Noż kurrrrr..., mój ulubiony polski pils leci do piachu!
Upadające Browary / sytuacja niezależnych browarów w Polsce
Collapse
X
-
Miałem nadzieję że to nie będzie prawda... Nóż się w kieszeni otwiera gdy się poczyta co potrafią u nas urzędasy. Dziś byłem w Hali Banacha i kupiłem wszystkie 5 gatunków z Grudziądza po 3 butelki. Planujemy grill na działce ale to będzie raczej stypa. Jutro znów na zakupy, czy długo jeszcze będzie na półkach...Comment
-
Podzielam smutek nad upadkiem kolejnego browaru, ale niestety akurat Grudziądz od dłuższego czesu warzył w większości słabe piwa.
Broniły się godnie Gotyckie, ale to raczej piwa niszowe.
Podstawą są niestety pilsy, a te browar miał kiepskie.
Kiedy pojawiło się Dobre Mocne niepasteryzowane pijałem je regularnie z prawdziwą przyjemnością, ale było z czasem coraz gorsze. Kupione ostatnio, żeby nie wylać do zlewu zaprawiłem sokiem, a naprawdę jestem tolerancyjny.Comment
-
Ja mam dokładnie odwrotne spotrzeżenia. Dla mnie Grudziądz trzymał fason od dłuższego czasu. Niepasteryzowane nawet w wersji pasteryzowanej było całkiem smaczne. Hubal też mnie miło zaskoczył. Dobre były ok. Nie spotkałem w przeciągu ostatnich kilkiu miesięcy jakichś dramatycznie słabszych warek."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Browaru jako takiego ma już nie być, ale firma pozostanie. Zmieniła się struktura właścicielska. Jednym z właścicieli jest człowiek, który zamykał browar Jurand w Olsztynie. Poza tym firma myśli o stworzeniu browaru restauracyjnego w tym samym miejscu. Dlatego też pracownicy, którzy nie zostali zwolnieni, pozostaną w firmie.Robię to co lubię - produkuję piwo.Comment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ja mam dokładnie odwrotne spotrzeżenia. Dla mnie Grudziądz trzymał fason od dłuższego czasu. Niepasteryzowane nawet w wersji pasteryzowanej było całkiem smaczne. Hubal też mnie miło zaskoczył. Dobre były ok. Nie spotkałem w przeciągu ostatnich kilkiu miesięcy jakichś dramatycznie słabszych warek.
Gobina ledwo dopiłem, "Nasze" także,Rotmistrz niezły.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
a jeśli chodzi o poziom piw z grudziądza, to, według mnie, były znaczne wahnięcia, które na pewien czas mnie odstraszyły od picia dobrego niepasteryzowanego, czemu zresztą dałem wyraz na forum.
PS 'dobre niepasteryzowane' okazało się 'niedobrym pasteryzowanym', a bilans wyszedł na zeroveni, emi, bibiComment
-
Gobin to przecież marka PGH, więc jego jakością bym się jakoś za bardzo nie sugerował. Nasze to z kolei zdaje się najniższa grudziądzka pólka. Oba przykłady to dość skrajne punkty odniesienia."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Wiem,tylko,że ostatnio miałem okazje takowe pić,ale Kujawskie czy Gotyckie z PiP kupowane z 4 tygodnie temu smakowało mi bardzo
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Naprawdę przykra wiadomość, pozostaje Ciechanów, Łomża i Konstancin z przyzwoitych browarów dostępnych jako tako w stolicy...Comment
-
Comment
-
1. Bar Smakosz
2. "U Jugola" (w Centrum Handlowym Bemowo)Last edited by Ahumba; 2008-07-28, 17:05.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
Comment