Upadek Browaru Północnego?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1184

Cześć!
    Zdarza się często, że duże molochy wykupują browar ,obiecując inwestycje.[co nawet często na początku ma miejsce]
    Póżniej browar się likwiduje, by pozbyć się lokalnej konkurencji.Tak na przykład ,stanie się do końca roku z browarem w Bydgoszczy.
    W wypadku Suwałk,jest inaczej, bo nie wchodzi on w skład żadnej grupy ,i rządzi się sam.
    Jego produkty, byly do niedawna w slepach w mojej okolicy,a jest to kilkaset kilometrów na Południe.[Czego nie bardzo można powiedzieć o samych Suwałkach.]
    Według zarządu ,problemy finansowe, mają źródło w nierzetelnych kontrahentach, którzy nie płacili za piwo.
    Podobno znalazł się ktoś ,kto ma uzdrowić sytuację. Oby!
    Kiedy w Sierpniu siedziałem na piwie, przy browarze,[a był to dzień roboczy]
    przez tych kilka godzin,na teren browaru ,nie wjechał żaden samochód,a po placu pokręciło się kilka osób.Tak ma wyglądać życie w browarze?,Zresztą, nie aż tak znowu bardzo małym.
    Również na Litwie powstaje sporo nowych browarów,ale też się i zamyka.
    Doświadczyłem to, zwłaszcza podzas mojej wizyty,w Wilnie,i Kownie, gdy zaliczyłem
    ''error'',stojąc przy zamkniętym browarze.[niejednym]
    Jeśli Będziesz miał więcej czasu,to Zaglądnij również do Antonowa, koło Giżycka,gdzie mieści się mały browar Regina.To również bardzo ciekawa rzecz!
    Iki ate!

Comment

• Maggyk
      Szara Adminiscjencja
      🍼
      • 2004.05
      • 5618

Error Pomyliłam tematy.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-11-23, 18:46.
      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
      Piwo domowe -
      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• smrtan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.03
        • 229

Nabyłem sobie właśnie w zwykłym osiedlowym sklepie spożywczym Beczkowe Mocne. Termin przydatności [po długich oględzinach] "02 2007"
        Mam na lodówce "pogrobowca" ?
        Ostatnia zmiana dokonana przez smrtan; 2006-11-28, 12:36.
        Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

Mój browar domowy
        Etykiety moich piw domowych

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 15003

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smrtan
          Nabyłem sobie właśnie w zwykłym osiedlowym sklepie spożywczym Beczkowe Mocne. Termin przydatności [po długich oględzinach] "02 2007"
          Mam na lodówce "pogrobowca" ?
          Zakupiłem dziś Beczkowe Mocne w Kodniu (ok 20 km na południe od Terespola)
          Termin napewno 2007 ale data jest na zdartej częsci etykiety
          Podejrzewam, że też luty.
          Bylo nie bylo, Pólnocny trzeba będzie liczyć w dostępnosci piw za cały 2007 rok .
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19352

Też zakupiłem wczoraj ostatnie dwie butelki ze sklepu na Kozłówku. Data przydatności też na pewno 2007, ale nadruk reszty nieczytelny.

Comment

• smrtan
              • 2002.03
              • 229

Jeśli brane z tej samej hurtowni co moje - stawiam na luty
              Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

Mój browar domowy
              Etykiety moich piw domowych

Comment

• adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9866

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Też zakupiłem wczoraj ostatnie dwie butelki ze sklepu na Kozłówku. Data przydatności też na pewno 2007, ale nadruk reszty nieczytelny.
                Zakupine w Chorzowie - także ważne do 2007, ale datownik tak umieszczony, że stwierdzić miesiąc trudno. Chyba to czerwiec jest.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Shlangbaum
                  • 2005.03
                  • 5828

Dziś zakupiłem w tajnym miejscu skrzynkę Beczkowego Mocnego z datą przydatności do 06/2007. Piwo posiada arcyciekawy kapsel browaru Kiper. Wzór taki, ale z napisem na otoku, ze piwo uwarzone zostało w browarze Północnym a rozlane w browarze Kiper.

Ta poszlaka nasuwa mi dwa wnioski (może ktoś potwierdzi):
                  -komornik zajął w browarze Północnym linie rozlewniczą
                  -Kiper przygotowuje się do przejęcia marek Północnego w zamian za długi i za swoje udziały

Aha, kupiłem skrzynkę, by zrobić degustację na giełdzie krakowskiej, jeżeli okaże się, że browar zamknięto i piwo znikłnęło z rynku.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-01-26, 13:49. Powód: FaCeJotPe

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• remfire
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1334

Dzisiaj kupiłem Beczkowe Mocne z data 22.09.07 ( chyba , bo troche niewyraźna) oraz Polarne Mocne z datą 27.10.07. - obydwa w wersji puszkowej.
                    Na puszkach nie ma jakiejkolwiek wzmianki o innym browarze niz Pólnocny - są to takie same puszki jak te używane w latach poprzednich
                    Może ktoś wie jak to się dzieje że browar nieczynny, a piwa się nadal pojawiają ?
                    Czy ktos wykorzystuje pozostałosci ( puszki ) po upadłym browarze i nie przynaje sie do tego , czy są to rzeczywiście jeszcze pzostałosci po Północnym?
                    Pierwszym podejrzanym jest chyba Kiper, ale czy ma coś z tym wspólnego ?
                    Dodam jeszcze tylko ze jakiś miesiąc temu kupowałem w tym samym sklepiku Beczkowe z datą do 5.08.07, ale wtedy Polarnego nie było.

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

To ciekawe, bo w Suwałkach już w kwietniu usłyszałem w sklepie, że już nic nie zostało. W innych sklepach też nie było śladu.

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                        Na puszkach nie ma jakiejkolwiek wzmianki o innym browarze niz Pólnocny - są to takie same puszki jak te używane w latach poprzednich
                        Może ktoś wie jak to się dzieje że browar nieczynny, a piwa się nadal pojawiają ?
                        Czy ktos wykorzystuje pozostałosci ( puszki ) po upadłym browarze i nie przynaje sie do tego , czy są to rzeczywiście jeszcze pzostałosci po Północnym?
                        Nie wiem, ale obstawiam, że Kiper na mocy jakiegoś tam porozumienia wykorzystuje puszki z Browaru Północnego. W zasadzie powinien dolepić naklejkę, gdzie wytworzone. Aczkolwiek, skoro inni nie podają takich informacji (vide Wielka Trójka), to co oni sobie będą głowę tym zaprzątać.
                        blog.kopyra.com

Comment

• Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

właściel Kipera był / jest współwłaścielem browaru w Suwałkach; piwo z Suwałk było rozlewane w Kiperze; może być tak że browar Kiper robi tera marki z Suwałk; a może w magazynach Północnego zostały stare puszki, które przejął Kiper i je napełnił swoim piwem; a główną klientelę tego browaru raczej nie intersuje skąd piją piwo, wiec browar nie kwapi się do umieszczania informacji o miejscu warzenia
                          Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19352

Patrząc po datach są to na pewno nowe warki, a nie zapasy. Z racji powiązań przejęto marki i dalej się je "tłucze" gdzie indziej zamiast wypromować (a najpierw uwarzyć) coś smacznego.

Comment

• remfire
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1334

Wniosek słuszny , tylko pozostaje kwestia czy "tłucze" Kiper , czy ktoś inny.

Comment

• Kimer
                                • 2003.06
                                • 154

Na zakupionym przedwczoraj w Łodzi "Beczkowym Mocnym" na kontretykiecie nie ma ani słowa o Browarze Północnym, za to widnieje napis: "SULIMAR Sp. z o.o. BROWAR KIPER" a pod tym adres z Piotrkowa Tryb. Data przydatności do spożycia: 11 sierpnia 2007.

Comment