Celiakia a piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vilinsky
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 1

    Celiakia a piwo

    Drodzy Forumowicze!

    Nie udzielałem się wcześniej na forum, a jedynie czytałem, kupowałem, warzyłem i cieszyłem się z wyników.
    Niestety dostałem wyniki swoich badań i jak na Browarnika oznaczają one dla mnie niemalże wyrok śmierci. Mam CELIAKIĘ co na nasze potrzeby oznacza:

    "Żegnaj piwo" witaj dieto bezglutenowa.

    Generalnie produkty pszeniczne, jęczmienne, owsiane i żytnie oraz 50% wszelkiej spożywki musi mnie od dziś omijać. (Nawet w cynamonie paczkowanym jest informacja, że może zawierać GLUTEN - czyli zawiera, podobnie suszone morele i inne zadziwiające akcje)

    Podczas wojaży zaoceanicznych próbowałem kiedyś piwa kukurydzianego i.. cóż raz że nie był to rarytas, a dwa że Peruwianki pluły do niego by rozkręcić fermentację (można to u Cejrowskiego chyba zobaczyć).
    Stąd moje pytanie, czy któryś z Was się z tym zetknął?! Może ma podobny problem, a raczej jest jego świadom (ta choroba dotyczy znacznej części populacji, ale nie wiemy o tym zwalając zmęczenie na tryb życia czy alergiczny katarek na pyłki)

    Czy jest możliwe w Polsce robienie takiego piwa? Albo czegoś innego w zastępstwie. Nie chcę się żegnać z moją pasją, ale sami widzicie że muszę. Widziałem podobny temat w 2002 roku, ale on dotyczył domieszek.

    Oczekiwanie na poszukiwany przez Wendrowycza przepis na robienie bimbru z trocin może nie dojść do skutku zatem zwracam się do Was.
    Pozdrawiam
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Hej!

    Kilka razy na forum przejawiały się opisy prób uwarzenia piwa z prosa, sorga i gryki (wszystko bezglutenowe), ale o ile pamiętam nikt nie osiągnął zadowalających rezultatów. Podobno jakiś niemiecki browar produkuje piwo bezglutenowe, które można dostać w kilku punktach w Polsce. Coś mi się jednak kołacze w umyśle, że czytałem gdzieś, kiedyś, że mimo, że jęczmień zawierz gluten, to nie przechodzi on do piwa. Ale za tą informację głowy nie daję...

    Comment

    • baklazanek
      † 2014 Piwosz w Raju
      • 2001.08
      • 3562

      #3
      Polecam temat:

      Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.


      Oraz piwa:



      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12509

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vilinsky
        Mam CELIAKIĘ
        Witaj. Czeski browar Żatec warzy specjalnie dla osób takich jak Ty piwo Celia.
        Już wiem skąd ta nazwa



        Nie wiem skąd jesteś ale we Wrocławiu sprowadza je specjalnie Drink-Hala

        Wszystko po to, by móc warzyć tylko najlepsze piwo - Drink Hala. Piwo rzemieślnicze warzone w tradycyjny sposób ✓ Najlepsze walory smakowe!


        Zatem nie należysz do wyjątków

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #5
          Najbliżej Polski piwo bezglutenowe warzy browar w Neuzelle. Powinno się niedługo pojawić również w Polsce.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
            Najbliżej Polski piwo bezglutenowe warzy browar w Neuzelle. Powinno się niedługo pojawić również w Polsce.
            Lebensfreude - se można kupić w ęternecie: https://www.klosterbrauerei.com/shop/Seite/3

            Comment

            Przetwarzanie...