Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Christof
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.04
    • 128

    #16
    Co do Lubuskiego, to producent na swojej stronie deklaruje, że jest to piwo niepasteryzowane. Na etykiecie jednak już takiej informacji nie ma, a z pewnością była by to świetna forma zachęty dla świadomych piwoszy.
    Dobrze by było wreszcie rozstrzygnąć tę kwestię.

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2485

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes

      Temat nazwałem "Okresowa..." bo to nie pierwszy sprawdzian i nie ostatni.
      W przeszłości fałszerstwo udowodniono browarom z Lwówka Śląskiego i Grudziądza.
      Doskonały pomysł, żeby opublikować te dane, bo prawdopodobnie podobne badania przeprowadzane są w Polsce w różnych instytutach, ale do ich wyników nie mamy dostępu. To może przynajmniej czegoś od Ciebie się dowiemy. A co do Czarnkowa... kto świadomie wprowadza konsumenta w błąd podlega karze...

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
        Swoją drogą piwa z Czarnkowa ostatnimi czasy są bardzo smaczne i dopóki takie będą, będę je kupował.
        Jeszcze jakiś czas temu postąpiłbym podobnie, ale to oszustwo jawi mi się jako wyjątkowo trudne do strawienia przy rosnącej modzie na niepasteryzowane.

        Comment

        • Cannabee776i99
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.08
          • 658

          #19
          "Oszukali mnie, banda polskich decydentów!"

          A tak na poważnie to jestem w kropce. Ostatnio spróbowałem w końcu Czarnkowa i jest to moim zdaniem jedno z trójki najlepszych jasnych pełnych w Polsce (z tego, co miałem okazję próbować). Z jednej strony bardzo smaczne, z drugiej oszuści, z trzeciej brak wielu alternatyw...

          Comment

          • Christof
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.04
            • 128

            #20
            A jakie są, tak orientacyjnie, koszty takiego badania? Bo tak sobie myślę, że byłbym skłonny pokryć koszt przebadania piwa Lubuskiego z Witnicy w kwestii pasteryzacji. Smakuje mi to piwo i chciałbym mieć wreszcie pewność co piję.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              piwo "Noteckie niepasteryzowane" z browaru Czarnków jest piwem pasteryzowanym!
              Czemu mnie to nie dziwi. Przecież to logiczne, że real sobie nie pozwoli, żeby piwo mu kwaśniało na półce, a lodówek Czarnków nie wstawi, bo go nie stać.

              Nota bene byłem dziś we wrocławskim realu, licząc na zakup "n/p" Noteckiego, a tam jedynie Eire.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 13254

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Czemu mnie to nie dziwi. Przecież to logiczne, że real sobie nie pozwoli, żeby piwo mu kwaśniało na półce, a lodówek Czarnków nie wstawi, bo go nie stać.

                Nota bene byłem dziś we wrocławskim realu, licząc na zakup "n/p" Noteckiego, a tam jedynie Eire.
                a w kolejce do zajęcia miejsca na marketowych półkach stoją kolejne polskie niepasteryzowane piwa.
                Swoją drogą widzimy, że pasteryzacja lub jej brak to nie wszystko i łatwo się zwieść.
                Zatem- lepiej mniej odfermentowane niż nie całkiem niepasteryzowane

                Comment

                • Poznaniak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 84

                  #23
                  W poznańskim realu,- (M1) ostatnio pokazuje się tylko wersja pasteryzowana. Pewnie ktoś w browarze zauważył "pomyłkę" na linii do naklejania etykiet i kapslowania...
                  Obawy o możliwość kwaśnienia piwa na półkach reala,- są raczej słabo uzasadnione, bo przez ostatnie miesiące towar schodził dość sprawnie, aczkolwiek zastanawiające było wydłużenie terminu przydatności o ok. 2 tygodnie w porównaniu z warkami sprzed 2-3 lat.

                  Comment

                  • andszcz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2008.07
                    • 310

                    #24
                    A co z niepasteryzowanymi Corneliusem i Piastem? Pomyśleć, że jeszcze w wakacje pojawiały się pogłoski o niepasteryzowanym Janowie
                    "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz
                      A co z niepasteryzowanymi Corneliusem i Piastem? Pomyśleć, że jeszcze w wakacje pojawiały się pogłoski o niepasteryzowanym Janowie
                      Piast n/p = Bosman n/p, zatem sprawdzony
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • peter007
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.06
                        • 2820

                        #26
                        Nawet nie zdążyłem się napić niepasteryzowanego z Czarnkowa i już stało się pasteryzowanym
                        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Można z tego wysnuć i taki wniosek, że pasteryzacja w niczym nie wpływa na smak, wbrew potocznym stwierdzeniom. Skoro wielu amatorów tego piwa nie dostrzegło różnicy, to znaczy, że takiej nie ma. Co z kolei implikuje stwierdzenie, że lepszy smak niepasteryzowanego w stosunku do pasteryzowanego jest mitem.

                          Ciekaw jestem, ile jeszcze takich niespodzianek się ujawni?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Postępowano wg procedury ujętej w Polskiej Normie PN-A-79093-10:2000.

                            W Polsce, od czasu wstąpienia do Unii E, normy nie obowiązują, więc mogą się wykpić.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

                              #29
                              Krzysiu, przynajmnie w moim przypadku, nie masz racji. Ja od dawna mówiłem znajomym (mozna to sprawdzić), że Czarnków ma inny smak (gorszy). Teraz już wiem dlaczego - skutkiem pasteryzacji.
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                              Comment

                              • Mikko
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.12
                                • 583

                                #30
                                To dlaczego smak pasteryzowanego Noteckiego różni się diametralnie od 'niepasteryzowanego'?
                                Swoją drogą wersja pasteryzowane jest zdecydowanie lepsza! W tej pseudo n/p smak jest o wiele płytszy. Ale to kwestia gustu oczywiście.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • etman
                                  Piwowar nr 54
                                  etman
                                  W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                                  2025-09-25, 23:46
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • Niyaki
                                  [Pytanie] Praca inżynierska
                                  Niyaki
                                  Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
                                  2019-11-06, 19:40
                                • Ciechan2018
                                  PRACA - Browar Ciechan poszukuje Piwowara
                                  Ciechan2018
                                  Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
                                  Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.

                                  Obecnie poszukujemy
                                  Technologa produkcji piwa/Piwowara

                                  ...
                                  2018-08-06, 09:12
                                • pebejot
                                  Ekwador, Quito, Joaquín Pinto E7-85, Cherusker Cerveceria Artesanal Alemana
                                  pebejot
                                  Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
                                  Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...
                                  2020-04-11, 18:59
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...