Wiedzieć nie zaszkodzi. Nie doszukuję się podtekstów, co najwyżej dziury w całym...
Co do Lwówka, to podają (na stronie), że Browar został kupiony przez spółkę, której właścicielem jest obywatel niemiecki Wolfgang Bauer - to w "Historii" (w jęz. niemieckim). Natomiast w tekście polskim nie ma słowa o żadnej spółce. Mętlik - ale z pewnością nie jest to browar polski w znaczeniu własnościowym czy kapitałowym.
A Jabłonowo nadal polskie.
Co do Lwówka, to podają (na stronie), że Browar został kupiony przez spółkę, której właścicielem jest obywatel niemiecki Wolfgang Bauer - to w "Historii" (w jęz. niemieckim). Natomiast w tekście polskim nie ma słowa o żadnej spółce. Mętlik - ale z pewnością nie jest to browar polski w znaczeniu własnościowym czy kapitałowym.
A Jabłonowo nadal polskie.
) to sprawa wygląda niestety podobnie. Do niedawna polska była Lomża ale zainteresowali się nia Duńczycy podobnie jak znacznie wcześniej browarami grupy Brok-Strzelec. Namysłów z kolei nie wiem jak stoi kapitałowo ale jego właścicielem jest Ryan Gostomski - Polak emigrant ktory przyjechał z USA a może i Amerykanin wiec sam sobie odpowiedz. Chyba za średni mozna uznać dosyć prężne i aktywne w calej Polsce Jabłonowo ktore wg mnie ma polski kapitał a na pewno właścicieli. Głubczycki BraX też raczej jedzie na polskich pieniądzach ale nie wiem czy to browar jeszcze średni czy już maly. Z browarów malych większość na pewno jest jeszcze w polskich rekach jednak i tu pojawiają się drobne przechwyty obcego kapitału. Do niedawna istaniał Lwowek ktorego właścicielem byl Niemiec a ostatnio w ręce przedsiębiorcy zza naszej poludniowej granicy dostał się Grybow. Inna sprawa to to co kombinuje zrobić z nim nowy właściciel gdyż oficjalnie browar ma przerwę techniczną w produkcji a mi wydaje się to trochę niepokojace zwlaszca gdy dowiedzialem się o wywożeniu browarowego sprzętu. Ponoć paszportu z orzełkiem w koronie nie ma też właściciel browaru w Żninie choć tutaj obawiam się że browar ten możemy już przelożyć w archiwum do segregatora z napisem "browary zamknięte"
Comment