Oszustwa koncernów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kemp
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.03
    • 357

    #31
    MAW masz rację. Spece od promocji i innych marketingów kilka lat temu wzięli się za sprawy dotyczące produkcji.O ile dobrze pamiętam "czarny" Specjal z EB był pierwszym piwem, na etykiecie którego alkohol przedstawiono w % objętościowych sugerując w ten sposób większą "moc". Jednakże wszędzie przy każdej produkcji muszą być pewne określone granice +/- dla poszczególnych parametrów.
    Kemp

    Comment

    • MAW
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.10
      • 78

      #32
      Cala ta historia potwierdza to, ze ludzie lubia sie sugerowac reklama i tym, co jest napisane na etykiecie czy w ulotce. Niejeden raz slyszalem od znajomych ze w piwach takich jak Warka Strong faktycznie czuje sie ich moc. Tymczasem prawda jak sie okazuje jest nieco inna .
      Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...

      Comment

      • mjp
        † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
        • 2004.02
        • 954

        #33
        Kemp napisał(a)
        ...na etykiecie którego alkohol przedstawiono w % objętościowych sugerując w ten sposób większą "moc".
        Może to głupie pytanie, ale czy kiedykolwiek podawano moc napojów alkoholowych w procentach wagowych? Z tego co pamiętam z etykietek, to zawsze było % vol. Ale jak wiadomo pamięć ludzka jest zawodna.....
        Maciek
        Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

        Comment

        • yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

          #34
          O ile mnie pamięć nie myli to jeszcze jakieś 15 lat temu był to standard. Piwo o ekstarkcie rzędu 12 - 12,5 Blg miało wówczas z reguły 4,5 % alk. wag., a "czternastki" miały 5% wag. Te 5% (o ile pamiętam np. poznański Regent) to było wówczas naprawdę dużo.

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #35
            Coś mi się wydaje, że pod koniec lat 80-tych i może jeszcze na początku dekady kolejnej, procenty wagowe były podawane (wydaje mi się, że w piwach żywieckich); potem skupiono się na procentach objętościowych (lepiej wyglądają, bo są "większe").

            Kolekcjonerzy etykiet (wystąp! ) mają zapewne dowody na podawanie procentów wagowych.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9348

              #36
              kkrzysiekk napisał(a)
              [B]...że piwowarowi lekko ręka zadrżała i za dużo spirytusu dolał ...

              niezłe pojęcie o technologii produkcji piwa ;-)
              Grunt to poczucie humoru
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #37
                Dzięki za wyjaśnienie w kwestii alkoholu w piwie. Na początku lat 80 jeszcze się nie interesowałem piwem (przyznam szczerze, że niezbyt mi wtedy smakowało) stąd i brak odnośnych wiadomości. Co do dolewania alkoholu, to była (może nadal jest) powszechna praktyka w przypadku najtańszych, krajowych win. Czy takie praktyki były/są stosowane także w przypadku piwa?
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • R_F
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 159

                  #38
                  Kemp napisał(a)
                  Nie chodzi o znajomość norm tylko o sposób przedstawienia informacji. Dla mnie osobiście jest to przykład manipulacji, zastosowanie półprawdy, a co za tym idzie wprowadzanie ludzi w błąd. Tak właśnie odbieram treść tego artykułu.
                  Nie przepadam za wielkimi koncernami, odczuwam skutki ich polityki bardziej niż zwykli piwosze, ale nie mozna popadać w dzikie zaślepienie i jakieś chore klimaty.
                  A mi się te informacje wydają prawdziwe, przecież nikt z nas nie chodzi do sklepu po piwo z alkocholomierzem. Tak więc duże koncerny mogą sobie spróbowac pozwolić na małe oszustwa, a co może ich nie stać na takie rzeczy ?

                  Comment

                  • dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

                    #39
                    R_F napisał(a)
                    A mi się te informacje wydają prawdziwe, przecież nikt z nas nie chodzi do sklepu po piwo z alkocholomierzem. Tak więc duże koncerny mogą sobie spróbowac pozwolić na małe oszustwa, a co może ich nie stać na takie rzeczy ?
                    Wielkie koncerny stać na wszystko...
                    Nawet na dolewanie do piwa alkoholu (FCJP)
                    Dziku


                    Comment

                    • brzeczka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.12
                      • 373

                      #40
                      w temacie dolewania alkoholu: nikt nie powie mi, że np. taki Imperator (tak padło) został przepędzony z 18% ekstraktu na 10% alkoholu - jeżeli tak to jest to majstersztyk, a świnie skarmiane dotąd wysłodkami zdechły, bo efekt takiego przepędzenia musi skutkować produkcją trocin
                      popijcie Faxe Strong, smakuje jak normalne Faxe Pilsener + wkład 100 ml wódki - po schłodzeniu do 2-4 stopni czuć piwo, tylko horyzont szybko się zawęża - wiem nie polskie, ale szybki przykład na "uzdatnianie trunków", co smakując coraz gorsze polskie piwa ma potwierdzenie

                      Comment

                      • cielak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 2890

                        #41
                        [QUOTE]brzeczka napisał(a)
                        ...popijcie Faxe Strong, smakuje jak normalne Faxe Pilsener + wkład 100 ml wódki - po schłodzeniu do 2-4 stopni czuć piwo, tylko horyzont szybko się zawęża - wiem nie polskie...

                        A Polskie to np. "Wojak super mocny", "Karpackie super mocne"
                        Obydwa są super "tuningowane" spirolkiem
                        zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #42
                          Słyszałem, o właścicielu lokalu, który lał piwo z beczki i butelki.
                          Zauważył, że trochę butelkowe ma pod kreskę. To zmierzył zawartość piwa w laboratorium i okazało się że jedynie szkło tak zaniża.
                          Podał podobno producenta szklanek że był stratny parę kegów i wygrał.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #43
                            brzeczka napisał(a)
                            w temacie dolewania alkoholu: nikt nie powie mi, że np. taki Imperator (tak padło) został przepędzony z 18% ekstraktu na 10% alkoholu - jeżeli tak to jest to majstersztyk, a świnie skarmiane dotąd wysłodkami zdechły, bo efekt takiego przepędzenia musi skutkować produkcją trocin [...]
                            Ten przykład jest szczególnie jaskrawy, Imperator jest klasą sam dla siebie.
                            Zauważyłem jeszcze taką praktykę, że producent podaje zawartość alkoholu zgodnie z normą, "zapomina" natomiast dodać "max." albo "do..." i na piwach 12,1°Blg figuruje sobie stanowczy napis: "6,2% obj. alk."...
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            • bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

                              #44
                              brzeczka napisał(a)
                              w temacie dolewania alkoholu: nikt nie powie mi, że np. taki Imperator (tak padło) został przepędzony z 18% ekstraktu na 10% alkoholu - jeżeli tak to jest to majstersztyk, a świnie skarmiane dotąd wysłodkami zdechły, bo efekt takiego przepędzenia musi skutkować produkcją trocin
                              Imperator jest majstersztykiem bez wątpienia. Głowe sobie dam uciąć, że drugiego takiego nie ma . Receptura jest zapewne starożytna i pilnie strzeżona.

                              Lubię kiedy się zieleni
                              Lubię jak się piwo pieni...

                              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #45
                                Wujcio_Shaggy napisał(a)
                                Coś mi się wydaje, że pod koniec lat 80-tych i może jeszcze na początku dekady kolejnej, procenty wagowe były podawane (wydaje mi się, że w piwach żywieckich); potem skupiono się na procentach objętościowych (lepiej wyglądają, bo są "większe").

                                Kolekcjonerzy etykiet wystąp... mają zapewne dowody na podawanie procentów wagowych.
                                No to występuję:

                                Różne były warianty podawanych procentów, zazwyczaj wagowo "do ...% wag.". Ale też były podawane pełnym zakresem "od ...% do ...% wag."

                                Standardy miały zaw alk. "do ... wag". Etykiety z normami RN-54 (nie błąd), PN-55, PN-57, PN-60 i PN-66 mają z kolei wersje "nie mniej niż ...%" lub "nie niżej niż ...%". PN-73 każe już podawać maksymalną zawartość alkoholu "do ... wag.". Podomnie PN-81 i PN-85. Dopiero PN-89 zmieniła wskaźnik z zawartości wagowej na objętosciową, nakazujac podawać na etykiecie jedynie górną granicę.

                                Niektóre etykiety jednak w ogóle nie podawały zawartości alk., zwłaszcza eksportowe wersje Żywca, Okocimia i Wrocławia.

                                Podobnie jest na etykietach czeskich, przy czym u nich rozrzut zawartości alkoholu bywał jeszcze większy niz w Polsce.

                                I jeszcze jedna uwaga na koniec: różnica procentów w procentach i punktach procentowych to dwie różne rzeczy! Zawartość alk. mniejsza o 1% z 4,5% to 4,455%, zaś zawartość alk. mniejsza o jeden punkt procentowy to 3,5%.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Łomża, Argus Lager
                                  AaLeX
                                  Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                                  2025-08-29, 14:26
                                • bastion
                                  Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                                  bastion
                                  Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                                  2025-04-24, 21:25
                                • darekd
                                  SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                                  darekd
                                  Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                                  Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                                  https://www.singlecut.com/

                                  Aromat - czekolada,...
                                  2025-02-02, 00:09
                                • AaLeX
                                  Jędrzejów, Argus Mocne
                                  AaLeX
                                  Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
                                  2023-12-30, 13:51
                                • AaLeX
                                  Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
                                  AaLeX
                                  Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
                                  2024-08-06, 14:16
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...