W biedronkach też mają przyjmować butelki zwrotne które mają na sklepie kupon czy tam voucher ma być ważny 10 dni .
O „zwracalności” butelki zwrotnej
Collapse
X
-
Trochę mnie to "rozwaliło". Nagle okazuje się, że umowa między sprzedawcą a klientem ma jakieś obwarowania.Rozumiem, jak ktoś chce za 2 lata oddać butelkę, ale 10 dni to jakiś absurd. W Kaufie też są terminowalne, ale termin jest liczony w miesiącach.Last edited by e-prezes; 2022-04-20, 10:58.Comment
-
Największą paranoją w tym całym burdelu jest fakt, że dany browar nakleja kontry z napisem BUTELKA BEZZWROTNA na butelki zwrotne. W prywatnych sklepach monopolowych taką butelkę przyjmują bez dyskusji a w sieciówkach (np. Kaufland) to już problem rangi globalnej.Comment
-
Czy ja wiem czy paranoja? Polityka Kaufy!
Nie chcą wprowadzać kolejnej zwrotnej butelki, bo wymagałoby to zwiększenia powierzchni magazynowej pustych butelek. Fortuna konsekwentnie wpycha piwa do sieciówek i to jest efekt kompromisu. A ty myślisz, że 100 % butelek zwrotnych trafia spowrotem do browaru?Comment
-
Czy ja wiem czy paranoja? Polityka Kaufy!
Nie chcą wprowadzać kolejnej zwrotnej butelki, bo wymagałoby to zwiększenia powierzchni magazynowej pustych butelek. Fortuna konsekwentnie wpycha piwa do sieciówek i to jest efekt kompromisu. A ty myślisz, że 100 % butelek zwrotnych trafia spowrotem do browaru?Comment
-
Ja to widzę trochę inaczej. Ale rozumiem Twoje rozgoryczenie. Temat rzeka i wałkowany od lat. Ja nie doszukuje się w tym sensu, tylko przyjmuję to co jest. Zwracam i jeśli będzie można zwracać >80 % szkła to też będę zwracać, jak za PRL-u. Ale żyjemy w takim a nie innym państwie, gdzie ten problem jest nierozwiązany od lat. BTW, jest filmik u Kopyra o nowym programie recyklingu w Polsce. Natomiast decyzje Kaufy i Fortuny rozumiem i akceptuję, choć wydają się... nielogiczne.Comment
-
Największą paranoją w tym całym burdelu jest fakt, że dany browar nakleja kontry z napisem BUTELKA BEZZWROTNA na butelki zwrotne. W prywatnych sklepach monopolowych taką butelkę przyjmują bez dyskusji a w sieciówkach (np. Kaufland) to już problem rangi globalnej.Comment
-
No oczywiście że przyjmują, niczym się ona nie różni i ma ten sam kod kreskowy. Oprócz Carrefour (gdzie kodów nie sprawdzają) w każdej Żabce można oddać (gdzie są zczytywane na kasie). A w Auchan automat (jeśli jest) też je normalnie łyka, a kody czyta.
Comment
-
I jeszcze czasem te śmieszne kwoty kaucji, 61 groszy, 73 grosze... panie kasjerki czy to w Kerfie czy Auchanie "zachwycone" wydawaniem końcówek.Comment
-
No oczywiście że przyjmują, niczym się ona nie różni i ma ten sam kod kreskowy. Oprócz Carrefour (gdzie kodów nie sprawdzają) w każdej Żabce można oddać (gdzie są zczytywane na kasie). A w Auchan automat (jeśli jest) też je normalnie łyka, a kody czyta.Comment
-
Mam paragon zakupu, piwo jest w ofercie i nigdy mi się nie rzucali. Tam gdzie robią z tego problem (nawet z zakupionymi u nich) już nie chodzę. Trzeba sobie jakoś radzić. To co mogę ponad zakupione zdaje w automacie w Kaufie.Comment
Comment