kto wie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tommy_D
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 8

    #1

    kto wie?

    siemanko mam pytanie ile kosztuje średnia cena w browarze wyprodukowania 1go hl piwa albo po ile browary sprzedją 1 hl piwa?? bede wdzięczny za info pozdrawiam
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Może doprecyzuj pytanie! Jakie to ma być piwo, pils, mocne, porter, pszeniczniak?
    I jaki browar, bo inne są koszty Warki, czy innego Lecha a inne Spiża.
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tommy_D
      siemanko mam pytanie ile kosztuje średnia cena w browarze wyprodukowania 1go hl piwa albo po ile browary sprzedją 1 hl piwa?? bede wdzięczny za info pozdrawiam
      Czyżby Kolega zakładał interes i prowadzi badania rynku?

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        Duże brawa za niezwykle konkretną i trafnie opisującą problem nazwę tematu.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          pod tym adresem: http://www.browar.biz/browary.php?kraj=pl można sobie wyszukać adresy i telefony do polskich browarów, a następnie zadzwonić i zapytać się.

          Comment

          • zaraza
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.04
            • 8

            #6
            Kiedyś w 'Polityce' był artykuł na temat, że tak powiem, "części składowych" ceny piwa. Ale to było parę lat temu, więc niekoniecznie będzie aktualne. Zaczęłam szukać, jak dotąd bez efektów, może Tobie się poszczęści.

            Comment

            • Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2581

              #7
              Z pamięci mogę jedynie podać nieaktualne dane z lat dziewięćdziesiątych, dotyczące piwa puszkowego w Niemczech. koszty wyprodukowania pół litra piwa włącznie z kosztami puszki wynosiły 13 fenigów. Sprzedawano ten produkt najtaniej za 49 fenigów.
              Archiwum piwne

              Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

              Comment

              • slawekkazek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.01
                • 576

                #8
                Ale cy pod pojęciem koszty kryją się rzeczywiste koszty browaru (surowce, praca, energia, amortyzacja), czy rozpatrujemy je z haraczem na rzecz państwa (akcyza, VAT, koncesja, etc.) ?

                Comment

                • marco
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.04
                  • 100

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
                  Ale cy pod pojęciem koszty kryją się rzeczywiste koszty browaru (surowce, praca, energia, amortyzacja), czy rozpatrujemy je z haraczem na rzecz państwa (akcyza, VAT, koncesja, etc.) ?
                  Za VAT i akcyzę zapłaci konsument, koncesję sprzedawca, więc nie ma to nic wspólnego z kosztami produkcji.

                  Comment

                  • Tommy_D
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 8

                    #10
                    dziękuje za wszystkie odpowiedzi. A co do osób upominających się o sprecyzownie pytania, to chodzi mi o przeciętny koszt bądź też cene po jakiej spredają browary 1hl swoich produktów. Mówie przeciętnie bo musi istnieć jakiś średni próg dla tej branży. Cena sprzedaży albko koszt produkcji plus marża dowolnego browaru(jasnego).

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
                      darekd
                      Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
                      W składzie owsiane i pszenne płatki

                      Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
                      Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
                      2025-06-20, 01:53
                    • Javox
                      Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
                      Javox
                      Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - sporo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony, blady żółty.
                      Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
                      Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
                      2025-06-02, 16:15
                    • Javox
                      Błonie, [Inne Beczki] Win-Win
                      Javox
                      Lager z ekstraktem 12*, alko 5.0%.
                      Chmiele: Huell Melon, Mandarina Bavaria.

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - dużo drobnego w cętki tygrysa.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - złota słomka.
                      Aromat - zbożowość i kwaskowe nuty.
                      Smak...
                      2025-05-15, 12:34
                    • darekd
                      Błonie [Inne Beczki], Bread&Butter
                      darekd
                      Marcowe, 14% ekstr., 6% alk.

                      Aromat - słodowy z delikatnym chlebem, łagodnym karmelem i lekkim kwaskiem, trochę chmielu w tle (masełka nie wyczułem)
                      Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
                      Barwa - ciemne złoto wpada w bursztyn
                      Wysycenie - średnie, musujące...
                      2025-04-10, 23:21
                    • Javox
                      Błonie, [Inne Beczki] Mango Jerry
                      Javox
                      Pszenica z sokiem z mango.
                      Ekstrakt 13.0*, alko 5.0%.

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - nie za dużo.
                      Gaz - średni.
                      Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
                      Aromat - cytrusy, multiwitamina, stary Bobofruit (taki z PRL-u).
                      Smak...
                      2023-10-18, 19:48
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...