Alkoholowe rekordy piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marmur
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.01
    • 56

    #1

    Alkoholowe rekordy piwa

    Od jakiegoś czasu w różnych portalach internetowych i prasie czytuje się o pobiciu kolejnych rekordów mocy piwa (tj. mocy obalającej nie ekstraktu ) ostatnio czytałem że ktoś w Holandii doszedł już do 60% i zastanawia mnie czy ktoś miał okazję takich wynalazków skosztować nie mówię nawet o tym konkretnym ale ogólnie coś z serii przesadnie mocnych "piw". Zastanawia mnie czy to ma choć trochę smaku piwa. Bo jak dla mnie coś o mocy 60% to już całkiem słuszny trunek z gatunku wódek ale na bank nie piwo

    PS

    Link do artykułu o 60 % piwie: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...jsze_piwo.html
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marmur; 2010-11-13, 01:35.
    "Jak tam było, tak tam było,
    Ale jeszcze nigdy tak nie było,
    Żeby jakoś nie było."
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Tu masz wrażenia z degustacji Sink the Bismarck 41%.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marmur
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.01
      • 56

      #3
      Ciekawe acz jak widać 55 % End of Story jednak nie okazało się końcem tej historii Nb zastanawia mnie fakt jak daleko idzie sie posunąć w produkcji trunków (bo piwem coś o mocy nawet tych "skromnych" 40% nie jest) idzie się posunąć by produkt końcowy można było nazwać piwem. Bo w końcu czy jak przepuszcę brzeczkę przez destylator to będzie to piwo?
      "Jak tam było, tak tam było,
      Ale jeszcze nigdy tak nie było,
      Żeby jakoś nie było."

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur
        Ciekawe acz jak widać 55 % End of Story jednak nie okazało się końcem tej historii Nb zastanawia mnie fakt jak daleko idzie sie posunąć w produkcji trunków (bo piwem coś o mocy nawet tych "skromnych" 40% nie jest) idzie się posunąć by produkt końcowy można było nazwać piwem. Bo w końcu czy jak przepuszcę brzeczkę przez destylator to będzie to piwo?
        Nie będzie. Tylko podbijanie alkoholu przez wymrażanie wody jest dopuszczalne, dlatego że tak powstaje eisbock.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2825

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur
          End of Story
          ... to będzie jak ktoś zrobi piwo będące alkoholem absolutnym (99,9 %), ktoś inny to wypije i umrze.

          Comment

          • Marmur
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.01
            • 56

            #6
            No ciężko było by uzyskać bezwodnik nawet destylując, o ile dobrze pamiętam z chemii by to uzyskać trzeba rektyfikować mieszankę spirytusu i benzenu proporcji nie pamiętam (jak coś pokiełbasiłem to poprawcie chemię ostatnio miałem już jakiś czas temu). Ale jedno jest pewne to co powstanie niezależnie z czego zrobiony był zacier piwo to nie będzie na bank.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marmur; 2010-11-15, 21:30.
            "Jak tam było, tak tam było,
            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
            Żeby jakoś nie było."

            Comment

            • VipDelikatesy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 12

              #7
              Moim zdaniem im piwo ma więcej procentów tym gorsze w smaku (przykład Karpackiego mocnego),najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
              Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VipDelikatesy
                najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
                Taaa... Zwłaszcza w przypadku porterów i klasztorniaków...

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #9
                  Moim zdaniem im piwo ma więcej procentów tym gorsze w smaku (przykład Karpackiego mocnego),najbardziej optymalna zawartosc alkoholu to 5-6 procent.
                  Wszystko zależy od stylu który reprezentuje. Jeśli mówimy o pilsach 12% Blg to jak dla mnie idealna zawartość to 4,5-5,5%. Ale tak jak Seta wspomniał, są style gdzie wysoki woltaż jest niezastąpionym elementem całości.

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3281

                    #10
                    Westvleteren 12 ma 10,2% alkoholu i okupuje pierwsze miejsce listy najlepszych piw świata według Beer Advocate
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Ahumba
                      Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
                      Ahumba
                      Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
                      2025-04-20, 11:44
                    • Orzech1988
                      X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                      Orzech1988
                      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                      Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                      2019-01-13, 22:23
                    • ART
                      Midtfyns Bryghus, Rough 2 Snuf
                      ART
                      9,5ABV / 20,1 P
                      7 różnych słodów, syrop rodzynkowy, cukier kandyzowany i morszczyn pęcherzykowaty


                      pierwsze wrażenie - przegazowany domowiec

                      Trochę przekombinowane, ale są suszone owoce, podpiekane nuty i nieco alkoholowości. No i dużo mocy w nim tkwi....
                      2025-05-19, 07:52
                    • wpadzio
                      Al Ahram, Sakara El-King
                      wpadzio
                      Wbrew pozorom to nie to samo piwo co recenzowana wcześniej już tutaj 10-procentowa Sakara King.
                      Wersja El-King jest jeszcze mocniejsza, bo zawiera aż 15% alkoholu. Wypicie zawartości półlitrowej butelki może być niecodziennym przeżyciem W składzie między innymi cukier i ryż. I jedno...
                      2019-02-09, 15:33
                    • darekd
                      The Musketeers, Troubadour Magma
                      darekd
                      To piwo ma już swój wątek:

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-magma

                      jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

                      ...
                      2025-02-19, 00:30
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...