Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gänstaller, Helles Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12201

    Gänstaller, Helles Lager

    Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
    Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
    produkcję (m.in. w browarze Friedel w Hallerndorf - Schnaid, który zaprzestał własnej działalności produkcyjnej w 2008 r.). Korzystając ze swoich znajmości międzynarodowych
    współpracował z różnymi zagranicznymi kontraktami i browarami, między innymi ze znanym holenderskim De Molenem, który sprzedawał jego piwo.

    Także chodziło bardziej o warzenie na rynek międzynarodowy niż lokalny. De Molen jednak zmienił właściciela w 2019 i interes padł. Na szczęście znaleźli się inwestorzy z Bamberga i udało się wystartować z nowym projektem. Warzą bardziej klasycznie, ale też z nastawieniem na eksport (stąd m.in. puszki). Póki co góruje klasyka, ale będą warzyć inne piwa. W związku z tym wszystkim oprócz dzierżawienia wspomnianego browaru Hallerndorf-Schnaid od sierpnia dzierżawią inny browar w Röbersdorf (Weber), gdzie wcześniej zaprzestano warzenia ze względu na śmierć właściciela.

    Fränkische Braukunst, weiter gedacht! Fränkische Braukunst ist unser Kulturerbe. Wir haben uns dem Handwerk, Genuss und Qualität verschrieben. Deshalb denken wir das Kulturgut Bier weiter und machen es in Form besonderer zeitgenössischer Interpretation der Welt erlebbar.


    5,0% alk.

    Aromat - drożdże, lekka owocowość - trochę słodyczy, nieco nut kwaskowych. W ogóle ta słodowość inna niż w większości frankońskich/bawarskich hellesów, leciutki chmiel
    Piana - umiarkowanie wysoka, zwarta, z trwalszym kożuszkiem
    Barwa - ciemne złoto wymieszne ze słomką, opalizuje wyraźnie
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - na starcie nuta drożdżowo-owocowa (lekka owocowa słodycz z łagodnym kwaskiem), lekki chmiel, tony siana, łąki, ciut chleba. Goryczka bardzo łagodna, finisz łagodny, niedługi
    Treśćiwość - pełne piwo

    Różni się od typowych bawarskich hellesów znacząco - wyraźnie zaznaczone tony słodowe (suszone ziarno czy chleb) tu skryły się pod nutą drożdży (ale nie w kierunku kellera), tylko w takim owocowym kierunku. Bardzo mi to przypomina produkcję z czeskich browarów restauracyjnych, takich turystycznych od Karkonoszy po Szumawę, gdzie wiedząc jaka firma projektuje i sprzeaje sprzęt pod obiekt i również dba na początek o recepturę, takiego piwa można się spodziewać.

    Całość jest porządku, ale ma się wrażenie, że coś takiego piło się już w kilku mniejscach wcześniej, w tym wypadku w Czechach :-) Ok, z innymi piwami z Frankonii czy Bawarii też tak jest (mamy do czynienia z produkcją przypominającą małe piekarnie a nie instytucje strarające się warzyć jak najbardziej oryginalny produkt), ale w tym wypadku hellesy z tego regionu są na najwyższym poziomie :-)
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎