Grodziskie - Reaktywacja... ?
Collapse
X
-
Stacja uzdatniania jest praktycznie w każdym browarze. Kolega chyba nie za bardzo orientuje się w temacie piwowarstwa.Comment
-
O tym nie pomyślałem, że Grodzisk może ciągnąć "kranówkę" ze studni głębinowych.
No nic jak się siedzi w tej Warszawie to się zawsze myśli o tym, że woda trafia do kranów z rzek i jezior (ujęcia wody "kranowej" w Warszawie: Wisła, Jezioro Zegrzyńskie).Comment
-
W duzych jest to regułą, ale w mniejszych, że o browarach restauracyjnych nie wspomnę, na pewno nie. Nie sądzę zaś, żeby na Grodzisza porwał się jakiś duży browar.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-03-11, 18:04."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zacznijmy od tego, że w ogóle nie potrzeba wody z Grodziska. Po drugie nawet piwowarzy domowi za pomocą filtrów RO są w stanie zmodyfikować, praktycznie dowolnie wodę. Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.
Comment
-
Wyjątkowo podła woda w miastach jest już coraz bardziej wyjątkiem, niż regułą. Miliony ojro unijnych dotacji wpompowane w wodociągi robią swoje. Nie przeczę, że takie filtry potaniały. Uważam jednak, że Twoje stwierdzenie, że uzdatnianie wody, a już tym bardziej RO, jest regułą w małych browarach, po prostu jest dalekie od rzeczywistości. Porównywanie piwowarów domowych do zakładów przemysłowych nie ma sensu. Uzdatnianie wody kosztuje i jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, to jest to po prostu z ekonomicznego punktu widzenia bez sensu.Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-03-11, 18:15."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Co nie zmienia faktu, że efektem będzie: prawie jak oryginał.
Vide: "Kujawiak" z Warki, "Piast" ze Szczecina, itp.
Zdecydowanie nie za bardzo orientuję się w temacie piwowarstwa, za to całkiem dobrze zgłębiłem temat piwożłopstwa i skoro ma być Grodzisk Beer to Grodzisk Beer, a nie biotechnologiczny tunning.
Comment
-
Ja bym chciał zmartwychstania gatunku. Reaktywacja Grodzisza, jako marki/browaru, mnie wisi i powiewa. Kujawiaka jako gatunku, to za przeproszeniem, mamy po dziurki w uszach i jeszcze leje się strumieniami
Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Nie wiesz, jak głupio to brzmi. Gdybyś wiedział, to byś tego nie napisał.
Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?
Wody podziemne w Polsce, jak każda kopalina, należą do Skarbu Państwa i mogą być wydobywane na podstawie udzielonej koncesji (ustawa - prawo geologiczne i górnicze). Każdy może dostać koncesję. Np. Grodziskie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o. o.:
A tu jest skład wody: http://www.gpk.biz.pl/index.php?opti...&id=4&Itemid=7Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GPK... Woda na potrzeby odbiorców jest ujmowana z podziemnych ujęć czerpiących wodę z utworów czwartorzędowych Wielkopolskiej Doliny Kopalnej. Są to te same źródła, którym swój niepowtarzalny smak zawdzięczało Piwo Grodziskie i z których jest produkowana Woda Grodziska. Spółka obsługuje pięć stacji uzdatniania wody i ponad 100 km sieci wodociągowej na terenie gminy. Roczna sprzedaż wody wynosi ponad 750 000 m3.
Prawie tak samo zajebista, jak nasza rodzima Polo-Cocta czy wcześniej Quick-Cola.
To w takim razie będziesz musiał zrekonstruować sobie także szczury i brud, które były w w prawdziwym grodziskim browarze pod koniec jego funcjonowania.Comment
-
Zbyteczny sarkazm i tani "wikipedyzm".Nie wiesz, jak głupio to brzmi. Gdybyś wiedział, to byś tego nie napisał.
Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?
"Staropolanka" różni się od "Muszynianki"..? Różni się!
Dlaczego więc dla wielkiego, stołecznego rynku zbytu, żadna z nich nie jest "uzdatniana" w Warszawskich Filtrach, ale targana różnymi środkami transportu, odpowiednio z Sudetów i Podhala..?
Piłeś Grodziskie w międzywojniu..? Zapewne nie... więc o czym mówisz..?
Ja piłem w latach 80-tych i wiem o czym mówię.
Tak, tak.... A na Podolu przed wojną bochny chleba były wielkie jak młyńskie koła...
Ostatnia zmiana dokonana przez skakacz; 2010-03-11, 19:19.Comment
-
Comment
-
Z reaktywacją piwa grodziskiego może być tak jak z powrotem portera z Okocimia na Polski rynek, powszechnie dostępny i słabo schodzi, a jeszcze nie tak dawno był piwem legendarnym.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
z tą powszechnością bym nie przesadzał Darku. w Warszawie to pewnie i świerszcze marynowane kupisz, ale o powszechności tego portera to można tylko pomarzyć.Comment
-
No właśnie, to już szybciej w Miliczu kupię Konstanciny, Warmiaki, Ambera i Gaba niz Porter z Okocimia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił... -
Egzotyczne
Grodziskie, zwycięzca Konkursu Piw Domowych.
Ekstrakt 9.5*, alko 4.1%
Dodatki: Sumak, liście Kaffiru, sól morska.
Chmiele: Magnum, Motueka, Mosaic.
Piana - sporo, więcej na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Lidl, 9,99. W aromacie dogasające ognisko, duży charakter pszenicy, nawet lekkie nuty słodkie, jarzębina z piekarnika. Spokojnie, nuta dolna bardziej pszeniczna, dym bardzo nikły. W smaku mocno chmielowe, goryczka gasi dym, a brak ciała pszenicę. Bardzo lekki Keller czy Zwickl, tyle że podchmielony....-
Channel: Niemcy
wczoraj, 11:22 -
-
13 lutego 2024 roku o godz. 18:00 w Resursie Obywatelskiej w Radomiu odbędzie się prezentacja na temat Browaru J. Saskiego. W ramach retrospotkania zostanie przybliżona historia browaru przy ul. Limanowskiego. Będzie również obecny Jarosław Kołsut, który opowie o reaktywacji browaru w 2024...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-02-01, 15:04 -
- Loading...
- Koniec listy.

Comment