
PINTA warzy!
Collapse
X
-
Happy Ending to także slangowe określenie... No, czegoś bardzo niezwiązanego z piwem -
Tłumacz ma też problem z rodzajnikami a i the, a "szczęśliwe zakończenie" to po angielsku "happy ending". Co prawda w odniesieniu do końca świata "end" pasuje, ale czy coś zostało z kontekstu, w jakim ta nazwa powstała? Na angielskiej etykiecie w każdym razie tego nie widać. Swoją drogą, skoro to jest prapiwo, powinno być chyba "Happy Beginning".
No, to ponarzekałem, norma przedobiednia wyrobiona.Leave a comment:
-
Na ecie zamieszczonej przez Piwnice mamy How tasted beer 500 years ago?. Na promo obrazku zamieszczonym przez Zdroj mamy How beer tasted 500 years ago?. Poprawne pytanie to How did beer taste 500 years ago?. How beer tasted 500 years ago byłoby ewentualnie poprawne jako stwierdzenie, z kropką na końcu. Wiadomo - tak naprawdę liczy się zawartość butelki. Patrząc na polskie etykiety i stronę internetowa, do takich szczegółów (interpunkcja!) nie przywiązujecie wagi. A szkoda. Lubię, kiedy produkt jest profesjonalny pod każdym względem. I tak dzięki za ten kawał dobrej roboty, którą odwalacie.Leave a comment:
-
-
Wiosną tego roku zapowiadaliśmy rozpoczęcie zorganizowanego eksportu PINTY. Wybór padł na Koniec Świata - nasze Sahti najbardziej rozpalało wyobraźnię piwoszy i piwowarów za granicą (podczas naszych piwowarskich podróży) - w Finlandii, Japonii a ostatnio we Francji.
Ponieważ nasza krajowa przygoda z Końcem Świata układa się zaskakująco pomyślnie, dla wersji eksportowej wymyśliliśmy równie prosta nazwę: HAPPY END. Piwo ma etykietę w całości w jęz. angielskim.
Jeden z pierwszych transportów trafi prawdopodobnie do ...Bułgarii
PINTA Happy End 19,1°Plato - Sahti Beer.
A thick mash slowly seeps through the layer of freshly-cut twigs of juniper. A filtrate is not brewed but directly strained with a mass of yeasty matter. After several days a muddy, unsaturated and damn strong “prebeer” can be poured into the cups with a ladle. You can warm yourself. This is the way the Finnish brew their Sahti for hundreds of years. This is the way Sahti was brewed by PINTA. The day of Doom. Think twice before you buy it. Fermented with the use of bakery yeast in room temperature.
Ingredients: Weyermann® malt: pale ale malt, rye malt, smoked barley malt; Lublin hop cones (PL); juniper berries; juniper twigs; bakery yeast.
Pasteurized beer, unfiltered. Extract: 19,1°Plato. Alcohol: 7,9%abv.
Bottle: 500 ml. Label in English language.
20 bottles in dedicated cardboard box.
40 boxes on 1 europallet.Leave a comment:
-
-
czy ktoś z kolegów może mi poradzić gdzie w okolicach Gliwic można zakupić napitki z browaru Pinta ??Leave a comment:
-
-
Wczoraj odwiedziłem nowe Centrum Logistyczne Browaru Pinta.
Potężna hala z suwnicą robi wrażenie. Setki beczek,dziesiątki palet wszystko w nienagannym porządku. Między nimi zgrabnie przemieszczające się wózki widłowe.Strefa ekspedycji krajowej pracuje jak automat. Chwila i kolejna paleta gotowa do wysyłki. Osobny dział to regały z butelkami piw z całego świata. W głowie może się zakręcić od ilości. Bezcenny jest widok Marka za biurkiem.
Z tego co się zorientowałem to nie koniec inwestycji ale szefowie póki co milczą. Dosłownie po sąsiedzku powstaje duży browar.
Na zdjęciach poniżej : eksportowa etykieta oraz paleta z piwem w dedykowanych kartonach.
Niestety nie pozwolono mi zrobić więcej zdjęć.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Jestem pod wrażeniem, brawo. Niby takie małe cóś, a cieszy.
Ale nie spoczywajcie na laurach. Teraz pora na scentralizowany system na bieżąco rejestrujący zejście w sklepach, żeby było wiadomo, ile danej warki jeszcze zostało na półkach.Leave a comment:
-
Świetny pomysł! I od razu macie z głowy pytania "a kiedy będzie dostępne z powrotem xxx?". Oby cała reszta kontraktowców i mikrusów poszła tą drogąLeave a comment:
-
PINTA - kiedy i co warzymy ?
Dostajemy mnóstwo pytań kiedy i co będzie dostepne z PINTY. O ile dostepność w sklepach i pubach jest coraz mniej od nas zależna, to możemy dośc precyzyjnie określic kiedy i co warzymy i rozlewamy
Dla wspólnej wygody, na stronie PINTY www.browarpinta.pl/oferta od teraz podajemy daty ostatniego (OR) i najbliższego (NR) rozlewu każdego naszego piwa.
W tym kontekście warto wiedzieć, że na piwo w beczce dajemy zwykle 30-dniową gwarancję (- np. na Atak Chmielu: 40 dni).
Jeśli przy piwie brak informacji NR, oznacza to że w najbliższym czasie (2-3 miesiące) to piwo najprawdopodobniej nie będzie warzone.
Zdrówko !Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Kraftowa impreza roku: bezkres dobrego piwa,
zwiedzanie browarów,
dedykowane premiery piwne,
lokalne foodtrucki,
letni chili przy browarze,
koncerty — w tym DJ Ziemka,
dodatkowe atrakcje....-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
-
-
Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-01-30, 20:23 -
-
Seria Classics.
Informacje ze strony:
https://browarpinta.pl/produkt/pinta...french-saison/
12,0% ekstr.
5,0% alk.
Chmiele: Strissespalt, Elixir, Barbe Rouge. W pierwszym chmielu jest literówka, powinno być Strisselspalt. Wszystkie chmiele...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-07-06, 01:02 -
-
Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
13% ekstr.,
5,5% alk.
Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
Barwa - praktycznie czarna,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Niech Świat Pozna Twoje Piwo 22.02.2025 PINTA
https://browarpinta.pl/konkurs/- Maibock 16-18°Blg
- Double Cold IPA 18-20°Blg
- Hazy IPA z polskim chmielem 14-15°Blg
- Foreign Extra Stout 14-18°Blg
2024-11-28, 13:54 - Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: