwiedzenia zabytkowej starówki i zamku oczywiście był i cel piwny - Pivovara 022. Browarek funkcjonuje od 2017 roku tuż za północnymi rogatkami Šibenika (2 km od centrum miasta), jednak administracyjnie już w miejscowości...
                                  2021-10-27, 04:39
                                • kaczka116
                                  Socho, Pewnego Razu W Socho
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-09-08, 09:40
                                • pebejot
                                  Głowno, Plac Wolności 11/13, Restauracja&Pizza Sami Swoi
                                  pebejot
                                  W samym centrum Głowna przy Placu Wolności w restauracji i pizzerii "Sami Swoi" od niedawna działa browar.
                                  Jest to browar restauracyjny inny niż wszystkie. Nie ma tu wyszukanych dań z górnej półki i nadętej atmosfery, jest to po prostu zwykły bar z prostą kuchnią + narodowa...
                                  2020-06-15, 17:39
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...