Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pochodzenie stouta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    Pochodzenie stouta

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    Stout to też żaden przypadek, tylko chęć cięcia kosztów.
    A skąd takie informacje? "Trochę" spłyciłeś genezę stouta. Zgłaszam się Adminowi do wydzielenia, bo to nie na temat, a może powstać z tego jakaś ciekawa dyskusja
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • kopyr
    Senior
    • 06-2004
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A skąd takie informacje? "Trochę" spłyciłeś genezę stouta. Zgłaszam się Adminowi do wydzielenia, bo to nie na temat, a może powstać z tego jakaś ciekawa dyskusja
    No jak, dry stout powstał, bo na słody barwiące czy palone wprowadzono cło. Wobec tego Arhtur Guinness postanowił użyć palonego jęczmienia, który nie dość, ze jest tańszy w produkcji, to nie był oclony. Tu chodzi o metamorfozę porter-stout, bo powstanie porteru to zupełnie inna bajka.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marusia
      Senior
      • 02-2001
      • 20211

      #3
      O proszę - sama mogłam wydzielić

      Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Senior
        • 06-2004
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        O proszę - sama mogłam wydzielić

        Wracając do tematu: Guinness nie stworzył stouta, on go tylko upowszechnił. Stout wg części źródeł był gatunkiem rozwijającym się równolegle z porterem, a upadek portera w Anglii był spowodowany podwyżkami cen energii (co spowodowało, że produkcja słodów ciemnych stała się droższa niż dotychczas), a w Irlandii tych podwyżek nie było i stout na tym wygrał.
        No nie tak do końca. Porter to było cudowne dziecko rewolucji przemysłowej. Po pewnym czasie powstał tęgi porter, czyli stout porter. Nie można więc twierdzić, że rozwijał się równolegle, bo to było w pewnym momencie jedno piwo. Guinness wygrał na tym, że zamiast importowanego słodu ciemnego z Anglii, użył słodu jasnego i palonego niesłodowanego jęczmienia. Gdyby nie było Guinnessa to by dry stout mógł wyginąć.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          To, o czym piszesz to jest najpopularniejsza z koncepcji na ten temat, ale nie jedyna.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • pioterb4
            Senior
            • 05-2006
            • 4322

            #6
            Ja też czytałem podobną teorię i szczerze mówiąc innych nie znam. Podobno Guiness nazwał swój wynalazek "Extra Stout Porter" co miało oznaczać po prostu mocniejszego portera. Do piero z czasem zauważono że to coś zupełnie nowego i zaczęła się era stouta na dobre.

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              "Stout", Michael L. Lewis
              Autor dyskutuje z przedstawionymi przez Kopyra teoriami. Czy ma rację, czy też nie - prawda jest taka, że do końca nie wiadomo, jak to było, skoro ludzie od dziesięcioleci zajmujący się historią piwa mają różne teorie
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • delvish
                Senior
                • 11-2004
                • 3508

                #8
                Podobna sytuacja jest z porterem. Też jest kilka koncepcji kiedy się pojawił.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Dlatego optuję za tym, żeby nie traktować jednej z teorii jako prawdy objawionej, tak jak to robi Kopyr
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎