Wystarczyło mi kilka minut przejazdem w drodze Łódź-Kalisz, by ocenić to miasto jako paskudne. Bez urazy oczywiście.
Nowe browary restauracyjne w Polsce
Collapse
X
-
Nie ma urazy. Po prostu irytują mnie ludzie, którzy oceniają książkę po okładce, człowieka po ubraniu, a piwo po butelce.
Akurat w czasach Gierka nie powstało tutaj wiele znaczących budowli -można policzyć na palcach. Zapewniam Cię, że obecnie nie będzie Cię razić brzydota Pabianic, gdyż drogę Łódź - Kalisz pokonuje się obwodnicą (współczesną - rok oddania: 2012).Comment
-
Również stanę w obronie Pabianic - są tu uliczki gdzie stoją drewniane domy z początku XX w, teren dawnego żydowskiego getta właściwie jest nietknięty. Jest klimat!Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Przyłączam sie także do obrony, dziwi mnie w ogóle ocenianie miasta przez pryzmat przejazdu przez miasto. Dla mnie perełką jest renesansowy kasztel (swoją drogą ciekawe czy już jest udostępniony do zwiedzania)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Dochodzi jeszcze indywidualne pojęcie piękna, które jest względne. Mnie Pabianice urzekły, takim przemysłowym (trochę łódzkim) klimatem. Lubię indrustialne krajobrazy, może jestem dziwakiem ale mnie nie urzeka krakowska starówka, Długi Targ w Gdańsku czy tym podobne. Bardziej kręcą mnie klimaty takie jak np. Trzyniec i okolice huty żelaza, Świętochłowice z Lipinami, Zabrze Biskupice, Bytom Karb...
Niezły OT się robi, ale może fajny temat `przy piwie` się wyodrębni.Comment
-
Dziękuję, dziękuję
A sam rzeczony browar powstać ma w XIX-wiecznym budynku pofabrycznym.
Kilka zdjęć: http://www.skyscrapercity.com/showth...1003525&page=2Comment
-
A jak już pabianicki OT, to oprócz ciekawych postindustrialno-postwłókienniczych klimatów polecam także klimatyczny cmentarz ewangelicki.
Żeby całkiem nie zbaczać, wątek można nazwać: "Co zobaczyć w Pabianicach przy okazji wizyty w browarze restauracyjnym?"Comment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
-
Comment
-
Chodzi o zamek w którym mieści się Muzeum Pabianic? Wystawy na pewno są dostępne, kumpel jest tam kustoszem:
http://muzeum.pabianice.prv.pl/
Tak, chodzi mi o dwór/kasztel nazywany "zamkiem". Jak byłem tam kilka lat temu był zamknięty na 4 spustyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
-
Żeby pozostać w tych samych współrzędnych geograficznych - w Pabianicach jest park, dumnie zwany Parkiem Wolności, ale żaden autochton nie nazwie go inaczej niż "Strzelnica".
Ot, po prostu, w niewielkiej części parku mieści się (teraz chyba w prawie-ruinie) strzelnica LOK.Comment
-
Może ktoś to już zgłaszał - ale przejrzałem ostatnie +/- 15 str. wątku i nic nie znalazłem. W Karczmie Wrzos w Ustroniu przy ul. Grażyńskiego 23 powstaje browar (instalacja już stoi). Planowany termin otwarcia - grudzień 2012r.Comment
-
Może było, może nie, ale na mapie jest od dawna.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Comment