Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe browary restauracyjne w Polsce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • volker
    Senior
    • 10-2001
    • 634

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Tylko, że Volker jest Niemcem, więc mówi ze swojego punktu widzenia
    Właśnie to lubię w forum - że wszystcy wiedzą, co inni chyba chcieliby powiedzieć...

    Ale w tym przypadku, to poprawne! Dziękuję Jacerowi.
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • coelian
      Junior
      • 01-2010
      • 19

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Volkerowi chodzi o to, że Niemcowi/Austriakowi trudno będzie wymówić nazwę, bo jest tam dużo ś, sz, szcz, ń.
      jakoś damy radę....
      Bürgergasse Brauerei - browar domowy

      Comment

      • Czapayew
        Senior
        • 10-2002
        • 1966

        Informacje dotyczące planowanego browaru w Czechowicach-Dziedzicach:

        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

        www.zamkoszlaki.com
        www.piwnekapsle.net

        Comment

        • MarcinKa
          Senior
          • 02-2005
          • 2729

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
          No to szykuje się wypaiony rok
          A jak było do tej pory:

          1992 - 1
          Spiż Wrocław

          1993 - 0
          1994 - 0
          1995 - 0
          1996 - 1
          C.K. Browar

          1997 - 0
          1998 - 0
          1999 - 0
          2000 - 0
          2001 - 1
          Soma

          2002 - 0
          2003 - 0
          2004 - 1; - 1
          Soma
          Brovaria

          2005 - 4
          Bierhalle Warszawa
          BrowArmia
          Haust
          Spiż Katowice

          2006 - 4
          Bierhalle Katowice
          Bierhalle Łódź
          Płock Minibrowar
          Złoty Róg

          2007 - 0
          2008 - 4
          Brovarnia
          Kowal
          Pivovaria
          Tumski

          2009 - 3
          Czenstochovia
          Grodzka 15
          Marysia

          2010 - 1
          Grill de Brasil

          2011 - ?
          2011 - 8
          Bielitzer
          Grill de Brasil Warszawa
          Kaszëbskô Kóruna
          MajEr
          Stara Komenda
          Trzy Korony
          Warzelnia Piwa
          Zadyma

          Kolejność alfabetyczna.
          Zdecydowanie rekordowy rok.
          2012 też zapowiada się dobrze.
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          • żąleną
            Sojowe Oddziały Bojowe
            • 01-2002
            • 13239

            No właśnie, liczbowo robi się coraz lepiej, tylko żeby stała oferta była nieco ciekawsza. Kiedyś to bym specjalnie jechał sprawdzić nowy lokal, a teraz telepać się na kolejnego pilsweizendunkla wydaje mi się stratą czasu.

            Comment

            • hasintus
              Senior
              • 07-2006
              • 850

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              No właśnie, liczbowo robi się coraz lepiej, tylko żeby stała oferta była nieco ciekawsza. Kiedyś to bym specjalnie jechał sprawdzić nowy lokal, a teraz telepać się na kolejnego pilsweizendunkla wydaje mi się stratą czasu.
              A na co byś miał chęć?

              Comment

              • Rzeszowiak
                Piwny Radykał
                • 04-2009
                • 1596

                Jak byłem we wrześniu w Strahovie to mieli np AIPA.

                Comment

                • żąleną
                  Sojowe Oddziały Bojowe
                  • 01-2002
                  • 13239

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                  A na co byś miał chęć?
                  Ejle, schwarze/stouty, witbiery - to rzeczy, które moim zdaniem miałyby spore wzięcie wśród niesekciarzy i można je warzyć często. Marcowe też powinno bywać regularniej.

                  Przydałoby się więcej nalewaków niż trzy, bo jak wiadomo dwa będą zarezerwowane dla pilsa i pszenicy, z czym trzeba się pogodzić. Czyli np. trzeci dla ejla, czwarty dla ciemnego (oby jak najrzadziej dla dunkla) i piąty na coś specjalnego jak koźlak, porter, wędzonka, klasztorniak.

                  Comment

                  • becik
                    Senior
                    • 07-2002
                    • 14999

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ejle, schwarze/stouty, witbiery - to rzeczy, które moim zdaniem miałyby spore wzięcie wśród niesekciarzy i można je warzyć często. Marcowe też powinno bywać regularniej.
                    Marcowe chyba jak nazwa wskazuje jest piwem sezonowym

                    A czym się różni "schwarz" od dunkela?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • dyczkin
                      Serce w kolorze blaugrana
                      • 05-2011
                      • 3657

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Marcowe chyba jak nazwa wskazuje jest piwem sezonowym
                      W Polsce?
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • pioterb4
                        Senior
                        • 05-2006
                        • 4322

                        Marcowe chyba jak nazwa wskazuje jest piwem sezonowym
                        Pierwotnie było leżakowane przez zimę i podawane na poczatku października ale to już się raczej zmieniło i teraz w wielu browarach niemieckich to piwo całoroczne. Tak samo saison - kiedyś serowany rolnikom w okresie żniw a obecnie raczej gatunek całoroczny w Belgii.
                        A czym się różni "schwarz" od dunkela?
                        Według mnie dunkel jest bardziej karmelowo-słodowy z lekką goryczką. Schwarz jest mniej treściwy, bardziej wytrawny, trochę palony ale nie aż tak jak stout. Jeśli się pomyliłem w moim opisie nich mnie ktoś poprawi.
                        Last edited by pioterb4; 04-01-2012, 19:05.

                        Comment

                        • Bombadil13
                          • 05-2005
                          • 2479

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Marcowe chyba jak nazwa wskazuje jest piwem sezonowym
                          To raczej już tylko historia.
                          Wygląda na to, że MARCOWE weszło w poczet stałych piw (choć znajdują się jeszcze browary z tradycyjnym- sezonowym podejściem), choć konia z rzędem temu który określi co to za gatunek.
                          Poszukuję

                          Comment

                          • abernacka
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 10838

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...)
                            A czym się różni "schwarz" od dunkela?
                            Pomijając kwestie smakowe, różni się również barwą. Dunkel w barwie to odpowiednik polotmavego a schwarz ma typową hebanową barwę.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • chemmobile
                              Senior
                              • 03-2009
                              • 2168

                              Wieść gminna niesie, że MEX Polska chce otworzyć we Wrocławiu restaurację Browar de Brasil. Lokalizacja w Rynku, na miejscu obecnej restauracji Sphinx. Jednak podobno ma to być lokal bez własnej instalacji, a piwo dowożone by było z istniejących już lokali tej marki.
                              Ktoś coś słyszał, może potwierdzić?
                              Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                              Comment

                              • PiwowarAG
                                Member
                                • 09-2007
                                • 54

                                Informuję, że w dniu dzisiejszym Cieszyński Browar Mieszczański rozpoczął produkcję.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎