Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PINTA warzy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sokół83
    szynkarz
    • 12-2004
    • 1598

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
    PINTA Ce n'est pas IPA 14,0° - piwo w stylu Bière de Garde - warzymy 14 lipca, premiera końcem sierpnia
    ooo, jeden z moich ulubionych stylów piwa, znany mi tylko z La Goudala i Jeanlaina

    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
      Optymista - śmiem nie po raz pierwszy twierdzić, że u nas nie warzy się ŻADNEGO pilsa...
      Wczoraj przypadkowo piłem Raciborskie. Bardzo dobrze pochmielony pils. Aż się zaskoczyłem.

      Póxniej były czeskie piwa. Dwa wylatały z butelki, a tak poza tym nuda.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • emes
        Nadszyszkownik Chmielowy
        • 08-2003
        • 4275

        Jest też Pils z Widawy porządnie nachmielony amerykańskim chmielem Simcoe.

        Comment

        • Zdrój
          Senior
          • 05-2001
          • 284

          Ce n'est pas IPA - smacznego !

          Lada moment najnowsze piwo PINTY - Ce n'est pas IPA zagości w pubach i sklepach w Polsce. Przygotowywaliśmy je dla Was od wielu tygodni.

          Nie wątpię, że większość użytkowników Forum wie co i jak, ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.

          Co to jest Bière de Garde ?

          Francuzi wnoszą do piwowarstwa jeden ważny styl - Biére de Garde. Styl jeden, ale za to trudny do precyzyjnego zdefiniowania. Biére de Garde może mieć kolor złota do brązu. Zasyp wyłącznie ze słodów, ale jeśli pojawi się cukier, nikogo to nie zdziwi. Przyprawy ? Do wyboru, do koloru. Chmiel gra rolę drugo- a nawet trzecioplanową. Fermentacja z użyciem szczepów lager lub ale. Słowem - Biére de Garde to dziś bardziej pojęcie filozoficzne i swoisty styl-guma, dający piwowarom możliwość nieskończonej autorskiej zabawy. Zapewne miłość do własnych narodowych tradycji kulinarnych sprawiła, że Biére de Garde stało się jednym z powodów odrodzenia francuskiego piwowarstwa w skali mikro (wstęp do przekrojowego artykułu o Bière de Garde który ukaże się niebawem w najnowszym "Piwowarze").

          Jak serwować Bière de Garde ?

          Dwa podstawowe rodzaje szkła to TULIP - kielich na nóżce lekko rozchylony u góry oraz duży kieliszek do wina, na długiej nóżce. Załączamy zdjęcia. Jeżeli tylko macie możliwość użycia takiego szkła, nie wahajcie się. Preferowana objętość: 0,3 litra.

          Temperatura serwowania ?

          To bardzo ważne - Bière de Garde musi być zimne, w temp. od 7 do 9°C. Taką temperaturę rekomendujemy dla Ce n'est pas IPA. W takiej temperaturze piwo uzyska odpowiednią harmonię między aksamitna pełnią, słodowością, a specyficznym aromatem pochodzącym od słodu klepiskowego, dodanych przypraw i użytych drożdży.

          Parametry PINTA Ce n'est pas IPA:

          Ekstrakt: 14,0 % wag.
          Alkohol: 5,7 % obj.
          Wartość IBU: 18

          Łączenie z jedzeniem:

          Łączenie Biére de Garde z jedzeniem wydaje się naturalne, zważywszy na francuskie obyczaje. Do szklanki Biére de Garde polecane są ryby i owoce morza, z serów Cammebert, Edam i Feta a jeśli mamy ochotę na pełne danie, to coś solidnie przyprawionego z kuchni indyjskiej lub arabskiej.

          Polecamy skorupiaki, lekkie sałatki oraz kanapkę z grillowanym kurczakiem. Świetnie sprawdza się tez z jagnięciną (sprawdzone !).

          I najważniejsze:

          PINTA Ce n'est pas IPA - TO NIE JEST IPA !

          Smacznego !
          Attached Files
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

          Comment

          • Pendragon
            Senior
            • 03-2006
            • 13950

            Przydałałaby się wskazówka jak to wymawiać - se nespa sipa?

            Si jak w hiszpańskim, nie jak w polskim siki
            Last edited by Pendragon; 21-08-2013, 11:42.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Zdrój
              Senior
              • 05-2001
              • 284

              Są dwie wersje:

              SE NY PA IPA lub SE NY PA ŻIPA

              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

              Comment

              • leona
                PremiumUżytkownik
                • 07-2009
                • 5853

                Kiedy będzie w sklepach/kranach?

                Comment

                • Zdrój
                  Senior
                  • 05-2001
                  • 284

                  Kiedy ?

                  Wczoraj wyjechały pierwsze transporty w Polskę, nie ma sztywnej daty premiery, gdzieniegdzie butelki są już ponoć dostępne, w pubach w okolicach weekendu.
                  Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Senior
                    • 09-2008
                    • 4229

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
                    Są dwie wersje:

                    SE NY PA IPA lub SE NY PA ŻIPA

                    Tak szkolnie to se ne(ye) pa ipa ale w szybkim mówieniu łączy się i raczej to drugie se ne pasi(zi)pa.
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • leona
                      PremiumUżytkownik
                      • 07-2009
                      • 5853

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) ale tak na wszelki wypadek - abyście mogli w pełni cieszyć się charakterem Bière de Garde, przekazujemy kilka ważnych informacji na temat tego stylu oraz sposobów jego serwowania.

                      (...)
                      Informacje informacjami a czy podczas wizyty we Francji spotkaliście jakieś BdG podobne do waszego?
                      Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.

                      Comment

                      • Żywiec
                        Senior
                        • 12-2001
                        • 1571

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                        Informacje informacjami a czy podczas wizyty we Francji spotkaliście jakieś BdG podobne do waszego?
                        Piłem je wczoraj i przyznam, że nie było w żadnym elemencie (kolor, zapach, smak) podobne do tych, które próbowałem dotąd, zarówno domowych jak i przemysłowych.
                        Mieliśmy okazję spróbować ponad 20 rónych piw w tym stylu i dominowały o takim samym kolorze jak nasze. W Polsce stosunkowo dobrze znane jest Jenlain Ambree i inne odmiany bursztynowe, ale na bazie naszych doświadczeń to we Francji najczęściej pijane są style Blonde i w przypadku małych browarów są one niefiltrowane podobnie jak PINTA Ce n'est pas IPA. Jeśli chodzi o smak i aromat to udało się nam degustować jedno podobne z nutą cytrusów. Generalnie jednak styl jest tak szeroki i dający możliwości różnych interpretacji, że można się przy każdej kolejnej degustacji zdziwić. W jednym z browarów piliśmy np ciemne Biere de Grade które smakowało prawie jak rasowy stout.

                        Comment

                        • docent
                          Senior
                          • 10-2002
                          • 5205

                          Celowaliście w odmianę Blonde czy Ambrée?
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • Żywiec
                            Senior
                            • 12-2001
                            • 1571

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                            Celowaliście w odmianę Blonde czy Ambrée?
                            W Blonde.

                            Comment

                            • Zdrój
                              Senior
                              • 05-2001
                              • 284

                              PINTA - kiedy i co warzymy ?

                              Dostajemy mnóstwo pytań kiedy i co będzie dostepne z PINTY. O ile dostepność w sklepach i pubach jest coraz mniej od nas zależna, to możemy dośc precyzyjnie określic kiedy i co warzymy i rozlewamy

                              Dla wspólnej wygody, na stronie PINTY www.browarpinta.pl/oferta od teraz podajemy daty ostatniego (OR) i najbliższego (NR) rozlewu każdego naszego piwa.

                              W tym kontekście warto wiedzieć, że na piwo w beczce dajemy zwykle 30-dniową gwarancję (- np. na Atak Chmielu: 40 dni).

                              Jeśli przy piwie brak informacji NR, oznacza to że w najbliższym czasie (2-3 miesiące) to piwo najprawdopodobniej nie będzie warzone.

                              Zdrówko !
                              Attached Files
                              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                              Comment

                              • gwzd
                                Senior
                                • 01-2012
                                • 622

                                Świetny pomysł! I od razu macie z głowy pytania "a kiedy będzie dostępne z powrotem xxx?". Oby cała reszta kontraktowców i mikrusów poszła tą drogą

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎