Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co się stało z Pilsnerem Urquell?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    PremiumUżytkownik
    • 06-2001
    • 752

    #31
    Tysquell produkowany jest w Tychach z całą starannością: potrójna dekokcja, mieszadło w kotle zaciernym obwieszone miedzianym łańcuchem, płomieniowe ogrzewanie kotła, itd.
    Jest też pewno jedynym piwem produkowanym tam poza systemem HGB.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #32
      A co ten łancuch ma dawać, jaki ma wpływ?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        • 02-2001
        • 23807

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A co ten łancuch ma dawać, jaki ma wpływ?
        potrzebny do reakcji. Łańcuchowej. No żeby bąble były.
        Last edited by ART; 26-05-2008, 23:00.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • zythum
          Kot Makawity
          • 08-2001
          • 8305

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annamail Wyświetlenie odpowiedzi
          Mom zdaniem nie ma różnicy między Pilsner Urquell kupionym w Czechach i w Polsce. Ostatnio zrobiliśmy sobie taki tesćik ze znajomymi i niestety nie odróżniliśmy ich od siebie. Polecam takie doświadczenia !
          Hmm - dla mnie róznica jest ogromna. Polski jest zdecydowanie bardziej słodowy i mniej goryczkowy, jest też cięższy, gorzej układa się na żołądku. Czeski jest dużo bardziej leciutki, wyraźnie goryczkowy. Różnią się też pianą - polski prawie jej nie ma, na czeskim jest piękna gęsta.
          Szczególnie różnią się wersje beczkowe.
          Czes a masz jakąs wiedzę na temat chmielenia (forma chmielu, ilość) oraz czasu leżakowania Tyskiego Pilsnera i Czeskiego?
          A co ze sposobem leżakowania - niedanow jeszcze w Czechach nie mieli Ck Tanków, teraz już niestety tak.
          Last edited by zythum; 27-05-2008, 08:36.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Czes
            PremiumUżytkownik
            • 06-2001
            • 752

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum Wyświetlenie odpowiedzi
            Hmm - dla mnie róznica jest ogromna. Polski jest zdecydowanie bardziej słodowy i mniej goryczkowy, jest też cięższy, gorzej układa się na żołądku. Czeski jest dużo bardziej leciutki, wyraźnie goryczkowy. Różnią się też pianą - polski prawie jej nie ma, na czeskim jest piękna gęsta.
            Szczególnie różnią się wersje beczkowe.
            Czes a masz jakąs wiedzę na temat chmielenia (forma chmielu, ilość) oraz czasu leżakowania Tyskiego Pilsnera i Czeskiego?
            A co ze sposobem leżakowania - niedanow jeszcze w Czechach nie mieli Ck Tanków, teraz już niestety tak.


            Warząc w tak dużej skali, chmieli się w dużej mierze ekstraktem i w dopełnieniu granulatem. Urquella chmieliło się wyłącznie produktami pochodzącymi z chmielu aromatycznego odmiany Żatecki (Saaz). Polski Pilsner być może chmielony jest naszym aromatycznym Lubelskim, który jest bliskim krewniakiem Żateckiego. Tak, czy inaczej, jest to najbardziej gorzkie piwo z obecnych na naszym rynku (~35 IBU).
            Tysquell leżakuje bodajże 3 tygodnie! Jak jest z czeskim, nie wiem.

            W sumie wiem niewiele, ale jestem przekonany, że Pilsner wart jest swojej ceny!
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • zythum
              Kot Makawity
              • 08-2001
              • 8305

              #36
              Pilsner jeżeli chodzi o polski rynek jest piwem rzeczywiście szlachetnym. Choć zgodnie z recepturami z jeszcze lat 90 leżakowanie takiego piwa to było minimum 60 dni (także norma na Żywiec była taka).Stopień nachmielenia też był zdecydowanie wyższy. Ech stare dobre czasy.

              ps. A nie chmielone czasem izolatem?
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • delvish
                Senior
                • 11-2004
                • 3508

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum Wyświetlenie odpowiedzi
                ps. A nie chmielone czasem izolatem?
                Co rozumiesz pod pojęciem izolatu chmielowego? Izomeryzowane ekstrakty chmielowe, czy po prostu każdy rodzaj ekstraktu?
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                Tysquell produkowany jest w Tychach z całą starannością: potrójna dekokcja, mieszadło w kotle zaciernym obwieszone miedzianym łańcuchem, płomieniowe ogrzewanie kotła, itd.
                Aż ciężko w to uwierzyć.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • zythum
                  Kot Makawity
                  • 08-2001
                  • 8305

                  #38
                  Przezroczysty płyn zawierający prawie wyłącznie alfa-kwasy czyli ekstrakt ekstraktu
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎