Fotorelacja - wizyta w browarze Grybów - komentarze
Collapse
X
-
-
Comment
-
Dokładnie. Przy dużej skali to duży zysk i zwiększona przepustowość i szybkość produckji. Dodatkowo ze skoncentrowanej brzeczki można osiągnąć różne piwa różnie rozcieńczając je wodą.Comment
-
Więc trzymajmy kciuki, żeby się tego oduczyli, chociaż będzie z tym ciężko
Dzięki za odpowiedź
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Ja już dokładnie nie pamiętam, ale z tego co mi się kołacze, to oni się odwoływali, czas leciał, odsetki rosły, aż decyzja zapadła i zonk. Browary zwykle balansowały na krawędzi utraty płynności, więc pozornie mała kwota mogła ich wykończyć. Przecież bezpośrednim katem Bauera też była skarbówka.Comment
-
Ja rozumiem dokładnie odwrotnie, że otwarta. Zawsze była tam otwarta, a Chovancowie to zdaje mi się aż tyle nie zainwestowali, żeby całą fermentację zmienić na zamkniętą.
Katem Bauera to był sam Bauer, bo nie płacił akcyzy.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-09-23, 14:32."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ja nie wiem jaka tam była, dlatego zapytałem.Comment
-
Musiałabym się pokusić o test porównawczy, ale kurtynka, nie chce mi się wątroby tym męczyć
A nie pamiętasz pysznego piwka górnej fermentacji dostępnego U Stacha jeszcze przed erą Smoczą?Owszem warzą dobre piwo - bursztynowe, czekoladowe - bardzo mi smakuje i zawsze je polecam. Tyle że ten pomysł jest niejako zerżnięty i wyhodowany na pracy Tomka Jabłońskiego i kilku osób związanych swego czasu ze Starym Krakowem. Nie mówię że przez sam browar, bo nie wiem kto koniec końców zlecał na początku warzenie tych piw w Zawierciu na modłę Starego Krakowa po tym jak Tomek został "wysiudkany" z Relakspola a Relakspol niedługo później przeistoczył się w myjnię samochodową
Ale faktem jest że sami tego nie wymyślili.
Gdyby nie obrotność kogoś z Krakowa, to "Zawiercie" samo by nie wpadło na warzenie takiego piwa. Wystarczy popróbować ich autorskich piw typu Tager żeby przyznać mi rację
Generalnie jednak oczywiście, jeśli chodzi o pomysły, to masz niestety całkowitą rację.Comment
-
Pogrążyła browar w Grudziądzu ulga akcyzowa z 2003 roku dla małych producentów piwa. Włodarze zakładu, którzy założyli w 2002 roku spółkę Browar Grudziądz Sp. z o.o. uznali, że rozpoczynając produkuję w 2003 roku i produkując mniej niż 20 tysięcy hektolitrów rocznie będą płacić 30 gr zamiast 40 gr akcyzy za butelkę piwa. W 2005 roku dowiedzieli się, że ulga im się nie należała. Urząd Celny w Toruniu stwierdził, że skoro firma przed 2003 rokiem nie podjęła produkcji to musi zapłacić akcyzę 40 gr od butelki piwa. Naliczyli im 1,2 mln zł zaległego podatku wraz z odsetkami. Dług z odsetkami rósł. Oni go nie spłacili, ale podjęli walkę z urzędnikami. Odwołania od decyzji UC nie przynosiły rezultatu i wpadli w kłopoty z prowadzeniem bieżącej działalności.Ja już dokładnie nie pamiętam, ale z tego co mi się kołacze, to oni się odwoływali, czas leciał, odsetki rosły, aż decyzja zapadła i zonk. Browary zwykle balansowały na krawędzi utraty płynności, więc pozornie mała kwota mogła ich wykończyć. Przecież bezpośrednim katem Bauera też była skarbówka.
Wytrzymali do 2008 roku. Butelki piwa na magazynach browaru w Grudziądzu stało jeszcze do wiosny 2009 roku. Ostatnie, które sprzedawali wtedy to był chyba Rotmistrz Pils.Comment
-
Po to, żebyś miał pojęcie, jak wygląda sytuacja w w/w. browarze. Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale są ludzie, których takie rzeczy interesują. Poza tym, jak możesz przeczytać w pierwszym poście, browar próbuje stanąć na nogi, a że jakoś trzyma się na rynku, być może będzie Ci dane obejrzeć kolejna fotorelację za kilka lat i zobaczyć co się zmieniło na przestrzeni lat.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Byłem w Siołkowej dwukrotnie i od lat nic się nie zmieniło. Wątpię by w ciągu najbliższych lat dokano jakiegoś gruntownego remontu.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Tu można się wyżyć na temat:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=135956
W szczególności proszę o komentarze w/s kolejności działań p. 4
(lista otwarta, można oczywiście zamieszczać inne propozycje)....-
Channel: Komentarze, propozycje i pytania
-
-
Teraz piwa z Grybowa to nie Pilsweisery tylko Pilsvary
Ekstrakt 14 ° Blg.
alk. 5,5 % obj.
https://pilsvar.pl/oferta/
Chmiele: pacific gem, magnum, fuggles, east kent golding
Aromat - dominuje słód - ciastka, karmel.Jest też jakaś...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
W przededniu Berlińskiego Festiwalu Piwa odbywającego się rokrocznie na Karl-Marx-Allee, niemiecka piwna scena alternatywna spotkała się 27 i 28 lipca na terenie byłej słodowni Schultheissa by przybliżyć spragnionym piwoszom smaki piw rzemieślniczych. 2 upalne dni z ciekawymi piwami stało...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Huanghua wpadł do braci Trogner by podejrzeć co w garach pewnego północnoamerykańskiego rzemieślniczego browaru się gotuje. Czy polski piwowar może znaleźć tu natchnienie?
Zapraszam do relacji:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=154
A tutaj zapraszam do komentowania,...-
Channel: Piwo - Gdzie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment