DouGall’s [Amalti], West Coast IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13314

    #1

    DouGall’s [Amalti], West Coast IPA

    Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie DouGall’s ma dużo w swojej ofercie.

    Strona Amalti:
    Conoce Amalti Birra. Prueba nuestras cervezas West Coast IPA, Munich Dunkel y Italian Pilsner. Pide online desde nuestro sitio web. Os esperamos.


    Alk. 6,3%

    Aromat - jest chmiel, są cytrusy, nie jest to bardzo intensywne, a potem wszystko skontrowane czymś co przypomina trochę kaszę gryczaną (choć kasza gryczana jest bezglutenowa, to w składzie jest wymieniony słód jęczmienny i prażona pszenica; ten podprażony zapach kaszy gryczanej może stąd)
    Piana - umiarkowana wysokość i trwałość, długa koronka
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - na pierwszym miejscu chmiel, są cytrusy i umiarkowana jak na West Coast goryczka, potem ten akcent słodowy jak w aromacie (nieco mniej intensywny). Cytrusowo-goryczkowy, długi finisz
    Treściwość - pełne

    Posmaki słodowe to zapewne efekt użycia słodu pozbawionego glutenu (rzadko sięgam po takie piwa). Natomiast chmielenie daje fajną, długą rześkość, która moim zdaniem jest największym atutem tego piwa. Myślę, że dla odwiedzających Hiszpanię osób nietolerujących gluten to piwo stanowić może fajną propozycję.

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...