Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasady degustacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qberts
    Senior
    • 03-2007
    • 136

    #61
    Jestem jak najbardziej za, ale znowuż - to leży w gestii Arta.
    ZASADY DEGUSTACJI
    zapraszam do dyskusji

    Comment

    • granat862
      Senior
      • 12-2004
      • 945

      #62
      Pomysł jak najbardziej dobry sam chętnie skorzystam przy ocenianiu głównie koloru ale czy trzymanie się ściśle tych kryterjów nie będzie jakimś ograniczeniem?? W końcu każdy ma prawo wypowiadać sie o danym piwu tak jak on sam o nim uważa.
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

      Comment

      • Borysko
        Senior
        • 02-2004
        • 1144

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
        W końcu każdy ma prawo wypowiadać sie o danym piwu tak jak on sam o nim uważa.
        Problem z tym jest taki, ze jedna osoba pisze, że piwo pachnie ścierą i daje 1 pkt a druga, z tym samym komentarzem, daje np. 3 pkty. To zjawisko można ograniczyć. Wtedy ocena łączna z ARTomatu będzie bardziej wiarygodna. ARTomat to przecież nie tylko plebiscyt ale też pewna wskazówka dla konsumentów.

        Comment

        • qberts
          Senior
          • 03-2007
          • 136

          #64
          Nowe wersja opisów pojawi się wkrótce.

          Na razie powstał pewien problem przy klasyfikacji gatunków. Mija się z celem wypisywanie charakterystycznych cech przykładowo Lite American Lagera, skoro początkujący użytkownik (do którego głównie skierowany jest owy spis) nie znajdzie takowego piwa w spisie gatunków na browar.biz, stąd też trzeba będzie wszystko lekko przerobić. Pozdrawiam
          ZASADY DEGUSTACJI
          zapraszam do dyskusji

          Comment

          • qberts
            Senior
            • 03-2007
            • 136

            #65
            No więc po przeróbce spis gatunków (na razie tylko kilku) wedle zasad obowiązujących na browar.biz (choć Art stwierdził, że pewne zmiany nie byłyby problemem). W razie jakiś błędów proszę o poprawki. (szczególnie w miejscach z (?) mam wątpliwości)

            Balgian Ale (Balgian Pale Ale):
            Kolor: bursztynowy/ciemno słomkowy z zakresy skali SRM 8-14, całkowicie klarowne
            Piana: koloru beżowego, z założenia raczej nie bardzo trwała (skala przy ocenianiu o jeden punkt w górę)
            Zapach: dominuje zapcha słodowy, w tle umiarkowanie intensywne nuty owocowe, aromat chmielowy na poziomie niskim. Wyróżniający kwiatowy lub ostry charakter zapachu chmielowego, brak diacetylu - zapachu maślanego
            Smak: dosyć treściwe, smak owoców i przypraw ze średnią, gładką słodowością, w tle zalegająca chmielowa goryczka na poziomie średnim/niskim, możliwy posmak słodkawy lub wytrawny pod koniec przełykania, smak chmielu na niskim poziomie lub w ogóle niewyczuwalny, wszelkie posmaki alkoholowe niewskazane
            Wysycenie: na poziomie umiarkowanym, raczej niskie

            Brown Ale
            Kolor: dosyć jasny brązowy do bardzo ciemnego brązowego, nawet czarnego, w skali SRM 18-35
            Piana: brązowa, od małej do umiarkowanej warstwy (w skali oceniania o 0,5 punktu w górę)
            Zapach: W zapachu można wyczuć słodowy, słodki i bogaty charakter, często z czekoladowymi, karmelowymi nutami i/lub przypiekanymi właściwościami, aromat chmielowy zwykle na średnim lub niskim poziomie, ale w niektórych interpretacjach tego stylu występuje silniejszy aromat chmielu/cytrusowy Amerykański charakter chmielu (?), owocowe estry na poziomie umiarkowanym do bardzo niskiego, charakter zapachu ciemnego słodu zatrzymuje się tuż przed porteropodobnym, diacetyl na poziomie niskim lub brak
            Smak: Umiarkowany/silny posmak słodowy, często z nutami karmelowymi i czekoladowymi ze średnią lub średnio wysoką goryczką wypełniającą usta, posmak chmielowy na poziomie niskim/umiarkowanym, opcjonalnie o charakterze cytrusowym, owocowe estry na poziomie niskim/ umiarkowanym, diacetyl na poziomie niskim lub brak
            Wysycenie: na poziomie umiarkowanym, umiarkowanie wysokim

            Marcowe
            Kolor: Od ciemno złotego do pomarańczowo -czerwonego koloru, w skali SRM 7-14, klarowne
            Piana: beżowa, powinna być trwała
            Zapach: Bogaty aromat słodowy, często obecny lekki/umiarkowany zapach przypiekanego słodu (?), brak nut owocowych i diacetylu, brak aromatu chmielu, nuty karmelowe niepożądane
            Smak: Początkowo pojawia się słodowa słodkość, ale na końcu przebija posmak umiarkowanie wytrawny (brak słodkości na końcu), charakterystyczna i złożona słodowość często zawiera przypiekane nuty (?), goryczka chmielowa na poziomie umiarkowanym, posmaku chmielowego brak lub jest na niskim poziomie. Brak nut owocowych i diacetylu. Nuty karmelowe niepożądane.
            Wysycenie: na poziomie średnim, nie za duże

            Pils: Jasne Pełne (Premium American Lager)
            Kolor: od jasnego słomkowego do złotego, w skali SRM 2-6, klarowne
            Piana: biała, powinna być trwała
            Zapach: Lekki/średnio lekki zapach słodu (możliwa słodkość, kukurydziane nuty), aromat chmielu o charakterze ostrym, bądź kwiatowym o intensywności bardzo niewielkiej/średnio małej. Lekki poziom zapachu drożdżowego(zielonych jabłek, owocowy) jest opcjonalny, ale akceptowalny. Brak diacetylu.
            Smak: Dość lekkie, smak wytrawny i orzeźwiający z niewielkimi słodkimi nutami. Posmak chmielowy na niskim poziomie/brak. W tle chmielowa goryczka na poziomie niskim/średnim. Ogólnie smak zrównoważony, może przybrać charakter lekko słodowy, lub lekko goryczkowy, ale bliski równowadze. Brak diacetylu i nut owocowych.
            Wysycenie: na poziomie wysokim/dosyć wysokim

            Porter (Porter Bałtycki):
            Kolor: od ciemno miedzianego, z rubinowymi refleksami do bardzo ciemnego nieprzejrzystego brązowego, ale nie czarnego, w skali SRM 17-30, klarowne
            Piana: koloru karmelowego/brązowego, powinna być trwała
            Zapach: w zapachu dominuje słodowa słodycz, współgra ona z nutami karmelu, toffi, orzechów, czasem lukrecji. Poza tym występuje złożony profil alkoholowy i estrowy na umiarkowanym poziomie przypominający nuty owocowe, śliwki, suszone śliwki, rodzynki i wiśnie. Przy dużej zawartości ciemnego słodu może pojawić się aromat kawy, czekolady, ale nigdy palony. Brak zapachu chmielu i zapachów kwaskowych. Zapach ogólnie bardzo gładki.
            Smak: treściwe, podobnie jak w zapachu dominuje słodowa słodycz ze złożoną mieszanką estrów suszonych owoców i alkoholu na umiarkowanym poziomie, później gardło zalewa pochodząca z ciemnego słodu i chmielu gorycz na średnim, średnio-wysokim poziomie. W smaku występuje również bardzo gładki posmak prażony zatrzymujący się tuż przed palonym.
            Możliwe nuty karmelowe, toffi, orzechowe i lukrecji. Lekkie ślady posmaku czarnej porzeczki lub innych ciemnych owoców.
            Wysycenia: na poziomie umiarkowanym, raczej niskie

            Skala SRM

            I jeszcze pytanie, czy jesteście za pozostawieniem podziału gatunków na browar.biz, czy za jego zmianą? (osobiście raczej bym zostawił ) Zapraszam do dyskusji.
            ZASADY DEGUSTACJI
            zapraszam do dyskusji

            Comment

            • Krotoszyniak
              Senior
              • 08-2002
              • 516

              #66
              Pils: Jasne Pełne (Premium American Lager)
              Dlaczego te trzy rozne pojecia sa zgrupowane w jednej kategori ? Charakter piw pierszych dwoch gatunkow jest zupelnie odmiennny a Premium American Lager nie jest stylem tylko grupa piw ktore nie wykozystuje tkzw adjuncts a ich charkter moze byc bardzo rozny od lagodnie do bardzo chmielonych.
              Admin z Ratebeera
              Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
              Poromotor piwnej Polski na swiat :)

              Comment

              • qberts
                Senior
                • 03-2007
                • 136

                #67
                Otóż nie trzy tylko dwa , Pils:Jasne Pełne to po prostu nazwa zaczerpnięta z browar.biz, (jako, że spis gatunków ma być wykorzystywany właśnie tutaj, łatwiej będzie z niego korzystać, jeśli będzie używana ta sama klasyfikacja jak na portalu, a nie wedle choćby BJCP).

                Co do Premium American Lager ze tej strony na której w dużej mierze opieram swoje opisy wywnioskowałem, że grupą są LIGHT LAGERy, a Premium American Lager to już styl, opis również w całości zaczerpnięty z tejże witryny.

                Jako, że nie bardzo wiedziałem jak konkretnie sklasyfikować Jasne Pełne stanęło na Premium American Lagerze, bo opis był jemu najbliższy (choćby Czeski Budweiser Budvar z przodu "Czech Premium Lager", a z tyłu już "Piwo jasne pełne") Jeżeli moje wnioski są zbyt daleko idące to proszę o pomoc, jak sklasyfikować
                Jasne Stołowe
                Jasne Lekki
                Jasne Pełne
                Jasne Mocne
                ?
                Last edited by qberts; 01-05-2007, 16:52.
                ZASADY DEGUSTACJI
                zapraszam do dyskusji

                Comment

                • Krotoszyniak
                  Senior
                  • 08-2002
                  • 516

                  #68
                  Jak wiemy mowi sie w Polsce na piwa jasne pelne potocznie Pilsy ale to nie znaczy ze one nimi sa.To jest tak jak czesto sie mowi na sportowe buty "adidiasy" choc sa wyprodukowane przez np Nike. Zanim zaczne pisac wiecej powiem tylko ze szeregownie piw na rozne style gatunki wcale nie jest latwa sprawa. Ten problem wynika z roznych metod uszeregowywania , mozna kategoryzowac piwa wedlug elementow historycznych (np nasz Baltycke Portery), typu wazenia , parametrow organoleptycznych ... czy tez wszystkiego naraz ? BJCP jest dobrym punktem zaczepnym choc wedlug mnie nie ma idealnego punktu odniesienia. BJCP zostalo stworzone w innych realiach do innych celow . Dobrym przykladem jest wlasnie premium american lager czy tez light lager. Sa one bardziej kategoriami niz stylami piwnymi.
                  Nie zastanawialem sie do konca na ten temat wiec szybko pisze jak mysle . Wedlug mnie mamy: Jasne Pelne (mozna rozdzielic na Premum Lager (bez dodatkow kukrydzianych,ryzu itp)i na Pale Lager czyli zywkle Jasne ), Pils (to samo co Premium Lager tylko z wyrazna goryczka ) , Mocne i Mocne Ciemne (tutaj moze byc troche trudno rozdzielic miedzy naszymi Mocnymi a Bockami i Dunkler Bockami (charkter bardziej pelny ,slodowy). Nie do konca jestem przekonany jesli chodzi o niegdys populane piwa Stolowe bo to tak samo bardziej kategoria (lekkie piwa roznej masci o ok 6-8 Plato) niz styl piwa.
                  Admin z Ratebeera
                  Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                  Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                  Comment

                  • qberts
                    Senior
                    • 03-2007
                    • 136

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krotoszyniak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak wiemy mowi sie w Polsce na piwa jasne pelne potocznie Pilsy ale to nie znaczy ze one nimi sa.

                    Niestety tak to już jest w Polsce i raczej nie ma co liczyć na jakieś zmiany, dlatego występuje na browar.biz taki, a nie inny podział i nawet piwa nie mające wiele wspólnego z oryginalnym pilznerem są tak nazywane, a że cały spis gatunków ma ułatwiać ocenę głównie początkującym raczej bezcelowe jest wykorzystywanie jakiś bardziej rzeczowych i zawikłanych klasyfikacji, po prostu mało który początkujący piwosz rozpoznałby czy to jest wedle np. BJCP Bohemian Pilsener, Pils, Premium Lager czy może Standard Lager, tym bardziej, że większości produkowanych w Polsce piw na etykiecie ma najwyżej wzmiankę "Jasne" "Jasne Pełne".


                    Oczywiście Art wspominał, że podział gatunków może ulec zmianie, tylko jak te zmiany miały by wyglądać? Zapraszam do dyskusji na ten temat i ogólnie czy takowe zmiany są potrzebne. Naprawdę bardzo zapraszam, bo na razie dostrzegam ogólny brak zainteresowania tą dyskusją.

                    Dzięki za uwagi Krotoszyniak.
                    ZASADY DEGUSTACJI
                    zapraszam do dyskusji

                    Comment

                    • Krotoszyniak
                      Senior
                      • 08-2002
                      • 516

                      #70
                      Dzięki za uwagi Krotoszyniak
                      Nie ma sprawy. Sluze pomoca.
                      Niestety tak to już jest w Polsce i raczej nie ma co liczyć na jakieś zmiany, dlatego występuje na browar.biz taki, a nie inny podział i nawet piwa nie mające wiele wspólnego z oryginalnym pilznerem są tak nazywane, a że cały spis gatunków ma ułatwiać ocenę głównie początkującym raczej bezcelowe jest wykorzystywanie jakiś bardziej rzeczowych i zawikłanych klasyfikacji, po prostu mało który początkujący piwosz rozpoznałby czy to jest wedle np. BJCP Bohemian Pilsener, Pils, Premium Lager czy może Standard Lager, tym bardziej, że większości produkowanych w Polsce piw na etykiecie ma najwyżej wzmiankę "Jasne" "Jasne Pełne".
                      Oczywiscie , rozumiem . Mozna to wszystko uproscic i dostosowac do obecnych realiow.
                      Admin z Ratebeera
                      Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                      Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                      Comment

                      • qberts
                        Senior
                        • 03-2007
                        • 136

                        #71
                        Skro temat nie cieszy się zainteresowaniem, to może chociaż ktoś pomoże mi językowo.
                        Otóż przy opisie Koźlaka a konkretnie przy zapachu dwóch słów nie potrafię rozszyfrować:

                        "Dominuje silny zapach słodowy, często z umiarkowanymi akcentami „melanoidins”(???) lub/i „toast”(???)."

                        I jeśli chodzi o "toast" to nie podpalany/palony/prażony bo w dalszej części opisu te zapachy są wykluczone. Cóż więc to może być?

                        Z góry dziękuje za pomoc.
                        ZASADY DEGUSTACJI
                        zapraszam do dyskusji

                        Comment

                        • Borysko
                          Senior
                          • 02-2004
                          • 1144

                          #72
                          "toast" to wg mnie spieczony/przypieczony, a „melanoidins” to jak sama nazwa wskazuje - melanoidyny , czyli smakowe związki powstające w tzw reakcji Maillarda (produkt reakcji cukrów z aminokwasami).

                          Comment

                          • Krotoszyniak
                            Senior
                            • 08-2002
                            • 516

                            #73
                            O widze ze czytales bjcp guides . Toasty czyli zapach pieczonego chleba , prazonego slodu . Melanoidins sa wlsnie spotykane w piwach mocno slodowych np Kozlaki , wiecej ich jest z ciemnych kozlakach. Sa to chemiczne czasteczki barwiace piwo z akcentami slodowymi , ciasta itd)
                            Admin z Ratebeera
                            Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                            Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                            Comment

                            • qberts
                              Senior
                              • 03-2007
                              • 136

                              #74
                              No dobrze, a przetłumaczycie mi „melanoidins” na bardziej pospolity język? Chodzi mi o inne określenie tegoż zapachu. (zrozumiałe dla laików w dziedzinie chemii takich jak ja)

                              Ogólnie dzięki za pomoc.

                              Krotoszyniak cały spis gatunków opiera się właśnie na BJCP.
                              ZASADY DEGUSTACJI
                              zapraszam do dyskusji

                              Comment

                              • qberts
                                Senior
                                • 03-2007
                                • 136

                                #75
                                Podział piwa na Browar. biz wygląda tak:

                                Alt
                                Amber Ale
                                Aromatyzowane
                                Belgijskie Ale
                                Brown Ale
                                Ciemne
                                Ciemne górnej fermentacji
                                Jasne górnej fermentacji
                                Kölsch
                                Koźlak
                                Marcowe
                                Napój na bazie piwa
                                Napój słodowo-karmelowy
                                Pale Ale
                                Pils – bezalkoholowe
                                Pils - jasne lekkie
                                Pils - jasne mocne
                                Pils - jasne pełne
                                Pils - piwo stołowe
                                Porter
                                Pszeniczne
                                Pszeniczne ciemne
                                Pszeniczny Koźlak
                                Specjalne
                                Stout
                                Stout owsiany

                                A po lekkich przeróbkach w spisie gatunków wyglądałby to tak:
                                Alt
                                Amber Ale
                                Belgijskie Ale
                                Brown Ale
                                Dunkel
                                Ciemny Lager
                                Czarne Piwo
                                Ciemne górnej fermentacji ??? - tu nie wiem jak podzielić
                                Jasne górnej fermentacji ??? - tu nie wiem jak podzielić
                                Kölsch
                                Koźlak
                                Podwójny Koźlak
                                Marcowe
                                Pale Ale
                                Jasne stołowe
                                Jasne lekkie
                                Jasne pełne
                                Jasne mocne
                                Pils
                                Porter
                                Pszeniczne
                                Pszeniczne ciemne
                                Pszeniczny Koźlak
                                Stout
                                Stout owsiany

                                Oczywiście wszystko jest w dużym stopniu uproszczone, mam więc pytanie czy nie za bardzo i kolejne jak podzielić ciemne i jasne górnej fermentacji?
                                Last edited by qberts; 23-05-2007, 23:26.
                                ZASADY DEGUSTACJI
                                zapraszam do dyskusji

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎