Instytut Jakości Monde Selection

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #1

    Instytut Jakości Monde Selection

    Lotem błyskawicy obiegła piwowarski świat wiadomość, że cztery piwa Carlsberg Polska i jedno Royal Unibrew otrzymały w 2009 r. medale w konkursie Monde Selection. Należy się z tego cieszyć, zignorować, czy przemilczeć?
    Trudno odnieść się do tej wiadomości, bo tak naprawdę Monde Selection jest w Polsce mało znaną organizacją. Oczywiście jest prawda marki i prawda smaku. Nas interesuje oczywiście głównie to drugie, ale jeśli polskie piwa gdzieś wyjeżdżają to warto dowiedzieć się z jakiego powodu.
    Instytut Jakości Monde Selection jest najstarszą na świecie instytucją badającą jakość produktów spożywczych. Założony został w 1961 r. w Belgii, a wyróżnienia przyznaje w takich dziedzinach jak: wyroby spirytusowe i likiery; piwa, wody i napoje bezalkoholowe; produkty spożywcze; czekolady i wyroby cukiernicze; produkty zbożowe; wino; produkty dietetyczne; kosmetyki i produkty tytoniowe.

    W przypadku piw wystarczy, że producent zgłosi swój wyrób do jednej z siedmiu grup, które z kolei podzielone są na kategorie: piwa dolnej fermentacji (pils, dortmundzkie, monachijskie, koźlak, specjalne, żytnie), piwa górnej fermentacji (Pale Ale, Scotch, Stout, słodowe, specjalne, regionalne, klasztorne, pszeniczne, barley wine), piwa fermentacji spontanicznej, piwa aromatyzowane, piwa stołowe, piwa bezalkoholowe i podpiwki.
    Jak więc widać paleta jest ogromna i każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że uczestnictwo w konkursie jest niedrogie i wynosi: 1100 euro za pierwsze dwa produkty i 1000 euro za każdy następny. W przypadku opakowań do 1 litra należy wysłać 8 butelek lub puszek, powyżej 1 litra 4 butelki lub puszki lub jedną beczkę (keg).

    Wszystkie zgłoszone wyroby poddawane są w ramach konkursu szczegółowym badaniom laboratoryjnym jak i organoleptycznym przez komisję ekspertów. Badania przeprowadzają laboratoria i firmy badawcze: BRUCEFO (Research Center for the Food Industries), INSTITUT MEURICE (Institute for the Fermenting and Brewery Industries Research & Development dept.) oraz EUROFOOD (Specialized Consultants for the Consultants S.A. Food Industries and Food Safety). Nagrody wręczane są laureatom podczas międzynarodowej gali, która odbywa za każdym razem w innym mieście europejskim. W 2009 r. miała ona miejsce w Wenecji.

    W każdej z dziedzin można otrzymać:
    · Wielki Złoty Medal dla każdego produktu, który osiągnął minimum 90% punktów
    · Medal Złoty dla każdego produktu, który otrzymał minimum 80% maksymalnej ilości przyznanych punktów
    · Medal Srebrny dla każdego produktu, który otrzymał minimum 70% maksymalnej ilości przyznanych punktów
    · Medal Brązowy dla każdego produktu, który otrzymał minimum 60% maksymalnej ilości przyznanych punktów
    Ponadto Instytut przyznaje najwyższe wyróżnienie International High Quality Trophy (Międzynarodowy Medal Wysokiej Jakości) produktom, które w trzech kolejnych latach otrzymywały przynajmniej Medal Złoty. Medale można wykorzystywać na opakowaniu przez okres pięciu lat, a w materiałach reklamowych bez ograniczeń pod warunkiem podania daty konkursu. Możliwe jest również zastrzeżenie sobie niepublikowania wyników.

    Stosunkowo niewiele polskich browarów zdecydowało się poddać swoje piwa ocenie belgijskich specjalistów, a rok 2008 z pewnością odbija się czkawką KP do dziś. Srebro to co prawda też wartościowy kruszec, ale złoto Broka Export musiało zaboleć. Tyskie jednak wcześniej zdobywało złote medale: w 1999 i 2001. A w 2009 r. złoty medal zdobyły piwa Harnaś, Piast Mocne i Łomża Eksport, srebrny medal otrzymały piwa Kasztelan i Bosman Specjal.
    O ile jednak piwa jeszcze niezbyt ochoczo wyjeżdżają do Belgii na konkurs o tyle gorzelnictwo polskie jest tam dość mocno reprezentowane. Trudno wymieniać wszystkie medale, jakie polskie wódki (m.in. Luksusowa, Żubrówka, Absolwent, Batory, Polska, Soplica, Bols) otrzymały od instytutu Monde Selection, ale największe trofea zdobyła wódka Luksusowa, która w 2002 odebrała Wielki Złoty Medal, a w 2003 i 2006 International High Quality Trophy.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
    W każdej z dziedzin można otrzymać:
    · Wielki Złoty Medal dla każdego produktu, który osiągnął minimum 90% punktów
    · Medal Złoty dla każdego produktu, który otrzymał minimum 80% maksymalnej ilości przyznanych punktów
    · Medal Srebrny dla każdego produktu, który otrzymał minimum 70% maksymalnej ilości przyznanych punktów
    · Medal Brązowy dla każdego produktu, który otrzymał minimum 60% maksymalnej ilości przyznanych punktów


    I wszystko jasne. Nie ma się czym podniecać.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Mnie rozczuliło rozgraniczenie na na Wielki Medal Złoty i zwykły Medal Złoty
      Ciekawe, dlaczego nie poszli za ciosem i nie ma Wielkiego Medalu Srebrnego. Pewnie skali zabrakło. Swoją drogą przyznawanie medalu Brązowego za 60%, czyli coś co w zasadzie mogło by być oceną dostateczną też jest niezłe.
      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-04-24, 10:37.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • bono_boniecki
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.10
        • 177

        #4
        Mnie mimo wszystko dziwi, jak taki Harnaś został zdobywcą złotego medalu, jeśli badanie nie było tylko laboratoryjne, ale także organoleptyczne. To nie może być to samo piwo, które można kupić w sklepach. A jeśli to piwo inne niż w sklepach, to byłoby to, delikatnie mówiąc, nadużycie.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Pinta, Hop Selection - Nelson Sauvin
          ART
          Mamy tutaj takiego delikwenta z Pinty. Dobra hazy IPA. Spożywczo wszystko jak należy, dobrze zbalansowana, wygląd zgodny z oczekiwaniem. Ale opisywana na ecie z perłową wstawką jest jako single hop. No więc można by pomyśleć że to nachmielone tylko Nelsonem. Ale po luknięciu pod kod QR z...
          2025-03-15, 13:34
        • pebejot
          Francja, Bordeaux, Rue des Boucheries 2, Au Nouveau Monde
          pebejot
          Spacerując po wąskich uliczkach przepięknej starówki miasta Bordeaux, wpisanej w całości na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO możemy natrafić na równie urokliwy minibrowar Au Nouveau Monde.
          Mikrus działa od 2016 roku.
          W niewielkim lokalu urządzonym w niezwykle romantycznym...
          2019-04-23, 10:34
        • heckler
          Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
          heckler
          Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
          Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
          2025-06-26, 10:25
        • etman
          Piwowar nr 52
          etman
          Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

          Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



          Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

          W numerze 52 :
          • Wywiad numeru Nie przetrwamy
          ...
          2025-03-13, 10:16
        • dadek
          Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
          dadek
          Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
          2024-05-13, 00:57
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...