[Pytanie] Praca inżynierska

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Niyaki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.11
    • 1

    #1

    [Pytanie] Praca inżynierska

    Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości piw niepasteryzowanych i pasteryzowanych. Ogólnie rzecz biorąc chodzi o to, że porównuje piwa niepasteryzowane z niefiltrowanymi etc. Chodzi o porównanie tych piw i wyróżnieniu ich czynników, które świadczą o jakości oraz zdrowotności. Chciałem się zapytać, czy moglibyście pomóc mi z literaturą. Chodzi mi o artykuły, może jakieś czasopisma, w których znalazłbym coś ciekawego na temat piw niepasteryzowanych, niefiltrowanych i innych. Jakieś książki i tego typu rzeczy też oczywiście będą pomocne. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mnie nakierować w tym temacie, bo dość ciężko jest znaleźć tego typu artykuły.
  • Buhu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🍼
    • 2012.10
    • 166

    #2
    Poszukaj w:
    Władysław Dylkowski - ,, Browarnictwo" - jest tam troche o filtracji.
    ,,Poradnik piwowara - nr 4 - dodatek do miesięcznika przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny - branzowy dodatek, jest pare stron poswieconych filtracjii.
    Kwartalnik ,, Piwowar" - wiosna 2012 (6) - Jest tam artykuł Pana Piotra Wypycha, na temat filtracji w piwowarstwie domowym.
    ,,Piwo na zdrowie" - dr. med Karl-Heinz Ricken i Heike Van Braak. Jest tam rozdział o składnikach piwa z medycznego punktu widzenia.

    Co zaś się tyczy piw niefiltrowanych to poczytaj jak to warzono w wiekach dawnych
    ,, Gawędy o piwie" - R.Primke, M Szczerepa, W Szczerepa
    ,, Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII" - S.Dryja, S.Sławiński
    ,, Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne" - Muzeum miejskie Wrocławia.
    Kwartalnik ,, Piwowar" - jesień 2013 (12). Jest tam artykuł Pana Sławomira Dryji o piwowarstwie historycznym, a w nim m.in o filtracjii z użyciem słomy

    Poszukaj też na necie, które browary mają w ofercie piwa niefiltrowane i wejdź na ich strony. Powinny byc tam parametry tych piw, i jakis opis.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Buhu; 2019-11-07, 16:54.

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2002.11
      • 6059

      #3
      Trzeba chyba też dodać tutaj że nasz dawny (bo juz chyba nie korzystający ze strony) forumowicz MarekJ (chyba tak pisał się jego nick) a obecnie właściciel Browarów Regionalnych Jakubiak wymyslił termin "piwo nieutrwalone". Może ten termin też powinien się pojawić w pracy
      Co on oznacza to już inna sprawa i gdzie szukać jego opracowania.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2019-11-07, 22:00.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Buhu
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🍼
        • 2012.10
        • 166

        #4
        A tu masz pare linkow do artykułów w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym. Niestety płatne, ale napewno uczelnie związane z kierunakmi spozywczymi mają to w bibliotekach





        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13030

          #5
          Jest takie czasopismo /bardzo dobre/ ale czeskie:
          Kvasný Průmysl (Przemysł Fermentacyjny).

          Teksty są po czesku, ale tez w obu językach (ang.) np:.

          1. Filtracja:


          2. Zdrowie:


          Szukaj tu:

          https://kvasnyprumysl.cz/EN/archive.php

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Hösl Mitterteich, Mein Zoigl
            darekd
            Browar z bawarskiego Górnego Palatynatu, który słynie z Zoigli, niefiltrowanych piwach warzonych w browarach komunalnych (czyli wspólnych dla warzących w nim rodzin z danej miejscowości).
            Takim browarem Hösl, ale nie przeszkodziło mu nazwać swojego kellera: "Communbräu-Zoigl",...
            2023-06-25, 01:21
          • melq
            (sprzedam) kwartalnik Piwowar nr 1-9
            melq
            Witam,
            sprzedam numery 1-9 kwartalnika Piwowar w stanie bardzo dobrym. Raz przeczytane parę lat temu i od tego czasu leżały na półce. Możliwa wysyłka, lub odbiór osobisty w Białymstoku. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o przesłanie propozycji na PW.

            http://imgur.com/a/AMW...
            2017-07-29, 17:32
          • darekd
            Nepomucen, Hall of Hops
            darekd
            Session Hazy IPA warzona do wrocłąwskiego sklepu Drink Hala.

            Chmiele - Citra, Sabro, Amarillo

            Ekstr. 14%
            Alk. 5,5%

            Aromat - chmiel zakrył całkiem słód. Żywice, cytrusy w tle
            Piana - dość niska, trwała, zostaje na szkle
            Barwa - cytrynowa,...
            2021-08-17, 00:08
          • darekd
            Gänstaller, Kellerpils
            darekd
            O tym projekcie z Górnej Frankonii pisałem przy okazji innego ich piwa:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...r-helles-lager

            Niefiltrowany pils

            5,1 % alk.
            Deklarują 40 IBU - to sporo jaka na pilsa

            ...
            2020-11-19, 23:43
          • eitanss
            Piwo miodowe - praca inżynierska
            eitanss
            Witam wszystkich, jestem tu nowy, mam nadzieję że trafiłem w dobre miejsce . Przechodząc do rzeczy...Jestem studentem 3 roku Akademii Morskiej na kierunku towaroznawczym. Uparłem się i w sumie dostałem zgodzę na napisanie pracy o piwie miodowym. Postawiono mi jednak warunek, co dokładnie...
            2016-11-14, 18:52
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...