Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.
Data ważności piwa?
Collapse
X
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku! -
Gdyby tam były drożdże, to by mogło być zdatne do przechowywania jeszcze dłużej. Ale zgadzam się, że dla długości przechowywania piwa kluczowe znaczenie mają warunki, czyli chłodne i ciemne miejsce. Przy ustalaniu terminu przydatności producent musi wziąć pod uwagę, że nie wszędzie warunki przechowywania będą wzorcowe, więc musi być margines bezpieczeństwa. IMO przy przechowywaniu <10°C termin przydatności można wydłużyć o 100%. Praktycznie przy każdym produkcie.Z tego co pisał iron w Żywym brak żywych drożdży, tak więc większość piw schowanych w piwnicy może być przydatna do spożycia długo po terminie.Comment
-
Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.Comment
-
Piokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.Już o tym pisałem w innym wątku, ale sie powtórzę. Wszystkie piwa niefiltrowane z jakimi miałem do czynienia w Polsce (m.in. żywe,brok,edi,gab,gościszewo) czy Czechach (np. kvasar z Setnic czy Frantisek z Harachowa) miały bardzo krótkie terminy przydatności do spożycia. Od kilku dni do kilku tygodni.Comment
-
Sam piłem takie belgijskie piwa, więc trudno bym ci nie wierzyłPiokl13, a myślisz że ja sobie ten 2016 rok przydatności Cuvee Keizer z sufitu wziąłem, czy choćby La Trappe do 2010 lub 2012r. Piwo refermentowane w butelce (z żywymi drożdżami) może być przechowywane dłużej niż piwo bez tych drożdży. Sytuacja ulega zmianie jeśli drożdże są martwe, np. w wyniku pasteryzacji.
Ale te o których ja piszę, też maja żywe drożdże. A termin ważności krótszy niż odpowiednie piwo filtrowane niepasteryzowane.
Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma. Jest dostępne prawdziwe żywe niefiltrowane w beczce, ale ma krótki termin ważności.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 13:52.Comment
-
Dobra, jak nie kijem go, to pałką.
To wytłumacz mi łaskawie, dlaczego wytrzymałoby krócej? Jestem tego bardzo ciekaw.
Comment
-
Czy muszę to wiedzieć? Nie jestem fachowcem. Taki po prostu jest znany mi fakt tzn. podawanie przez browary krótkiego terminu trwałości piw niefiltrowanych.
Jak amber zaczynał lać niefiltrowane piwo kilka lat temu, to robił to do małych 10L kegów w piątek, aby piwo na 100% zeszło w weekend i się nie zepsuło. Dodatkowo wybrał piwo z dużą zawartością alkoholu, aby było trwalsze.
Podejrzewam, że wpływa na fakt, iż piwo "zanieczyszcza sie" podczas rozlewu czy to do butelek czy beczek.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-02-29, 15:35.Comment
-
No cóż, sporo ciekawych info, wielkie dzięki za nie
. Niestety nie mam warunków by dłużej piwo przechowywać, muszę wierzyć na słowo. Kiedyś miałem "okazję" wypić Żywe, które złapało trochę ciepełka i ie chcę powtarzać 
Ciekaw też jestem ostatecznych wyników dyskusji i ostatecznych wniosków Kopyra i PikolaComment
-
Poniższe słowa sugerują coś innego:
Jeśli "nieprawda", udowodnij to, zamiast robić unik. "Podawanie przez browary krótkiego terminu trwałości piw niefiltrowanych" to żaden dowód do wysuwania tak kategorycznych stwierdzeń, a co najwyżej poszlaka, której zresztą zaprzecza długi termin spożycia refermentowanych belgów oraz piw domowych.Napisałeś, że gdyby w żywym ambera były żywe drożdże, to dłużej by wytrzymało. A to nieprawda, wytrzymałoby krócej. I dlatego właśnie (krótki termin) żywych drożdży w nim nie ma.
Gdzieś tu jest pies pogrzebany, pytanie tylko, gdzie.Comment
-
Za, wracaj do tematu, a nie buszujesz gdzie popadnie
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Ok- nigdy nie jest za pozno
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pozwolisz, ze Cie zacytuje, coby wrzucic swoje trzy grosze do dyskusji...
Sama obecnosc zywych drozdzy nie zagwarnatuje Ci tego, ze piwo bedziesz mogl pic, gdzies tam, po jakims czasie...
Piwo zywe wymaga szczegolnego obchodzenia sie z nim, szczegolnie na etapie rozlewu.
Po co tak duza uwage przywiazujesz do rozlewu piwa w swoim browarze?
Nie wystarczy zrobic piwo zywe, z zywymi drozdzami. Trzeba je jeszcze wlac do sterylnych butelek, sterylna instalacja. Prawda jest taka, ze ta sztuka nie udaje sie jeszcze wszystkim
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
No i musi zarefermentować w tej butelce aby drożdże zjadły tlen z butelki i oddzieliły piwo od powietrza warstwą CO2, wtedy może stać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
Related Topics
Collapse
-
True Haze – Browar Green Head
Alkohol: 6,4% / 15,5° P / ? IBU
Styl: Hazy IPA
Chmiele: HBC 1019
Jestem za hasłem na etykiecie "PIJ ŚWIEŻE" ale mamy podaną tylko datę przydatności (2025.11.30) - więc nie wiadomo tak naprawdę czy pijemy świeże (ile dają...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-11-09, 10:06 -
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
zakupił ten...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
E: 12%
A: 4, 6%
Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-20, 18:15 -
-
Zachęcam do wprowadzania informacji o nadchodzących wydarzeniach w naszym piwnym świecie.
Żeby Wydarzenia wyświetlały się odpowiednio także na liście nadchodzących imprez trzeba poprawnie wypełnić formularz nowego wpisu.
Najpierw wybór najodpowiedniejszego działu...-
Channel: Imprezy, promocje, wydarzenia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment