Browar Namysłów kończy działalność!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13293

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky
    Jakoś mnie ten news nie zdziwił. Pozostawiając na boku wątki związane z rachunkowością i finansami Heinekena nie mogę oprzeć się wrażeniu, że poprzedni właściciel skorzystałby z różnych możliwości w celu zachowania firmy przy życiu. Natomiast nie sądzę, aby w takim wypadku przyczyną zamknięcia browaru było niewykonanie planu finansowego albo brak bonusa dla rady nadzorczej, a o takie mniej więcej motywy podejrzewam grupę Ż
    Np. poprzedni właściciel skorzystał z takiej możliwości i sprzedał browar. Co gorsza, zrobił to wtedy, kiedy produkcja znacznie bardziej się opłacała. Niegodziwiec!

No to spójrzmy co zrobili poprzedni właściciele browaru Czarnków. Zamknęli go i przenieśli produkcję do tańszego w utrzymaniu budynku. Czy była to grupa "Ż" ?
    Potem (lato 2023) budynek sprzedali (za ponad 3,5 mln PLN) firmie:

Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu (wcześniej Wyższa Szkoła Biznesu i Administracji w Łukowie) , której właściciel z Browarem Czarnków SA (wcześniej Browar Gontyniec) jest związany już dłużej m.in. jako członek organu nadzoru. Związany jest też z konińskim producentem win owocowych oraz poznańskim przedsiębiorstwem Optima-Malt (słody), gdzie członkiem rady nadzorczej jest pewien magister rusycystyki, który sprawuje również stanowisko rektora w/w uczelni.

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ow-na-sprzedaz

Ciekawostką jest, że jesienią miasto Czarnków odkupiło browar. Ale nie od firmy pod nazwą Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu (wcześniej Wyższa Szkoła Biznesu i Administracji w Łukowie), tylko od firmy nazywającej się "Warszawska Uczelnia Biznesu i Psychologii Moderna". Gdy wszedłem na stronę tej paraplacówki okazało się, że:

Dnia 9 września 2025 r. Warszawska Uczelnia Biznesu i Psychologii „Moderna” wróciła do nazwy „Warszawska Uczelnia Ekonomiczna”...

Cena - również ponad 3,5 mln PLN.

Po kilkumiesięcznych negocjacjach miasto kupiło budynki po nieczynnym browarze i około 1,5 ha działkę, na której się znajdują.

Gdzie haczyk? Chyba trzeba byłoby zajrzeć do środka browaru i zobaczyć co tam zostało.
    Zastanawia mnie też, że z treści artykułu wynika, że burmistrz nie wie po co kupił browar , a twierdzi że "możliwości mamy bardzo dużo".
    Obstawiam hurtownię albo pieczarkarnię, bo budynek pewnie już zagrzybiony.

Co za transparentność, jaka przejrzystość!
    Nie chcę bronić koncernów, ale to nie jest tak, że im mniejszy producent tym zamiary szlachetniejsze
    A jak spojrzeć na tę stronę: https://browarczarnkow.pl/ to wygląda, że produkcja w Czarnkowie wre! Czyli koniec końców jest tak samo jak z grupą Ż.

Produkcja piwa w Namysłowie moim zdaniem nie wróci.
    Pojawia się natomiast szansa, że miasto średniowieczny zamek:

Warowny zamek w Namysłowie zbudowany został około 1360 roku na polecenie króla Czech i cesarza rzymskiego Karola IV Luksemburskiego. Powstał on w miejscu wcześniejszego grodu, o którym głośno było z racji politycznej roli, jaką gród ten odegrał w roku 1348 - będące w polskim zastawie miasto gościło wówczas wyżej wspomnianego Karola oraz jego adwersarza w osobie naszego Kazimierza Wielkiego, układających się po trwającej trzy lata wojnie między Koroną a Państwem Czeskim. Postanowienia pokojowe były dla nas niekorzystne i na wiele lat uzależniły Śląsk (z Namysłowem) najpierw od Czechów, a później od Niemców. Stanowiąca częsty cel odwiedzin Karola warownia nie posiada zbyt obszernej literatury. Do lat trzydziestych XVI stulecia przedstawiała własność królewską, z niewielkim interwałem na początku wieku XV, kiedy to Namysłów przez pewien okres należał do tzw. związku książęcego utworzonego w celu obrony wspólnych interesów śląskich. W roku 1404 na zamku gościł król Władysław Jagiełło, natomiast

który od wielu lat jest zamknięty, niedostępny, bo należał do browaru. Jego odzyskanie powinno być zadaniem dla tamtejszych władz.

Comment

• rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      Np. poprzedni właściciel skorzystał z takiej możliwości i sprzedał browar. Co gorsza, zrobił to wtedy, kiedy produkcja znacznie bardziej się opłacała. Niegodziwiec!
      Niemniej jednak nie zamknął browaru, a jedynie skorzystał z możliwości jego sprzedaży za niewątpliwie atrakcyjną cenę w sytuacji, w której ta (o ile wiem) rodzinna firma i tak zamierzała zniknąć z Europy.
      Przypadek Czarnkowa jest o tyle ciekawy, że przebiegał w stylu "mały Kazio próbuje naśladować Heinekena", począwszy od historii z Konstancinem wszystko było typowo koncernowe, tylko w bardzo małej skali. Była to w sumie dość tragikomiczna obserwacja, tyle że Czarnkowa fizycznie szkoda.
      Myślę że jednak mimo wszystko trudno zaprzeczyć regule, wg której mniejsze firmy, zwłaszcza te o komponencie rodzinnym, wykazują dużo wyższą zdolność przetrwania w sytuacjach kryzysowych czy tylko w czasie gorszej koniunktury, aniżeli struktury koncernowe, wykonujące gwałtowne a nieodwracalne ruchy wobec np. spadku zysku rocznego o 75%.
      A co do tego,że piwo do Namysłowa raczej nie wróci, pełna zgoda.

... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment